Τις μικρότερες επιδοτήσεις από τον Αύγουστο (οπότε και τέθηκε σε ισχύ το νέο μοντέλο λειτουργίας της λιανικής τιμής ρεύματος) αναμένεται να ανακοινώσει τις επόμενες ημέρες ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας για τον Φεβρουάριο, σε συνέχεια της μεγάλης πτώσης των ανταγωνιστικών χρεώσεων για τον επόμενο μήνα που ανακοίνωσαν οι πάροχοι που εμφανίζουν μείωση της τάξης του 60% σε σχέση με τον Ιανουάριο.
Σύμφωνα με πληροφορίες της «Ν», η επιδότηση για τα νοικοκυριά με μηνιαία κατανάλωση έως 500 κιλοβατώρες (που αποτελούν και την συντριπτική πλειονότητα) θα προσγειωθεί στα 40 ευρώ/MWh (έναντι 340 ευρώ/MWh που ήταν τον Ιανουάριο), ώστε να επιτευχθεί η τιμή-στόχος των 159 ευρώ/MWh, με γνώμονα τις χρεώσεις του δεσπόζοντα παίκτη του κλάδου προμήθειας. Στα ίδια επίπεδα (40 ευρώ/MWh) αναμένεται να διαμορφωθεί και η επιδότηση για τα αγροτικά τιμολόγια που συμβαδίζουν με τα οικιακά. Για το Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο (ΚΟΤ) η επιδότηση εκτιμάται ότι θα διαμορφωθεί στα 89 ευρώ/MWh. Κατά τις ίδιες πληροφορίες, το συνολικό κονδύλι γι τις επιδοτήσεις ρεύματος θα είναι λίγο κάτω από τα 60 εκατ. ευρώ, έναντι 800 εκατ. ευρώ που ήταν για τον Ιανουάριο.
Η «χαμηλή πτήση» των επιδοτήσεων αυτό τον μήνα αποτελεί καλά νέα για το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης καθώς δίνει σήμα βαθμιαίας επιστροφής στην «κανονικότητα» (που έχει οριστεί στα επίπεδα των 15-16 λεπτών/κιλοβατώρα) και ασφαλώς «ψαλιδίζει» τις εκταμιεύσεις από το Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης, του οποίοι οι πόροι μειώνονται, όσο υποχωρούν και οι τιμές στην χονδρεμπορική αγορά ρεύματος.
Μια ακριβώς εβδομάδα πριν κλείσει ο Ιανουάριος, η μέση τιμή στην Προημερήσια Αγορά του Ελληνικού Χρηματιστηρίου Ενέργειας διαμορφώνεται στα 191,43 ευρώ/MWh,παραμένοντας μεν η υψηλότερη στην ΕΕ, αλλά καταγράφοντας σημαντική υποχώρηση σε σχέση με τη μέση τιμή του Δεκεμβρίου που είχε διαμορφωθεί στα 280 ευρώ/MWh. Εκτιμάται ότι για τον Ιανουάριο, οι εισροές στο ΤΕΜ από τον μηχανισμό των πλαφόν ανά τεχνολογία στην ηλεκτροπαραγωγή είναι της τάξης των 80 εκατ. ευρώ, ένα μικρό μόνο μέρος του συνολικού ποσού που έχει ανακτηθεί από τον Ιούλιο (όταν ενεργοποιήθηκε ο μηχανισμός) που αγγίζει τα 3 δις. ευρώ!
Διαβάστε ακόμα:
«Βουτιά» στα τιμολόγια ρεύματος για τον Φεβρουάριο – Οι χρεώσεις των παρόχων