Skip to main content

Έρχεται νέος κύκλος αυξήσεων «φωτιά» στον κλάδο των τροφίμων

INTIME NEWS/ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Ενώ αναμένεται υποχώρηση του πληθωρισμού, στα είδη διατροφής υπάρχουν αυξητικές τάσεις

«Συναγερμός» στον κλάδο των τροφίμων, καθώς ο δείκτης τιμών παραγωγού για τον βιομηχανικό τομέα των ειδών διατροφής αυξήθηκε τον Δεκέμβριο κατά 16,2%, κάτι που σημαίνει ότι η περαιτέρω αύξηση των τιμών λιανικής είναι το πιθανότερο σενάριο.

O  Ιανουάριος έκλεισε με σημαντικές ανατιμήσεις στα καύσιμα κίνησης συγκριτικά με τον Δεκέμβριο και πολύ μεγάλες αυξήσεις στο πετρέλαιο θέρμανσης, απόρροια και της μείωσης της επιδότησης, η οποία έστειλε την τιμή της λιανικής στο 1,3 ευρώ το λίτρο. Ο μήνας έχει κλείσει επίσης με πολύ μεγάλη μείωση της τιμής του φυσικού αερίου στο χρηματιστήριο του Άμστερνταμ, αλλά αυτό θα αποτυπωθεί τον επόμενο μήνα στο τιμολόγιο λιανικής. Όσον αφορά το ηλεκτρικό ρεύμα, έχει μεν μείωση στην τιμή λιανικής, αλλά ουσιαστικά η διαφορά δεν περνάει στην τιμάριθμο από τη στιγμή που μέσω του μηχανισμού επιδοτήσεων οι τιμές διατηρούνται πάνω-κάτω στα ίδια επίπεδα, τουλάχιστον σε ό,τι αφορά τον βασικό πάροχο. Οι ανατιμήσεις στα ενοίκια έχουν αρχίσει να προβληματίζουν, καθώς στις ανανεώσεις των συμβολαίων περνούν αυξήσεις, ενώ το βασικό πρόβλημα παραμένουν τα τρόφιμα. Μένει να φανεί -κάτι που θα γίνει αργότερα μέσα στον Φεβρουάριο αν ο Ιανουάριος θα κλείσει με μεγαλύτερες ανατιμήσεις στη λιανική από το 15,5% του Δεκεμβρίου.

Τιμές παραγωγού

Ο δείκτης τιμών παραγωγού στη βιομηχανία αυξάνεται με μικρότερο ρυθμό για τέταρτο συνεχόμενο μήνα, κάτι το οποίο οφείλεται κυρίως στην αποκλιμάκωση των τιμών της ενέργειας, όπως προκύπτει και από τα επιμέρους στοιχεία. Ο Δεκέμβριος έκλεισε με αύξηση 16,5%, παρουσιάζοντας μείωση της τάξεως του 2,4% σε σχέση με τον Νοέμβριο. Η δε μεταβολή του Δεκεμβρίου του 2022 είναι σαφώς μικρότερη σε σχέση με αυτή που καταγράφηκε τον Δεκέμβριο του 2021 συγκριτικά με το 2020, καθώς τότε είχε καταγραφεί θετική μεταβολή 29,4%. Ο μέσος γενικός δείκτης του δωδεκαμήνου Ιανουαρίου 2022 Δεκεμβρίου 2022, σε σύγκριση με τον μέσο γενικό δείκτη του δωδεκαμήνου Ιανουαρίου 2021 Δεκεμβρίου 2021, παρουσίασε αύξηση 35,1%, έναντι αύξησης 13,8% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση των προηγούμενων δωδεκαμήνων.

Η αύξηση του Γενικού Δείκτη Τιμών Παραγωγού κατά 16,5% τον Δεκέμβριο 2022, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του Δεκεμβρίου 2021, οφείλεται, πρώτον, στην αύξηση του δείκτη τιμών παραγωγού εξωτερικής αγοράς κατά 19,5% και, δεύτερον, στην αύξηση του δείκτη τιμών παραγωγού εγχώριας αγοράς κατά 15,6%.

Από την έντυπη έκδοση