Skip to main content

«Κληρώνει» για τα stress tests των τραπεζών

Θέμα ημερών ο καθορισμός βασικού και δυσμενούς σεναρίου - Πού μπαίνει ο πήχης για διανομή μερισμάτων

Μέσα στην εβδομάδα αναμένεται να ανακοινωθούν και επισήμως για το σύνολο της Ευρώπης, οπότε και για την Ελλάδα, το βασικό και το δυσμενές σενάριο με βάση τα οποία θα διενεργηθούν τα τραπεζικά stress tests.

Σύμφωνα με τους Έλληνες τραπεζίτες, η επερχόμενη άσκηση θα είναι και η δυσκολότερη από εκείνες στις οποίες έχουν υποβληθεί οι ελληνικές τράπεζες μέχρι τώρα, αφού φέτος η πραγματικότητα που αποτελεί και το βασικό σενάριο θα μπορούσε υπό κανονικές συνθήκες να αποτελέσει ένα σενάριο δυσμενές.

Σε ό,τι αφορά τις ελληνικές τράπεζες εκείνο που έχει μεγάλη σημασία δεν είναι άλλο από το πού θα τοποθετήσει η Ευρωπαϊκή Αρχή Τραπεζών και στα δύο σενάρια τις τιμές των ακινήτων.

Στις σύντομες συναντήσεις που είχε ο επικεφαλής του SSM, Αντρέα Ενρία, στην επίσκεψή του στη χώρα μας με την Ελληνική Ένωση Τραπεζών και τις διοικήσεις των πιστωτικών ιδρυμάτων φαίνεται να αποδέχθηκε πως ο εποπτικός μηχανισμός έχει γίνει πιο οικείος με το σενάριο που πρεσβεύει σύντομη ύφεση και ένα νέο πέρασμα στην ανάπτυξη. Αυτό ωστόσο δεν αφήνει περιθώρια χαλάρωσης της εποπτείας.

Το κύριο θέμα συζήτησης με τις ελληνικές τράπεζες ήταν τα μερίσματα.

O κύβος θα ριφθεί στο τέλος Μαρτίου, όχι όμως για τις τράπεζες οι οποίες επιθυμούν να δώσουν μέρισμα από τα κέρδη του 2022, δηλαδή την Εθνική και τη Eurobank. Γι’ αυτές η αξιολόγηση έχει ήδη προχωρήσει.

Τι συζητήθηκε

Το μέρισμα θα κρίνεται κάθε χρόνο μέσα από τη διαδικασία ΙCAAP (Internal Capital Adequacy Assessment Εσωτερική Διαδικασία Αξιολόγησης Κεφαλαιακής Επάρκειας). Αυτή διενεργείται κάθε χρονιά στις 31/3 για όλες τις τράπεζες οι οποίες στέλνουν στους θεσμούς τα νέα Business και Capital Plans (επιχειρησιακά και κεφαλαιακά πλάνα). Πρέπει λοιπόν οι τράπεζες μέσα από τη διαδικασία αυτήν να αποδείξουν πως τόσο σε ένα δυσμενές όσο και σε ένα βασικό σενάριο (σ.σ.: για το πού θα κινηθεί η ύφεση στη χώρα) καταφέρνουν να διατηρούν τον ελάχιστο δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας που σήμερα κινείται μεταξύ 14%-14,5%. Επομένως, για το μέρισμα χρήσης 2023 οι τράπεζες ξεκινούν να κρίνονται με βάση τα μοντέλα που θα καταθέσουν στον επόπτη στο τέλος Μαρτίου.

Σε ό,τι αφορά τα αποτελέσματα του 2022, επίσης στις τράπεζες θα γίνει γνωστή τον Μάρτιο η δυνατότητα να διανείμουν μέρισμα, ωστόσο η αξιολόγηση θα έχει προηγηθεί, αναφέρουν καλά ενημερωμένες πηγές.

Επιστροφή κεφαλαίων

Οι ίδιες πηγές σημειώνουν πως ο διαρκής μηχανισμός στον οποίο οι επόπτες έχουν βάλει τις τράπεζες να αντλούν κεφάλαια στον βαθμό που αναπτύσσονται θα καταστήσει πολύ σύντομα αδιέξοδη την όλη διαδικασία, αν δεν επιτραπεί η διανομή μερίσματος που αποτελεί την απόδοση στα κεφάλαια που έχουν δεσμεύσει οι μέτοχοι.

Μάλιστα, είναι τόση η δίψα για επιστροφή κεφαλαίων ανά την Ευρώπη που σε άλλες χώρες πέραν του μερίσματος έχουν ξεκινήσει και έχουν τεθεί σε εφαρμογή και άλλοι μηχανισμοί, όπως οι επαναγορές μετοχών, που επίσης επιστρέφουν κεφάλαια στους μετόχους (στην Ιταλία προχωρούν η Intesa και η Unicredit), ενώ στη χώρα μας εκτιμάται πως οι αντίστοιχες ενέργειες θα αργήσουν να λάβουν χώρα.

Τέλος, σημειώνεται πως η επίσκεψη Ενρία δημιούργησε μια αισιοδοξία η οποία, αν και συγκρατημένη, θέτει τις βάσεις για τη διανομή μερίσματος από τις δύο τράπεζες, Eurobank και Εθνική.

Από την έντυπη έκδοση