Σημαντική αύξηση στα ποσοστά έγκρισης των προτεινόμενων ρυθμίσεων οφειλών από την πλευρά των χρηματοδοτικών φορέων παρατηρούνται μέσω του εξωδικαστικού μηχανισμού. Παράλληλα, στους σχεδιασμούς του οικονομικού επιτελείου περιλαμβάνονται αλλαγές προκειμένου να επιταχυνθούν ακόμα περισσότερο οι διαδικασίες και να αυξηθεί περαιτέρω ο αριθμός των ρυθμίσεων.
Με βάση τα τελευταία στοιχεία της Ειδικής Γραμματείας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους, το 74% των υποψήφιων προς ρύθμιση ή των ρυθμισμένων χρεών αφορά οφειλές φυσικών προσώπων και μόλις το 26% οφειλές επιχειρήσεων. Το 79% των οφειλών είναι προς τράπεζες και εταιρείες διαχείρισης και το 21% προς το Δημόσιο. Η μέση διάρκεια ρύθμισης για οφειλές προς το Δημόσιο ανέρχεται στα 18 έτη και για οφειλές προς χρηματοδοτικούς φορείς στα 15 έτη. Το 33% των οφειλών έχει ρυθμιστεί σε διάρκεια άνω των 20 ετών. Όσον αφορά τις αιτήσεις το 33% αφορά οφειλές στην περιφέρεια Αττικής και το 16% στην Κεντρική Μακεδονία.
Η ρύθμιση μέσω εξωδικαστικού μπορεί να προβλέπει μερική διαγραφή οφειλών:
- προς το Δημόσιο: έως 75% επί της βασικής οφειλής, έως 85% επί των προσαυξήσεων των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς ΑΑΔΕ και e-ΕΦΚΑ και έως 95% επί των προστίμων της ΑΑΔΕ
- προς τις τράπεζες και διαχειριστές δανείων: έως 80% επί της βασικής οφειλής, καθώς και έως 100% επί των τόκων.
Για το επόμενο 5μηνο, Ιανουαρίου – Μαΐου, στο βασικό σενάριο αναμένονται ρυθμίσεις 1,5 δισ. ευρώ οι οποίες θα προέρχονται από:
- αιτήσεις που θα είναι στο τελικό στάδιο αξιολόγησης: 344 εκ. ευρώ
- αιτήσεις που θα είναι στο στάδιο αξιολόγησης από τους χρηματοδοτικούς φορείς ή/και το Δημόσιο: 719 εκ. ευρώ
- αιτήσεις που θα βρίσκονται στο αρχικό στάδιο :464 εκ. ευρώ
Στο αισιόδοξο σενάριο, οι ρυθμίσεις μπορεί να φτάσουν στα 1,8 δις. ευρώ οι οποίες θα προέχονται από:
- αιτήσεις σε τελικό στάδιο αξιολόγησης: 344 εκ. ευρώ
- αιτήσεις σε στάδιο αξιολόγησης από τους χρηματοδοτικού φορείς ή/και το Δημόσιο: 846 εκ. ευρώ
- αιτήσεις σε αρχικό στάδιο: 642 εκ. ευρώ.
Παράλληλα, υπό εξέταση είναι βελτιώσεις στα κριτήρια και στην διαδικασία ένταξης στον εξωδικαστικό μηχανισμό. Μεταξύ άλλων εξετάζεται να υπάρξει αντιπρόταση από τους πιστωτές στον οφειλέτη για αρρύθμιστες οφειλές του, η εφαρμογή του εξωδικαστικού και για οφειλές μικρότερες των 10.000 ευρώ.