Skip to main content

Μονάδα Αλεξανδρούπολης: Το νέο ενεργειακό κεφάλαιο της χώρας άνοιξε

ΓτΠ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ

Με την έναρξη της κατασκευής, το έργο θα δώσει 800 θέσεις εργασίας, και επιπλέον 100 θέσεις σε δεύτερη φάση. 

Έργο κρίσιμης σημασίας όχι μόνο για τον ηλεκτρικό εφοδιασμό της χώρας, αλλά και για την ανάδειξη της Ελλάδας σε εξαγωγέα ενέργειας προς τα Βαλκάνια και «παρόχου ενεργειακής ασφάλειας» των γειτονικών χωρών είναι η νέα μονάδα ηλεκτροπαραγωγής με φυσικό αέριο στην Αλεξανδρούπολη, ισχύος 840 MW.

Η έναρξη της ύψους 400 εκατ. ευρώ επένδυσης που υλοποιείται από την σύμπραξη της ΔΕΗ, της ΔΕΠΑ Εμπορίας και του ομίλου Κοπελούζου εγκαινιάστηκε προ ολίγου στην πρωτεύουσα του νομού Εβρου, παρουσία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη. Με την έναρξη της κατασκευής, το έργο θα δώσει 800 θέσεις εργασίας, και επιπλέον 100 θέσεις σε δεύτερη φάση.

Όπως τόνισε ο κ. Μητσοτάκης στην παρέμβασή του: «Σήμερα θεμελιώνουμε το πιο σύγχρονο εργοστάσιο ηλεκτροπαραγωγής στη χώρα που σε συνδυασμό με το FSRU της Αλεξανδρούπολης -από το οποίο θα προμηθεύεται φυσικό αέριο η νέα μονάδα που θα ολοκληρωθεί στις αρχές του 2025- συνιστά ένα δίδυμο δυναμικό βήμα προς τη ενεργειακή εποχή του αύριο με γεωπολιτική, οικονομική, αναπτυξιακή και περιβαλλοντική διάσταση».

Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι η νέα μονάδα που  υπηρετεί πλήρως τον στόχο της πράσινης μετάβασης, θα διαθέτει δυναμικότητα ίση με τρία λιγνιτικά εργοστάσια παλαιού τύπου -με βαθμό απόδοσης 62%- και προστίθεται στην αλυσίδα των σημαντικών ενεργειακών της υποδομής που εδραιώνουν τον ρόλο της Αλεξανδρούπολης ως κόμβου φυσικού αερίου με ρόλο-κλειδί για την ασφάλεια εφοδιασμό της Βαλκανίων και την απεξάρτηση των χωρών της περιοχής από την Ρωσία.

Όπως εξήγησε ο κ. Μητσοτάκης, «Τέλους του έτους με αρχές του 2024 5,5 δις. κυβικά μέτρα LNG που θα φτάνουν στο FSRU της Αλεξανδρούπολης θα διατρέχουν μέσω των αγωγών ΤΑΡ και IGB τη Βαλκανική και αργότερα ίσως φτάσουν -γιατί όχι ; – έως την Ουκρανία», σημείωσε, αναδεικνύοντας τον αναβαθμισμένο ρόλο της Ελλάδας και της Αλεξανδρούπολης στη νέα ενεργειακή σκακιέρα της Ευρώπης».

Ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας ανέλυσε τους τρεις άξονες της ενεργειακής πολιτικής στην παρούσα φάση που είναι η διασφάλιση προσιτών τιμών για νοικοκυριά και επιχειρήσεις (στα οποία έχουν διοχετευθεί κατά το 2022 8 δις. Ευρώ εκ των οποίων το μεγαλύτερο μέρος προέρχεται από την φορολόγηση των υπερκερδών των ενεργειακών ομίλων), η θωράκιση της ενεργειακής επάρκειας και ο δομικός μετασχηματισμός του ενεργειακού κλάδου με την ισόρροπη επιτάχυνση της πράσινης μετάβασης. Στο πλαίσιο αυτό, υπογράμμισε ότι μόνο το 2022 εγκαταστάθηκαν 1,7 ΜW “πράσινης» ισχύος, υπερδιπλάσιο νούμερο σε σχέση με όση είχε εγκατασταθεί ολόκληρη την τετραετία 2015-2018. Ο κ Σκρέκας σημείωσε επίσης ότι η νέα μονάδα θα μπορεί να παράγει ετησίως έως και 5 Τεραβατώρες και εάν είχε τεθεί σήμερα σε λειτουργία, θα μείωνε τις ανάγκες της Ελλάδας για εισαγωγές φυσικού αερίου κατά τουλάχιστον 100 εκατ. Ευρώ.

Ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΗ Γιώργος Στάσσης δήλωσε ότι  η νέα μονάδα (στην οποία η ΔΕΗ θα έχει ποσοστό 51% και το μάνατζμεντ) αποτελεί σημαντικό βήμα για τον ενεργειακό μετασχηματισμό του Ομίλου και της Ελλάδας και την ενδυνάμωση της χώρας ως ισχυρού -και εξαγωγικού- «παίκτη» στην περιοχή των Βαλκανίων. Πρόσθεσε δε ότι υπηρετεί τον στόχο της πράσινης μετάβασης, στο μέτρο που όσο δεν έχει ακόμα αναπτυχθεί επαρκώς η μακροπρόθεσμη αποθήκευση ΑΠΕ, για την ομαλή λειτουργία του συστήματος θα απαιτούνται ευέλικτες μονάδες υψηλής απόδοσης όπως αυτή που θεμελιώθηκε σήμερα.

Ο Πρόεδρος της ΔΕΠΑ Εμπορίας (που θα έχει ποσοστό 29% στην «Ηλεκτροπαραγωγή Αλεξανδρούπολης) Ιωάννης Παπαδόπουλος Εμπορίας ανέδειξε τον κρίσιμο ρόλο της μονάδας για την τροφοδοσία των γειτονικών χωρών που δεν διαθέτουν υποδομές φυσικού αερίου και επιδιώκουν να απεξαρτηθούν από τη Ρωσία, ενώ ο Διευθύνων Σύμβουλος Κωνσταντίνος Ξιφαράς σημείωσε ότι η το φυσικό αέριο είναι η κύρια επιχειρηματική δραστηριότητα της εταιρείας (η οποία παράλληλα επεκτείνεται στην ηλεκτροπαραγωγή και στις ΑΠΕ) και προέβλεψε ότι η τιμή του καυσίμου την επόμενη διετία θα επανέλθει σε ιστορικά χαμηλά, καθιστώντας εξαιρετικά ελκυστική την ενέργεια που θα παράγεται από τη νέα μονάδα.

Τέλος, ο Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου Κοπελούζου κ. Χρήστος Κοπελούζος  έκανε λόγο για ένα νέο κεφάλαιο στα ενεργειακά πράγματα της χώρα προσθέτοντας ότι ο όμιλος αναπτύσσει έργα «εθνικής ταυτότητας» όπως η ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας-Αιγύπτου και τα υπερακτια αιολικ΄λα πάρκα που συμβάλλουν στην ενεργειακή μετάβαση και την διείσδυση της καθαρής ενέργειας στη χώρα.