Πιθανόν σήμερα αναμένεται να ανοίξει το βιβλίο προσφορών για την έκδοση 10ετούς ομολόγου με τον Οργανισμό Διαχείρισης Δημόσιου Χρέους (ΟΔΔΗΧ) να αναζητά, σύμφωνα με πληροφορίες, ποσό έως 3 δισ. ευρώ. Η Ελλάδα, επέλεξε τις πρώτες ημέρες του 2023 για να κάνει τη νέα έξοδο στις αγορές και μάλιστα εφόσον επιτευχθεί ο «στόχος» άντλησης του παραπάνω ποσού τότε θα έχει καλύψει περίπου το 40% του ετήσιου δανειακού στόχου.
Παρά τις πιέσεις που δέχονται τον τελευταίο χρόνο τα ομόλογα, το κλίμα για την έξοδο κρίθηκε κατάλληλο, καθώς έρχεται σε μία περίοδο όπου χρηματοοικονομικοί οργανισμοί δεν αποκλείουν την πιθανότητα αναβάθμισης του ελληνικού αξιόχρεου το επόμενο χρονικό διάστημα, ο γενικός δείκτης του ελληνικού χρηματιστηρίου καταγράφει υψηλά 8ετίας ενώ τα στοιχεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού του 2022 ενισχύουν τις προσδοκίες για πρωτογενές έλλειμμα χαμηλότερο από 1,6% του ΑΕΠ το 2022.
Η συγκεκριμένη κίνηση αναμένεται να συμβάλλει στην περαιτέρω ενίσχυση των ταμειακών διαθεσίμων τα οποία το επόμενο χρονικό διάστημα, εφόσον όλα κυλήσουν ομαλά, θα ξεπεράσουν και πάλι τα 36 δισ. ευρώ, αν προσθέσουμε τη δόση από την εκταμίευση των κερδών από τη διακράτηση ελληνικών ομολόγων (SMP’s &ANFA’s) ύψους 650 εκατ. ευρώ και τη δεύτερη δόση από το Ταμείο Ανάκαμψης, ύψους 3,6 δις. ευρώ, που εγκρίθηκε την προηγούμενη εβδομάδα από την Κομισιόν.
Ήδη από χθες ο ΟΔΔΗΧ έδωσε εντολή σε Barclays, BofA Securities, Commerzbank, Goldman Sachs Bank Europe SE, J.P. Morgan και Societe Generale να «τρέξουν» τη συγκεκριμένη έκδοση «βάζοντας στο παιχνίδι» εκπροσώπους από Αμερική και Ευρώπη.
Πιο κοντά στην επενδυτική βαθμίδα
Μόλις πριν από λίγες ημέρες, η Societe Generale είχε εκτιμήσει ότι στις 27 του μηνός ο οίκος αξιολόγησης Fitch θα αναθεωρήσει την αξιολόγηση της Ελλάδας σε ΒΒ+ με σταθερές προοπτικές από ΒΒ με θετικές προοπτικές. Επίσης είχε εκτιμήσει ότι η Ελλάδα βρίσκεται κοντά στην επενδυτική βαθμίδα, καθώς, όπως σημείωσε, υπάρχει πιθανότητα ο οίκος αξιολόγησης Standard & Poor’s να αναβαθμίσει την Ελλάδα στην επενδυτική βαθμίδα στις 21 Απριλίου.
Το επιτόκιο
Εκτός από το ύψος του ποσού που θα αντλήσει το Δημόσιο, ζητούμενο παραμένει το κόστος που θα κληθεί να πληρώσει. Το επιτόκιο θα είναι σαφώς αρκετά υψηλότερο σε σχέση με τον Ιανουάριο του 2022 οπότε το Ελληνικό Δημόσιο είχε προχωρήσει σε μία νέα έκδοση 10ετούς ομολόγου αντλώντας 3 δισ. ευρώ με επιτόκιο 1,84%. Τη Δευτέρα η απόδοση του ελληνικού 10ετους διαμορφώνονταν κοντά στο 4,15%, χωρίς σημαντικές διαφοροποιήσεις σε σχέση με την Παρασκευή αλλά σημαντικά χαμηλότερη σε σχέση με πριν ένα μήνα που ήταν στο 4,3%. Χθες η απόδοση του αντίστοιχου 10ετούς της Ιταλίας ανέρχονταν στο 4% και του γερμανικού στο 2,19%.
Οι στόχοι της χρονιάς
Για το σύνολο του έτους, ο ΟΔΔΗΧ έχει ανακοινώσει ότι σχεδιάζει να αντλήσει από τις αγορές 7 δισ. ευρώ, έσοδα 4,2 δισ. από διάφορες πηγές (Ταμείο Ανάκαμψης, Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, κ.α..) και 2 δισ. ευρώ από ιδιωτικοποιήσεις. Παράλληλα, ανάλογα και με τις συνθήκες που θα επικρατούν στις αγορές, παραμένει ο στόχος έκδοσης πράσινου ομολόγου, μία ιδέα που υπήρχε από το 2022 όμως δεν υπήρξε η πολιτική απόφαση για την έκδοση του λόγω της αναστάτωσης της αγοράς χρήματος και της έναρξης του κύκλου της αύξησης των επιτοκίων του ευρώ από την ΕΚΤ από τον περασμένο Ιούλιο. Πλέον η έκδοση του τοποθετείται στο 2ο εξάμηνο του 2023.