Skip to main content

ΤΕΕ: Έως 3/2 οι εγγραφές μηχανικών στο Μητρώο Ελεγκτών Προσβασιμότητας

Για την υλοποίηση του ελέγχου προσβασιμότητας σε άτομα με αναπηρία ή εμποδιζόμενα άτομα των δημοσίων κτηρίων.

Ξεκινά η συγκρότηση Μητρώου Ελεγκτών Προσβασιμότητας των δημοσίων κτιρίων και το ΤΕΕ απευθύνει πρόσκληση για εγγραφή στους ενδιαφερόμενους μηχανικούς.

Συγκεκριμένα, το Μητρώο Ελεγκτών Προσβασιμότητας αφορά την υλοποίηση του ελέγχου προσβασιμότητας σε άτομα με αναπηρία ή εμποδιζόμενα άτομα των δημοσίων κτηρίων.

Το εν λόγω Μητρώο καταρτίζεται από το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας (ΤΕΕ), εγκρίνεται και εποπτεύεται από τη Διεύθυνση Εφαρμογής Σχεδιασμού και Ελέγχου Δομημένου Περιβάλλοντος του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ). Αφορά κτίρια στα οποία στεγάζονται οι φορείς δημοσίου ενδιαφέροντος της παρ. 1 του άρθρου 14 του ν. 4270/2014, σύμφωνα με το άρθρο 26 του ν. 4067/2012, όπως ισχύει, και την ΚΥΑ αριθμ. οικ. ΥΠΕΝ/Δ ΕΣΕΔ Π/121514/1435 (B’ 6010/25.11.2022). Η καταγραφή και ο έλεγχος όλων των κτηρίων δημοσίου ενδιαφέροντος στην Επικράτεια και των αναγκαίων παρεμβάσεων που θα καταστήσουν τα κτήρια αυτά απολύτως προσβάσιμα στα άτομα με αναπηρία και τα εμποδιζόμενα άτομα προβλέπεται στο Εθνικό  Σχέδιο Δράσης  για τα Δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρία, το οποίο συντάχθηκε με πρωτοβουλία του πρωθυπουργού και υπό την ευθύνη του υπουργού Επικρατείας, Γιώργου Γεραπετρίτη.

Στο Μητρώο εγγράφονται μηχανικοί φυσικά πρόσωπα, εγγεγραμμένοι στα Μητρώα του ΤΕΕ, με δικαίωμα εκπόνησης μελέτης ή επίβλεψης κτηριακών έργων σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις, καθώς και οι ήδη εγγεγραμμένοι μηχανικοί στο Μητρώο Ελεγκτών Δόμησης, οι οποίοι προεγγράφονται αυτοδίκαια στο Μητρώο Ελεγκτών Προσβασιμότητας. Οι ελεγκτές προσβασιμότητας εγγράφονται σε δύο κατηγορίες, ανάλογα με τα επαγγελματικά τους δικαιώματα:

α) με δικαίωμα εκπόνησης αρχιτεκτονικής μελέτης και μελέτης προσβασιμότητας και της αντίστοιχης επίβλεψης,

β) με δικαίωμα εκπόνησης λοιπών μελετών κτηριακών έργων (π.χ. ηλεκτρομηχανολογικών (Η/Μ) εγκαταστάσεων, ενεργητικής πυροπροστασίας κ.ά.) και των αντίστοιχων επιβλέψεων.

Οι διαδικασίες εγγραφής στο Μητρώο Ελεγκτών Προσβασιμότητας, ορισμού των ελεγκτών προσβασιμότητας και ελέγχου των κτηρίων, καθώς και η αποζημίωση των ελεγκτών προσβασιμότητας καθορίζονται στην εν λόγω ΚΥΑ που υπέγραψαν ο υφυπουργός ΠΕΝ, Νίκος Ταγαράς, ο υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Γιάννης Τσακίρης, κι ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Θεόδωρος Σκυλακάκης. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι ο αριθμός των ελεγκτών προσβασιμότητας και η αποζημίωσή τους για κάθε έλεγχο καθορίζεται με βάση την επιφάνεια του κτηρίου, ενώ αυτή κυμαίνεται από 250 ως 700 ευρώ για τον καθένα. Ο (επιτόπιος) έλεγχος των ελεγκτών προσβασιμότητας αφορά όλα τα στοιχεία προσβασιμότητας για όλες τις μορφές αναπηρίας την οριζόντια και κατακόρυφη, αυτόνομη και ασφαλή προσπέλαση από άτομα με αναπηρία και εμποδιζόμενα άτομα και την εξυπηρέτηση αυτών σε όλους τους εξωτερικούς και εσωτερικούς χώρους των κτηρίων.

