Ανοδικά ξεκίνησε η εβδομάδα για το ευρώ έναντι του δολαρίου, καθώς το ευρωπαϊκό νόμισμα ενισχύθηκε απότομα κατά 0,5% έναντι του αμερικανικού, σπάζοντας το φράγμα των 1,09 δολαρίων.
Το ευρώ κινείται έτσι στο υψηλότερο επίπεδο από τον Απρίλιο του 2022, τις εβδομάδες μετά το ξέσπασμα του πολέμου στην Ουκρανία. Τους τελευταίους τρεις μήνες, το ενιαίο νόμισμα ενισχύθηκε κατά 10,5% έναντι του δολαρίου, οδηγούμενο από ένα γενικό πλαίσιο ανανεωμένης διάθεσης για ανάληψη κινδύνων που έχει υπονομεύσει το δολάριο, το οποίο θεωρείται ασφαλές καταφύγιο από τις αγορές.
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι υπήρξε επίσης μεγάλη πτώση για το δολάριο, το οποίο υποχωρεί περίπου κατά ένα δέκατο έναντι του «καλαθιού» έξι βασικών νομισμάτων, συμπεριλαμβανομένου του ευρώ, από τότε που έφτασε σε υψηλό 20 ετών τον περασμένο Σεπτέμβριο. Το ευρώ από 0,98 δολάρια στις 21 Οκτωβρίου 2022 έφτασε στο 1,09 δολάρια, με σαφή αύξηση περίπου 10%.
Το ενιαίο νόμισμα έχει φυσικά ανακτήσει τη δυναμική του, λόγω της μείωσης των τιμών της ενέργειας και του περιορισμού των φόβων για βαθιά ύφεση. Αλλά και της σφικτής νομισματικής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.
Ο ρόλος της ΕΚΤ
Ο Κλάας Κνοτ, ο Ολλανδός κεντρικός τραπεζίτης και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΚΤ, επανέλαβε ότι η Φρανκφούρτη θα επιμείνει στη σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής: «Να περιμένετε ότι θα αυξήσουμε τα επιτόκια κατά 0,5% τον Φεβρουάριο και τον Μάρτιο, αλλά δεν θα έχουμε τελειώσει. Θα ακολουθήσουν περαιτέρω μέτρα τον Μάιο και τον Ιούνιο».
Στο ίδιο μήκος κύματος, ο συνάδελφός του, Φινλανδός κεντρικός τραπεζίτης, Όλι Ρεν σημείωσε ότι βλέπει λόγους για σημαντικές «αυξήσεις επιτοκίων από την ΕΚΤ αυτόν τον χειμώνα και την άνοιξη» . Πριν από αυτά τα σχόλια, η αγορά είχε αρχίσει να περιμένει λιγότερο απότομες αυξήσεις επιτοκίων, αφού το Bloomberg ανέφερε την περασμένη εβδομάδα ότι τα μέλη της ΕΚΤ σκέφτονταν να χαλαρώσουν τον ρυθμό από τον Μάρτιο. Στο Νταβός, η Πρόεδρος της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, άρχισε τότε να αντιστρέφει το ρεύμα δηλώνοντας ότι ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη παραμένει πολύ υψηλός. «Για αρκετά χρόνια, δεν υπήρχε σχεδόν καμία εναλλακτική λύση στο δολάριο», δήλωσε ο Αντρέας Κένιγκ, επικεφαλής αναλυτής στην Amundi, όπως αναφέρουν οι Financial Times.
Θα διαρκέσει η επιστροφή του ευρώ;
Θα διαρκέσει η επιστροφή του ευρώ έναντι του δολαρίου; Το ενιαίο νόμισμα μπορεί να έχει αυξηθεί 12% από τον Σεπτέμβριο, αλλά το δολάριο είναι ένα ασφαλές νόμισμα. Αναλυτές εκτιμούν ότι τόσο το δολάριο όσο και οι αποδόσεις των αμερικανικών κρατικών ομολόγων αναμένεται να δουν μια ισχυρότερη ανοδική κίνηση στο εγγύς μέλλον.
Σε έρευνα που δημοσιεύθηκε πάντως στα μέσα Δεκεμβρίου από την Bank of America, μια πολύ μεγάλη πλειοψηφία των διευθυντικών στελεχών που ερωτήθηκαν, θεώρησαν το δολάριο υπερτιμημένο, σε αντίθεση με το ευρώ. Αν και πρέπει να σημειωθεί ότι, όταν δημοσιεύτηκε αυτή η έρευνα, το δολάριο διαπραγματευόταν στα 0,9489 ευρώ. «Θεωρούμε το 2023 ως έτος που ευνοεί τη διαφοροποίηση των συναλλαγματικών θέσεων, καθώς η ισχύς του δολαρίου θα πρέπει να εξασθενίσει», δήλωσε ο Βίνσεντ Μανουέλ, διευθυντής επενδύσεων στην Indosuez Wealth Management. «Ο συνδυασμός μιας αντιστροφής της νομισματικής πολιτικής των ΗΠΑ και της ανανεωμένης όρεξης για ρίσκο θα επιβαρύνει το αμερικανικό νόμισμα», εκτιμά η SwissLife Asset Managers.
«Αναμένουμε ότι τα επιτόκια θα κορυφωθούν τον Ιούνιο του 2023 στις Ηνωμένες Πολιτείες και θα αυξηθούν για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα στην Ευρώπη. Επομένως, τα περιθώρια απόδοσης θα μειωθούν. Όλα αυτά συνηγορούν υπέρ των επενδύσεων στην ευρωζώνη», λέει ο καθηγητής Γιαν Βιέμπιγκ, επικεφαλής στον τομέα επενδύσεων στην Oddo BHF.
Η UBS, βλέποντας την αποφασιστικότητα που επέδειξαν η ΕΚΤ και η Κριστίν Λαγκάρντ, αναθεώρησε τις προβλέψεις της για το ευρώ-δολάριο ,στις 20 Δεκεμβρίου. Η ελβετική τράπεζα αναμένει ότι τους επόμενους μήνες η ανάκαμψη του δολαρίου έναντι του ευρώ ,θα είναι βραχύβια. Στο δεύτερο εξάμηνο του έτους «οι αγορές θα μπορούσαν να θεωρήσουν ότι η Fed προβαίνει σε μειώσεις επιτοκίων ενώ η ΕΚΤ θα εξακολουθεί να καταπολεμά τον πληθωρισμό», προβλέπει η UBS. Το εμπορικό ισοζύγιο της ευρωζώνης, το οποίο προφανώς επηρεάζει την ισχύ του ευρώ, θα πρέπει να βελτιωθεί κατά τη διάρκεια του έτους, όπως και η παγκόσμια ανάπτυξη. «Δεδομένων όλων αυτών, αναμένουμε το ευρώ/δολάριο να ανακάμψει κάπως, αλλά μια άνοδος προς την εύλογη αξία του 1,30 είναι απίθανη κατά την άποψή μας», εκτιμά η ελβετική τράπεζα.