Το πρώτο μεγάλο τεστ στην κούρσα της Ελλάδας για την ανάκτηση της πολυπόθητης επενδυτικής βαθμίδας έρχεται απόψε. Ο οίκος Fitch Ratings θα αναθεωρήσει την αξιολόγησή του για το αξιόχρεο της χώρας μας και υπάρχουν προσδοκίες για μία αναβάθμιση. Αυτή τη στιγμή η «βαθμολογία» του μας κρατάει δύο σκαλοπιάτα μακριά από την έξοδο της κατηγορίας των «σκουπιδιών» (junk), στο BB, αλλά με θετικό outlook.
Αν γίνει το θετικό βήμα της αναβάθμισης σήμερα, θα μπορούσε να ακολουθήσει ακόμη ένα στις 9 Ιουνίου, στην επόμενη προγραμματισμένη αξιολόγηση του οίκου. Αυτό βεβαίως είναι το ιδανικό σενάριο. Αλλά υπάρχει πάντα και ο παράγοντας της έντονης αβεβαιότητας στο διεθνές γεωπολιτικό και οικονομικό περιβάλλον, αλλά και οι επικείμενες βουλευτικές εκλογές, που θα μπορούσαν να καταστήσουν τους οίκους πιο επιφυλακτικούς – τουλάχιστον για τώρα.
Στην εκπνοή του 2022 η Ναυτεμπορική είχε ρωτήσει τους μεγάλους οίκους αξιολόγησης ποιες είναι οι προκλήσεις και οι ευκαιρίες για την Ελλάδα μέσα στο 2023 και κατά συνέπεια πόσο εφικτή είναι η επενδυτική βαθμίδα. Oι αναλυτές του Fitch, τόνιζαν λοιπόν τότε: «Κατά την άποψή μας ο βασικός κίνδυνος για τα δημοσιονομικά της Ελλάδας είναι πως οι υψηλότερες τιμές ενέργειας θα συνοδευθούν από περαιτέρω αυξήσεις στις επιδοτήσεις, ειδικά ενόψει των βουλευτικών εκλογών που θα λάβουν χώρα έως τον Ιούλιο του 2023». Μία δεύτερη πρόκληση σύμφωνα με τον οίκο ήταν το έλλειμμα των επενδύσεων και η αποτελεσματική αξιοποίηση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης.
Τι θα είναι αυτό που θα κρίνει την αξιολόγηση; «Ενδείξεις ότι η ελληνική οικονομία είναι ανθεκτική στην ενεργειακή κρίση (τη δεύτερη κρίση σε διάστημα δύο ετών) θα είναι καθοριστικός παράγοντας για την αξιολόγησή μας. Η μάκρο ανθεκτικότητα πιθανότατα θα οδηγήσει σε μία βελτίωση στο δημοσιονομικό πεδίο, η οποία με τη σειρά της θα μπορούσε να ενισχύσει την πεποίθησή μας ότι το δημόσιο χρέος θα παραμείνει σε τροχιά συρρίκνωσης» σημείωναν οι αναλυτές του οίκου, προσθέτοντας ότι το βλέμμα η συνεχής πρόοδος στην ποιότητα του ενεργητικού των συστημικών ελληνικών τραπεζών είναι επίσης ένας παράγοντας που θα μπορούσε να οδηγήσει σε αναβάθμιση του αξιόχρεου της χώρας.
Moody’s, S&P, Fitch και Scope δίνουν στη «Ν» τα SOS για την Ελλάδα
Ποιες αξιολογήσεις έρχονται
Η επόμενη αξιολόγηση έρχεται από τον οίκο Scope, στις αρχές Μαρτίου, ενώ μέσα στον ίδιο μήνα θα έχουμε τους χρησμούς των DBRS και Μoody’s. Ο τελευταίος είναι ο πλέον αυστηρός και μας έχει κρατάει τρεις κλίμακες μακριά από την επενδυτική βαθμίδα. Η επίτευξη του στόχου για έξοδο από το junk θα μπορούσε ίσως να έρθει στις 21 Απριλίου, όταν θα αναθεωρήσει την αξιολόγησή του ο S&P, σύμφωνα με μερίδα αναλυτών, μεταξύ των οποίων είναι και αυτοί της Societe Generale, που περιμένουν αναβάθμιση και απόψε. Οι περισσότεροι πάντως βλέπουν ότι είναι πιο ρεαλιστικό να έρθει η επενδυτική βαθμίδα στο δεύτερο εξάμηνο.
3/3 Scope Ratings
10/3 DBRS Ratings
17/3 Moody’s Ratings
21/4 S&P Ratings
9/6 Fitch Ratings
4/8 Scope Ratings
15/9 Moody’s Ratings
20/10 S&P Ratings
2/12 Fitch Ratings