Το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας προσκαλεί τους μηχανικούς με δικαίωμα εκπόνησης μελέτης ή επίβλεψης κτηριακών έργων να υποβάλουν αίτηση εγγραφής στο Μητρώο Ελεγκτών Προσβασιμότητας από 17 Ιανουαρίου έως 3 Φεβρουαρίου 2023.

Η εγγραφή ολοκληρώνεται μετά από την πιστοποίηση της παρακολούθησης των ηλεκτρονικών εκπαιδευτικών σεμιναρίων που θα οργανωθούν από το ΤΕΕ και τη Διεύθυνση Εφαρμογής Σχεδιασμού και Ελέγχου Δομημένου Περιβάλλοντος του ΥΠΕΝ τον Φεβρουάριο 2023.

Η υποβολή αίτησης για εγγραφή στο Μητρώο Ελεγκτών Προσβασιμότητας γίνεται μέσω του συνδέσμου https://web.tee.gr/prosvasimotita/mitroo-elegkton/, ο οποίος είναι διαθέσιμος στην ιστοσελίδα του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας www.tee.gr.

Ενημέρωση για τη σχετική νομοθεσία, καθώς και οδηγίες για τη χρήση της εφαρμογής είναι αναρτημένες στην ιστοσελίδα.

Το έργο, οι υποστηρικτικές εργασίες και το συνολικό ποσό της αποζημίωσης των Ελεγκτών Προσβασιμότητας καλύπτονται από πόρους ΕΣΠΑ ή από άλλους συγχρηματοδοτούμενους πόρους, με την χρηματοδοτική υποστήριξη της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης και ειδικότερα πόρους τεχνικής βοήθειας του Επιχειρησιακού Προγράμματος Υποδομές Μεταφορών, Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη (ΥΜΕΠΕΡΑΑ) 2014-2020 και του Επιχειρησιακού Προγράμματος Περιβάλλον Ενέργεια και Κλιματική Αλλαγή (ΠΕΚΑ) 2021-2027.

Ο πρόεδρος του ΤΕΕ, Γιώργος Στασινός δήλωσε σχετικά: «Το ΤΕΕ υποστηρίζει την Πολιτεία σε ένα έργο που άργησε πολύ: να κάνουμε όλα τα κτίρια του δημοσίου, αρχικά, αλλά και τα κτίρια συνάθροισης κοινού στη συνέχεια, προσβάσιμα σε όλους, χωρίς αποκλεισμούς. Είναι μια υποχρέωση που έχουμε απέναντι στους συμπολίτες μας με αναπηρία, με κινητικά προβλήματα, γενικότερα εμποδιζόμενα άτομα. Αλλά εκτός από υποχρέωση είναι και πράξη ευθύνης και αλληλεγγύης. Και πρώτο, καθοριστικό, βήμα είναι να ελέγξουμε τα δημόσια κτίρια για το πόσο προσβάσιμα, ή μη, είναι. Για αυτό καλώ κάθε μηχανικό που έχει σχετικό δικαίωμα να εγγραφεί στο Μητρώο Ελεγκτών Προσβασιμότητας, να παρακολουθήσει τα σεμινάρια που θα κάνει το ΤΕΕ και να ξεκινήσει να προσφέρει στην κοινωνία και στους συμπολίτες μας μέσα από τους ελέγχους. Είναι μια νέα δραστηριότητα για μηχανικούς με μεγάλη κοινωνική σημασία».