Κινητικότητα καταγράφεται στη ΒΙΠΕ Σίνδου (ΒΙΠΕΘ), η οποία αρχίζει να ξαναγεμίζει, με τα προβλήματα της καθημερινότητας όμως να παραμένουν έντονα λόγω των ελλιπών υποδομών.
«Αντί να ασχολούμαστε με το πώς να αναπτύξουμε συνεργασίες με τις γειτονικές χώρες και πώς να εξάγουμε, αναλωνόμαστε με θέματα που υπό κανονικές συνθήκες σε μια οργανωμένη δομή θα ήταν λυμένα, όπως η αποκομιδή των απορριμμάτων και οι κάδοι, ο φωτισμός, τα αδέσποτα κ.ο.κ.», τονίζει στη «Ν» ο πρόεδρος του Συνδέσμου Επιχειρήσεων της ΒΙΠΕΘ (Σ.Ε.ΒΙ.ΠΕ.Θ.), Τάσος Πολυζωΐδης.
Στα θέματα του ηλεκτροφωτισμού και της αποκομιδής απορριμμάτων, δρομολογούνται μεν θετικές εξελίξεις από τους δυο αρμόδιους Δήμους Ωραιοκάστρου και Δέλτα, αλλά πρέπει οπωσδήποτε να βελτιωθούν συνολικά οι υποδομές. Στην κατεύθυνση αυτή ο ΣΕ.ΒΙ.ΠΕ.Θ, χαιρετίζει την επένδυση εκσυγχρονισμού και αναβάθμισης της ΒΙΠΕΘ, ύψους 15-20 εκατ. ευρώ που σύμφωνα με δηλώσεις της διοίκησης της ΕΤΒΑ ΒΙΠΕ ΑΕ τον περασμένο Νοέμβριο αναμένεται να ξεκινήσει στο δεύτερο εξάμηνο του 2023, αν και ακόμη δεν έχει γίνει γνωστό τι ακριβώς θα περιλαμβάνει.
Όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς, τονίζει ο κ. Πολυζωΐδης, πρέπει να στηρίξουν και να αγαπήσουν τη ΒΙΠΕ και η πόλη να καταλάβει ότι στη ΒΙΠΕΘ παράγεται το 8%-10% του βιομηχανικού ΑΕΠ της χώρας από 25.000 εργαζόμενους,
Η διοίκηση του Συνδέσμου τάσσεται υπέρ ενός μοντέλου αυτοδιαχείρισης της ΒΙΠΕ στο οποίο θα συμμετέχουν οι Δήμοι, η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, ο Σύνδεσμος αλλά και μία Τράπεζα που – όπως σημειώνει ο κ. Πολυζωΐδης – θα αναδείξει την αναβάθμιση των ΒΙΠΕ σε προτεραιότητά της, ώστε να υπάρχουν και κίνητρα εγκατάστασης σε αυτές.
Στο μεταξύ, όπως επισημαίνει, οι υπάρχουσες υποδομές και κίνητρα σε καμία περίπτωση δεν δικαιολογούν την πολλαπλάσια αντικειμενική αξία των οικοπέδων εντός της ΒΙΠΕΘ, που φτάνει τα 100.000 ευρώ το στρέμμα, έναντι εκείνων των εκτός της περίφραξης οικοπέδων.
Απαραίτητη προϋπόθεση για την ανάπτυξη της ΒΙΠΕΘ, επίσης, σύμφωνα με τον Σ.Ε.ΒΙ.ΠΕ.Θ. είναι η γεωγραφική επέκταση της ΒΙΠΕ Σίνδου, στην οποία καταγράφεται τους τελευταίους μήνες κινητικότητα και έχει αρχίσει να «ξαναγεμίζει». Από περίπου 900 που ήταν οι ενεργές επιχειρήσεις στη ΒΙΠΕΘ προ της οικονομικής κρίσης μειώθηκαν σταδιακά στα χρόνια της κρίσης σε λιγότερες από 500 αλλά τώρα πλέον η ΒΙΠΕΘ «ξαναπαίρνει ζωή» και οι ενεργές επιχειρήσεις έχουν αυξηθεί ξανά σε περίπου 700.
Έλλειψη εργατικού δυναμικού
Πρόσθετο μείζον πρόβλημα για τη ΒΙΠΕΘ – και όχι μόνο – δεν είναι άλλο από την έλλειψη εργατικού δυναμικού και ιδιαίτερα τεχνικού προσωπικού, γι’ αυτό και ο Σ.Ε.ΒΙ.ΠΕ.Θ. προχώρησε στην υπογραφή μνημονίου συνεργασίας με τον Δήμο Δέλτα και το ΔΙΠΑΕ (Διεθνές Πανεπιστήμιο Ελλάδος) με στόχο τη σύνδεση της εκπαίδευσης με την εργασία.