Περίπου μισή ποσοστιαία μονάδα, στο 7,2% υποχώρησε ο εναρμονισμένος δείκτης τιμών καταναλωτή τον Ιανουάριο στη χώρα μας από 7,6% το Δεκέμβριο και 8,8% τον Νοέμβριο. Με βάση τα προκαταρκτικά στοιχεία της Eurostat, σε επίπεδο ευρωζώνης, ο τιμάριθμος υποχώρησε στο 8,5% από 9,2% το Δεκέμβριο. Στην Ελλάδα, ο εναρμονισμένος δείκτης τιμών καταναλωτή κατέγραψε περαιτέρω μείωση, σημαντικά κάτω από τον μέσο όρο ευρωζώνης, και διαμορφώθηκε στο 7,2% από 7,6% τον Δεκέμβριο, 8,8% τον Νοέμβριο, 9,5% τον Οκτώβριο και 12,1% τον Σεπτέμβριο.
Η επιβράδυνση που καταγράφει ο πληθωρισμός στη χώρα μας είναι κάτι που ανέμενε το οικονομικό επιτελείο καθώς η σύγκριση γίνεται σε ετήσια βάση, δηλαδή σε σχέση με τον Ιανουάριο του 2022 (5,5%), οπότε και είχε αρχίσει η ανοδική πορεία του πληθωρισμού. Τα τελικά στοιχεία για την πορεία του πληθωρισμού τον Δεκέμβριο αναμένεται να δημοσιοποιηθούν από την Ελληνική Στατιστική Αρχή στις 15 Φεβρουαρίου.
Euro area #inflation at 8.5% in January 2023, down from 9.2% in December 2022. Components: energy +17.2%, food, alcohol & tobacco +14.1%, other goods +6.9%, services +4.2% – flash estimate https://t.co/CnJEEwxuoo pic.twitter.com/a28dEhvPJd
— EU_Eurostat (@EU_Eurostat) February 1, 2023
Βασικές αιτίες υποχώρησης ήταν η περαιτέρω επιβράδυνση των τιμών στην ενέργεια καθώς τον πρώτο μήνα του 2023 τις τιμές στο φυσικό αέριο να καταγράφουν έντονα πτωτική πορεία. Ωστόσο τα νέα δεν είναι ευχάριστα στον τομέα των τροφίμων με τις τιμές να συνεχίζουν την ανοδική τους πορεία.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat, σε επίπεδο ευρωζώνης η ενέργεια αυξήθηκε κατά 17,2% (από 25,7% τον Δεκέμβριο), παραμένοντας ο κλάδος με την μεγαλύτερη επίπτωση στον πληθωρισμό της ευρωζώνης, παρά την επιβράδυνση που κατεγράφη τον Ιανουάριο. Αντίθετα ανοδική πορεία συνέχισαν να καταγράφουν οι τιμές των τροφίμων, ποτών και καπνικών με αύξηση 14,1% (από 13,8% τον Δεκέμβριο), τα μη βιομηχανικά προϊόντα τα οποία αυξήθηκαν κατά 6,9% (από 6,4% τον Δεκέμβριο) και οι υπηρεσίες κατά 4,2,% (από 4,4% τον Δεκέμβριο).
Στην Ελλάδα οι τιμές στην ενέργεια αυξήθηκαν μόλις κατά 0,3%. Αντίθετα η μεγαλύτερη άνοδος καταγράφεται στα τρόφιμα, ποτά και καπνό με αύξηση 12,6%. Όσον αφορά τα μη ενεργειακά βιομηχανικά αγαθά, τον Ιανουάριο αυξήθηκαν κατά 8,2% και οι υπηρεσίες κατά 5,3%.
Υπενθυμίζεται ότι τον Δεκέμβριο είχαμε αισθητή αποκλιμάκωση, πάνω από μία ποσοστιαία μονάδα, στο 7,6% για τον εναρμονισμένο δείκτη στη χώρα μας, ενώ στην Ευρωζώνη ο τιμάριθμος είχε υποχωρήσει στο 9,2% από 10,1% τον Δεκέμβριο.
Η επιβράδυνση που κατεγράφη στη χώρα μας τον τελευταίο μήνα του 2022 ήταν αναμενόμενη από το οικονομικό επιτελείο καθώς η σύγκριση γίνεται σε ετήσια βάση, δηλαδή σε σχέση με τον Δεκέμβριο του 2021, οπότε και είχε αρχίσει η ανοδική πορεία του πληθωρισμού.
Τον Ιανουάριο πολλές χώρες-μέλη της ευρωζώνης είδαν τον πληθωρισμό τους να υποχωρεί. Ωστόσο σε αρκετές από αυτές παραμένει σε ιδιαίτερα υψηλά επίπεδα, όπως στην Λετονία όπου αυξήθηκε στο 21,6%, Εσθονία 18,8%, Λιθουανία 18,4%, Κροατία 12,5% και Αυστρία 11,5%. Για τη Γερμανία δεν υπάρχουν στοιχεία καθώς η Στατιστική Αρχή της χώρας ανακοίνωσε ότι τα στοιχεία για τον πληθωρισμό του Ιανουαρίου θα γίνουν γνωστά την ερχόμενη εβδομάδα.