Skip to main content

Πόσο χρόνο κερδίζουμε με την τηλεργασία (infographic)

Πού αφιερώνουν τον χρόνο που εξοικονομούν από την τηλεργασία οι Έλληνες

Κατά μέσο όρο 72 λεπτά την ημέρα εξοικονομεί η τηλεργασία από τους εργαζόμενους σε όλο τον κόσμο, οι οποίοι εξασφαλίζουν περισσότερη ώρα για δουλειά, ψυχαγωγία και άλλες δραστηριότητες ελεύθερου χρόνου, όπως και για τη φροντίδα των παιδιών. Σε αυτό τον αριθμό καταλήγει μελέτη του αμερικανικού Εθνικού Γραφείου Οικονομικών Ερευνών (NBER), με βάση δεδομένα από 27 χώρες τα τελευταία δύο χρόνια.

Στο δείγμα συμπεριλαμβάνεται η χώρα, με τους Έλληνες που εργάζονται υπό την ευελιξία της τηλεργασίας να εξοικονομούν 58 λεπτά την ημέρα, εξοικονόμηση μάλλον μέτρια συγκριτικά με τα 102 λεπτά της Κίνας και και 100 λεπτά της Ιαπωνίας. Όσον αφορά τις δραστηριότητες στις οποίες αφιερώθηκε ο χρόνος που εξοικονομήθηκε, οι Έλληνες αφιέρωσαν στην εργασία, είτε στην κύρια είτε σε άλλη δευτερεύουσα, το 33% του χρόνου που εξοικονόμησαν, σε ψυχαγωγικές δραστηριότητες το 33% και στην φροντίδα των παιδιών ή άλλων μελών που χρειάζονται φροντίδα το 15%.

Συνοπτικά τα συμπεράσματα της μελέτης:

Οι τηλεργαζόμενοι στην Κίνα είχαν το μεγαλύτερο κέρδος χρόνου, καθώς το γεγονός ότι απέφυγαν τις μετακινήσεις από και προς τον χώρο εργασίας αποδεσμεύει 102 λεπτά την ημέρα.

Οι εργαζόμενοι στη Σερβία σημείωσαν τη μικρότερη εξοικονόμηση, 51 λεπτά την ημέρα.

Οι εργαζόμενοι στις ΗΠΑ σημείωσαν επίσης συγκριτικά χαμηλή εξοικονόμηση, στα 55 λεπτά την ημέρα.

Σε εβδομαδιαία βάση, λαμβάνοντας υπόψη τη συχνότητα της εργασίας από το σπίτι μεταξύ των εργαζομένων- συμπεριλαμβανομένων όσων δεν εργάζονται ποτέ εξ αποστάσεως εκείνη τη χρονική περίοδο- τα δεδομένα υποδηλώνουν ότι η τηλεργασία εξοικονόμησε περίπου δύο ώρες την εβδομάδα ανά εργαζόμενο το 2021 και το 2022, και ότι θα εξοικονομήσει περίπου μία ώρα την εβδομάδα ανά εργαζόμενο μετά το τέλος της πανδημίας.

Για έναν εργαζόμενο πλήρους απασχόλησης, αυτό αντιστοιχεί στο 2,2% μιας εργασιακής εβδομάδας 46 ωρών εργασίας (το σύνολο δηλαδή από 40 ώρες εργασίας συν έξι ώρες μετακίνησης).

Όσον αφορά τις δραστηριότητες στις οποίες αφιερώθηκε ο χρόνος που εξοικονομήθηκε, το 40% του χρόνου χρησιμοποιήθηκε για εργασία είτε στην κύρια είτε σε άλλη δευτερεύουσα, το 34% σε ψυχαγωγικές δραστηριότητες και το 11% για την φροντίδα των παιδιών.  «Αυτά τα αποτελέσματα υποδηλώνουν ότι από την εξοικονόμηση χρόνου επωφελούνται επίσης οι εργοδότες, τα παιδιά ή για άλλα μέλη που χρειάζονται βοήθεια», σημειώνεται.

Παρατηρούνται σημαντικές διαφοροποιήσεις στις 27 χώρες όσον αφορά τον χρόνο που έχουν εξοικονομήσει και πού τον αφιερώνουν:

  • Στη Μαλαισία, τη Σιγκαπούρη και την Ταϊβάν το 53% του χρόνου που εξοικονομήθηκε αφιερώθηκε στην εργασία είτε στην κύρια είτε σε άλλη δευτερεύουσα, αλλά το αντίστοιχο ποσοστό για τη Γερμανία, την Ελλάδα, την Ιαπωνία, την Ιταλία, την Πολωνία και Ισπανία είναι κάτω από 35%.
  • Οι ερωτηθέντες από την Αυστρία, την Ισπανία και τη Γερμανία διαθέτουν περισσότερο από το 40% του χρόνου που έχουν κερδίσει για ψυχαγωγικές δραστηριότητες.
  • Οι επιπλέον δραστηριότητες φροντίδας μελών της οικογένειας απορροφούν μόνο το 6% του χρόνου που έχει εξοικονομηθεί στη Σιγκαπούρη και τη Νότια Κορέα, σε σύγκριση με το 15% ή και περισσότερο, που ισχύει στην Ελλάδα, την Ιταλία, την Πολωνία και τη Σερβία.

«Οι εργαζόμενοι που μετακινούνται απεχθάνονται τους απρόβλεπτους χρόνους των μετακινήσεων και οι οδηγοί απεχθάνονται την κυκλοφοριακή συμφόρηση», αναφέρουν οι οικονομολόγοι που διεξήγαγαν την μελέτη. «Έτσι, οι μεγάλες μετακινήσεις, οι απρόβλεπτοι χρόνοι μετακίνησης και η κυκλοφοριακή συμφόρηση ανεβάζουν την προσωπική αξία της εξοικονόμησης του χρόνου πάνω από τον μισθό», προσθέτουν.

«Όμως ισχύει το αντίστροφο», σχολιάζει το πρακτορείο Bloomberg υπογραμμίζοντας ότι οι επιχειρήσεις είναι οι μεγάλοι επωφελούμενοι από την εξοικονόμηση του χρόνου μετακινήσεων, με τους εργαζόμενους να «επιστρέφουν» το 40% του χρόνου που έχουν γλιτώσει από τις μετακινήσεις στην εργασία.

naftemporiki.gr