Στο χαμηλότερο επίπεδο πάνω από έναν χρόνο υποχώρησε ο πληθωρισμός στις Ηνωμένες Πολιτείες, γεγονός που δείχνει ότι αποδίδει η εκστρατεία της Fed για σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής.
Οι τιμές καταναλωτή αυξήθηκαν κατά 6,5% σε σύγκριση με την ίδια περίοδο πέρυσι. Αν και ο πληθωρισμός εξακολουθεί να είναι κοντά σε υψηλό πολλών δεκαετιών, αυτό ήταν το χαμηλότερο επίπεδο από τον Οκτώβριο του 2021 και αντιπροσωπεύει μια αξιοσημείωτη πτώση από το 9,1% που είχε σκαρφαλώσει τον περασμένο Ιούνιο. Σε σύγκριση με τον προηγούμενο μήνα, οι τιμές μειώθηκαν κατά 0,1%. Η βελτίωση οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στη χαλάρωση της πίεσης στις τιμές στην αντλία. Η βενζίνη είχε εκτοξευθεί στα ύψη τον Ιούνιο. Οι τιμές της ενέργειας αυξήθηκαν κατά 7,3% σε 12 μήνες. Ο πληθωρισμός στον κλάδο των τροφίμων είναι πάντως αυξημένος κατά 10,4% σε ετήσια βάση.
Δεδομένης αυτής της τάσης, οι επενδυτές ελπίζουν ότι η κεντρική τράπεζα δεν θα αυξήσει υπερβολικά τα βασικά της επιτόκια φέτος. Και ότι σύντομα θα μπορέσουν να ξαναδούν τις χαρές του φθηνού χρήματος. Οι αναλυτές εκτιμούν πλέον ότι Ομοσπονδιακή Τράπεζα θα επιβραδύνει τις αυξήσεις επιτοκίων τη νέα χρονιά. Οι αναλυτές εκτιμούν τώρα ότι η Fed θα στραφεί πλέον σε πιο περιορισμένες αυξήσεις επιτοκίων, κατά 25 μονάδες βάσης. Τον Δεκέμβριο είχε προχωρήσει σε αύξηση 50 μονάδων, μετά από τέσσερις διαδοχικές αυξήσεις κατά 75 μονάδες.
«Η επιβράδυνση των πληθωριστικών πιέσεων ενισχύει την αισιοδοξία των αγορών ότι θα οδηγήσει σε λιγότερο επιθετικές νομισματικές πολιτικές. Συνεπώς, οι κίνδυνοι μιας ισχυρής ύφεσης μειώνονται», εκτιμά ο αναλυτής Λουίτζι Ναρντέλα της Ceresio Investors.
Η επόμενη συνεδρίαση της επιτροπής νομισματικής πολιτικής της κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ έχει προγραμματιστεί για τις 31 Ιανουαρίου και την 1η Φεβρουαρίου.
Ενισχύεται το ευρώ
Πολλοί επενδυτές αναμένουν υποχώρηση του δολαρίου, καθώς ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ υποχωρεί και η Federal Reserve πλησιάζει στο τέλος του κύκλου αυστηροποίησης της νομισματικής πολιτικής. Το αμερικανικό νόμισμα χάνει έδαφος και το ευρώ επιστρέφει προς το όριο του 1,08 δολαρίων. «Οι προσδοκίες για μια πιο ευνοϊκή στάση στο θέμα των επιτοκίων από τη Fed κερδίζουν έδαφος μεταξύ των επενδυτών, καθώς οι ανησυχίες για την ύφεση αντικαθιστούν τον πληθωρισμό ως την κύρια αφήγηση στις αγορές. Αυτή η δυναμική, που επικράτησε τους τελευταίους μήνες, εξηγεί την πτώση του δολαρίου που καταγράφεται από τον Οκτώβριο», υπογραμμίζουν οι αναλυτές της ActivTrades.
Πολλοί αναλυτές ελπίζουν μάλιστα ότι τα στοιχεία για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ θα δώσουν αρκετά «πυρομαχικά» ώστε το ευρώ να συνεχίσει την πρόοδό του προς τα 1,10 δολάρια. Το ενιαίο νόμισμα έχει ενισχυθεί σχεδόν κατά 14% από το χαμηλό δύο δεκαετιών των 95,36 σεντς των ΗΠΑ που διαμορφώθηκε τον περασμένο Νοέμβριο. Ο γρήγορος ρυθμός της επαναλειτουργίας της Κίνας πιστεύεται επίσης ότι θα βοηθήσει την ευρωπαϊκή οικονομία καθώς μειώνονται οι διακοπές της αλυσίδας εφοδιασμού.
«Οι καθοδικοί κίνδυνοι για το ευρώ μειώνονται μαζί με τις χαμηλότερες τιμές του φυσικού αερίου», δήλωσε ο Γκάρετ Γκετινμπάι της Aegon Asset Management».
Ο ρόλος του πολέμου
Ωστόσο, εξακολουθούν να υπάρχουν φόβοι ότι η Ρωσία θα μπορούσε να κλιμακώσει την επίθεσή της στην Ουκρανία και ότι οι υψηλές τιμές της ενέργειας θα μπορούσαν να περιορίσουν την ανάπτυξη. Οι αναλυτές στρατηγικής της JPMorgan Chase εξακολουθούν μάλιστα να είναι επιφυλακτικοί σχετικά με την πορεία της οικονομίας, αλλά λένε ότι μια πιο επιθετική Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα στηρίξει το ευρώ.
Οι αγορές χρήματος δείχνουν ότι η ΕΚΤ θα αυξήσει τα επιτόκια κατά περίπου 150 μονάδες βάσης φέτος.
Ο Γιώργος Σαραβέλος, επικεφαλής έρευνας συναλλάγματος της Deutsche Bank, σε σημείωμά του τονίζει ότι οι δύο βασικοί παράγοντες στην απήχηση του δολαρίου ως ασφαλούς καταφυγίου – το ενεργειακό σοκ της Ευρώπης και η πολιτική μηδενικής Covid της Κίνας – έχουν αλλάξει. «Και στη Wall Street,ενισχύεται πλέον η ιδέα ότι το ράλι του ευρώ μόλις ξεκίνησε», τονίζει ο Έλληνας οικονομολόγος.
Με τις τιμές της ενέργειας να πέφτουν και τις προβλέψεις για περιφερειακή ύφεση να εξασθενούν, εμφανίζεται μια σαφής αφήγηση ότι η χειρότερη οικονομική ζημιά έχει τελειώσει και τα ευρωπαϊκά περιουσιακά στοιχεία είναι φθηνά. Πρόκειται για μια δραστική αλλαγή στο κλίμα από το 2022, όταν το ευρώ υποχώρησε αισθητά έναντι του δολαρίου. Στρατηγικοί αναλυτές της Deutsche Bank και της Morgan Stanley λένε ότι το ευρώ μπορεί να ανέλθει στα 1,15 δολάρια.
Η Nomura International αναμένει αύξηση στα 1,10 δολάρια μέχρι το τέλος του μήνα. Οι ήπιες θερμοκρασίες σε όλη την ήπειρο έχουν αφαιρέσει τα πιο καταστροφικά οικονομικά σενάρια από το τραπέζι, δίνοντας στους επενδυτές την αυτοπεποίθηση να επιστρέψουν στην Ευρωζώνη.