Skip to main content

Βουτιά στις τιμές ρεύματος – Τι θα δούμε στους λογαριασμούς Φεβρουαρίου

Μεγάλη ανάσα από την πτώση στις τιμές του φυσικού αερίου και των χρονδρεμπορικών τιμών ρεύματος.

Σκηνικό αποκλιμάκωσης παρατηρείται το τελευταίο διάστημα στις χονδρεμπορικές τιμές ρεύματος που σήμερα -με τη βοήθεια του… «Στρατηγού Άνεμου» διαμορφώνονται σε διψήφιο αριθμό για πρώτη φορά έπειτα από 16 μήνες. Η εξέλιξη αυτή  –σε συνδυασμό- με την «βουτιά» και των τιμών του φυσικού αερίου στον κόμβο TTF της Ολλανδίας (που κινούνται στα επίπεδα των 60 ευρώ/MWh, επίσης σε χαμηλά πολλών μηνών ) δίνουν «ανάσες» στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, στο μέτρο που μειώνουν την ανάγκη για επιδοτήσεις στην ενέργεια για το αμέσως επόμενο διάστημα. Παράλληλα, δημιουργούν προϋποθέσεις πρόσθετου δημοσιονομικού χώρου, ιδίως εάν η ευρύτερη πτωτική τάση αποδειχθεί διατηρήσιμη.

Πότε θα «περάσει» η μείωση στους καταναλωτές

Η  εικόνα αυτή -και κυρίως η αποκλιμάκωση των τιμών του φυσικού αερίου- αναμένεται να αποτυπωθεί και στις χρεώσεις λιανικής ρεύματος για τον Φεβρουάριο που θα ανακοινωθούν μεθαύριο Παρασκευή και προβλέπεται να είναι σημαντικά χαμηλότερες από αυτές του τρέχοντος μήνα.  Παράγοντες του κλάδου προμήθειας προβλέπουν υποχώρηση των χρεώσεων της τάξης του 40% που θα οδηγήσει τη μέση ονομαστική χρέωση (προ επιδοτήσεων) στα 250 ευρώ/MWh έναντι 440 ευρώ/MWh τον Ιανουάριο.

Κύριος «υπαίτιος» για την εξέλιξη αυτή, η μείωση του κόστους του αερίου που εξαιτίας του μοντέλου τιμολόγησης month ahead θα φανεί τον Φεβρουάριο, με την ελληνική αγορά να εκτιμάται ότι θα «τρέξει» τον επόμενο μήνα με τιμή κάτω από τα 70 ευρώ/MWh από 120 ευρώ/MWh για αυτό τον μήνα.

Το τοπίο για την τελική επιβάρυνση των καταναλωτών για το ρεύμα τον Φεβρουάριο θα ξεκαθαρίσει μετά την ανακοίνωση των επιδοτήσεων από τον Υπουργό Περιβάλλοντος Κώστα Σκρέκα. Είναι βέβαιο ότι το συνολικό κονδύλι θα είναι σημαντικά χαμηλότερο σε σχέση με αυτό του Ιανουαρίου και θα καλυφθεί αποκλειστικά από τους πόρους του Ταμείου Ενεργειακής Μετάβασης.

Οι «καθαρές» λιανικές τιμές θα διατηρηθούν –όπως όλα δείχνουν- στα  επίπεδα των 15-17 λεπτά/κιλοβατώρα.

Οι χονδρεμπορικές τιμές

Όσον αφορά στις χονδρεμπορικές  τιμές,  η μέση τιμή στην Προημερήσια Αγορά του Ελληνικού Χρηματιστηρίου Ενέργειας  υποχωρεί σήμερα σε διψήφιο νούμερο (86,77 ευρώ/MWh)  και κάτω από το ψυχολογικό  όριο των 100 ευρώ/MWh για πρώτη φορά από τον Αύγουστο του 2021. Η εξέλιξη αποδίδεται σε σειρά παραγόντων όπως η μεγάλη συμμετοχή των ΑΠΕ στην κάλυψη του φορτίου  (το ποσοστό τους μαζί με τα υδροηλεκτρικά στο μείγμα της ηλεκτροπαραγωγής σήμερα υπερβαίνει το 60%) και τις  σχετικά υψηλές θερμοκρασίες για την εποχή που περιορίζουν τις ανάγκες θέρμανσης.

Στο πλαίσιο αυτό, η χονδρεμπορική τιμή ηλεκτρισμού καταγράφει πτώση 35% για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα (από 204,4 ευρώ/MWh προχθές σε 132,48 ευρώ/ΜWh χθες και 86,77 ευρώ/MWh αύριο) ενώ είναι χαρακτηριστικό ότι από τις 3 έως τις 5 τα ξημερώματα η τιμή του ρεύματος  ήταν σχεδόν μηδενική. Αξίζει να σημειωθεί ότι ειδικά από πλευράς αιολικού δυναμικού παρατηρείται αντιστροφή της εικόνας σε σχέση με  τις αρχές του μήνα, όταν στην Ελλάδα επικρατούσε άπνοια και στην κεντρική και βόρεια Ευρώπη έπνεαν θυελλώδεις άνεμοι. Η αντιστροφή αυτή σημαίνει πως οι χονδρεμπορικές τιμές στις περισσότερες χώρες της Ευρώπης κινούνται σήμερα σε υψηλότερα επίπεδα από ότι στην Ελλάδα (Γερμανία 143,76 ευρώ/MWh,  Γαλλία 157 ευρώ/MWh,  Ιταλία 149,328 ευρώ/MWh  κλπ.)  Ακόμα και έτσι πάντως, η Ελλάδα εξακολουθεί να είναι –μέχρι στιγμής- η ακριβότερη χονδρεμπορική αγορά στην Ευρώπη για τον Ιανουάριο και η μοναδική όπου οι τιμές παραμένουν –οριακά έστω- πάνω από τα 200 ευρώ/MWh.