«Δεν είναι η αισχροκέρδεια το πρόβλημά μας αλλά ο πραγματικός πληθωρισμός στην Ευρώπη», τόνισε σε συνέντευξή του ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης, σχολιάζοντας τα ποσοστά παραβατικότητας κατά τους ελέγχους στα σούπερ μάρκετ. Επεσήμανε δε ότι μέχρι στιγμής, έχουν εισπραχθεί συνολικά από τα πρόστιμα 7 εκατομμύρια ευρώ.
Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ο κ. Γεωργιάδης ανέφερε ότι «Στους τέσσερις χιλιάδες ελέγχους που κάναμε το τελευταίο διάστημα το ποσοστό παραβατικότητας ήταν κάτω από το 6%. Καταλαβαίνω ότι ο κόσμος αισθάνεται ότι υπάρχει γύρω του αισχροκέρδεια γιατί βλέπει τις τιμές που αυξάνονται.
Όμως αν δείτε τις τιμές καταναλωτή ακόμα και στα τρόφιμα που είναι πολύ πιο πάνω από τον πληθωρισμό, οι αυξήσεις είναι κάτω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, όχι μόνο της Ευρωζώνης, που είναι οι πλουσιότερες χώρες, αλλά και συνολικά της Ευρωπαϊκής Ένωσης που είναι μέσα και οι πολύ φτωχότερες. Για να είμαστε πολύ κάτω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο στις αυξήσεις πάει να πει ότι δεν είναι η αισχροκέρδεια το πρόβλημά μας. Το πρόβλημά μας είναι ο πραγματικός πληθωρισμός στην Ευρώπη, ο οποίος έχει πάρει την κάτω βόλτα – στην Ελλάδα με μεγάλη ταχύτητα και είμαι υπερήφανος γι’ αυτό».
Μάλιστα, σχετικά με τη δήλωση του Αλέξη Τσίπρα περί ληστείας των σούπερ μάρκετ, ο κ. Γεωργιάδης είπε πως «Αυτή είναι μια πολύ βαριά κουβέντα. Εάν μιλάει για ληστεία πρέπει να μας πει ποιοι είναι οι ληστές και αν υπάρχουν να τους συλλάβουμε. Κι επειδή ακούω διαρκώς για τους ελέγχους στην αγορά και τα πρόστιμα στην αισχροκέρδεια, να μας πει ο κύριος Τσίπρας, πόσα πρόστιμα για αισχροκέρδεια έβαλαν πέντε χρόνια; Μηδέν, ούτε ένα ευρώ.
Όχι μόνο δεν έκαναν έλεγχο, αλλά δεν είχαν μηχανισμό για να κάνουν έλεγχο, δεν υπήρχε καν Υπηρεσία. Εμείς έχουμε βάλει και τα περισσότερα και τα μεγαλύτερα πρόστιμα. Έχουμε βάλει παραδείγματος χάρη το μεγαλύτερο πρόστιμο στην ιστορία σε αλυσίδα σούπερ μάρκετ ύψους 680 χιλιάδων ευρώ. Έως τώρα έχουμε εισπράξει συνολικά από τα πρόστιμα 7 εκατομμύρια ευρώ».
Αναφορικά με τις τιμές των προϊόντων σε σχέση με την ποσότητα στις συσκευασίες, επεσήμανε ότι «Δεν είναι παράνομο να μειώνει κάποιος την ποσότητα. Παράνομο θα ήταν εάν η διαφορά της τιμής σε σχέση με την ποσότητα ξεπερνούσε το πλαφόν του κέρδους. Το πλαφόν του κέρδους δεν το έχουμε βάλει στη συσκευασία. Το πλαφόν του κέρδους το έχουμε βάλει στη μονάδα βάρους και στον όγκο. Άρα, σταθμίζουμε για να βάλουμε το πρόστιμο. Δεν μπορεί κάποιος να κοροϊδέψει το κράτος με αυτόν τον τρόπο. Διότι αν μειώσει την ποσότητα και αυξήσει την τιμή και ξεπεράσει το περιθώριο κέρδους που είναι κλειδωμένο στον Σεπτέμβριο του 2021, τότε υπάρχει πρόστιμο».
Τέλος, ο κ. Γεωργιάδης υπογράμμισε ότι «Έχουμε ήδη φτιάξει δύο εργαλεία. Το «Καλάθι του Νοικοκυριού» από τη μια και το «market pass» από την άλλη που ξεκινάει σε δύο εβδομάδες και θα επιδοτεί το 10% των αγορών. Συνδυαστικά τα δύο μέτρα για κάποιον που έχει πραγματικά οικονομική πίεση, ξεπερνούν κατά πολύ τον πληθωρισμό».
«Την περασμένη εβδομάδα, για πρώτη φορά μετά τον πόλεμο, ορισμένες βιομηχανίες τροφίμων έστειλαν στα σούπερ μάρκετ τιμοκαταλόγους με μειώσεις. Όχι μόνο ακύρωσαν τις αυξήσεις που είχαν προαναγγείλει, αλλά έκαναν και μειώσεις. Την Τετάρτη θα πραγματοποιηθεί συνέντευξη τύπου στο Υπουργείο Ανάπτυξης για να παρουσιάσουμε όλα τα ευρήματα των ελέγχων των τελευταίων δύο εβδομάδων».