Τον «πρωταθλητισμό» της Ελλάδας στις χονδρεμπορικές τιμές ενέργειας επισημαίνει στην έκθεσή του που δόθηκε χθες στη δημοσιότητα ο ΟΟΣΑ, με τον Οργανισμό να προειδοποιεί ότι δύσκολα οι τιμές θα υποχωρήσουν. Στην έκθεση αναφέρεται μεταξύ άλλων πως «οι χονδρεμπορικές τιμές ρεύματος είναι σε γενικές γραμμές υψηλότερες στη Ελλάδα σε σχέση με τις άλλες χώρες του Οργανισμού και ήταν μεταξύ των υψηλότερων στην Ευρώπη κατά το ράλι των τιμών ενέργειας την περίοδο 2021-2022».
Ο ΟΟΣΑ αποδίδει αυτό το φαινόμενο στην υψηλή εξάρτηση της ηλεκτροπαραγωγής από το φυσικό αέριο και κάνει λόγο για «σειρά παραγόντων που μπορούν να διατηρήσουν τις τιμές σε υψηλά επίπεδα στο ορατό μέλλον, παρότι σε βάθος χρόνου μια επιτυχημένη ενεργειακή μετάβαση μπορεί να οδηγήσει σε χαμηλότερες τιμές ενέργειας…».
Νέο άλμα σήμερα στις τιμές
Σήμερα οι χονδρεμπορικές τιμές ρεύματος στην Ελλάδα επιστρέφουν σε υψηλές πτήσεις με ημερήσιο άλμα 53% που διαμορφώνει την μέση τιμή στα 238 ευρώ/MWh. Πράγματι, μπορεί οι θυελλώδεις άνεμοι που έπνεαν χθες να ανέβασαν τη συμμετοχή των ΑΠΕ στο μείγμα της ηλεκτροπαραγωγής κατά 42% ωθώντας πτωτικά την τιμή στα 151,49 ευρώ/MWh σήμερα όμως η υποχώρηση των ΑΠΕ και η επιστροφή του φυσικού αερίου και των εισαγωγών σε πρωταγωνιστικό ρόλο φαίνεται να επιβεβαιώνουν τη μεγάλη εικόνα που δείχνει μια σταθερά μεγάλη ψαλίδα τιμών Ελλάδας-Ευρώπης.
Προς το παρόν, όμως, η μέση τιμή στην Προημερήσια Αγορά του Ελληνικού Χρηματιστηρίου Ενέργειας για τον Ιανουάριο διαμορφώνεται στα 221,65 ευρώ/MWh και είναι μακράν η υψηλότερη στην Ευρώπη. Η δεύτερη ακριβότερη χώρα είναι η -συζευγμένη με την Ελλάδα- Ιταλία με μέση τιμή για τον Ιανουάριο 177 ευρώ/MWh, ενώ σε όλες τις υπόλοιπες χώρες διαμορφώνονται τιμές από 75 έως 120 ευρώ/MWh. Στην υπόλοιπη Ευρώπη οι τρέχουσες τιμές αποτυπώνουν σε μεγάλο βαθμό τη θεαματική πτώση των τιμών του φυσικού αερίου στον κόμβο TTF της Ολλανδίας στα «προπολεμικά» επίπεδα των 70 ευρώ/MWh.
Τι περιμένουμε τον Φεβρουάριο
Στην Ελλάδα, πάλι, η αποκλιμάκωση των τιμών ρεύματος εκτιμάται ότι θα φανεί τον Φεβρουάριο εξαιτίας του μοντέλου τιμολόγησης month ahead του φυσικού αερίου στην ηλεκτροπαραγωγή: Σύμφωνα με αυτό, οι παραγωγοί αγοράζουν το αέριο του επόμενου μήνα με τις τιμές του προηγούμενου και κατά συνέπεια η τελική τιμή της παραγόμενης ηλεκτρικής ενέργειας σήμερα ενσωματώνει το -ακόμα σχετικά υψηλό- κόστος του καυσίμου κατά το Δεκέμβριo οπότε και αγοράστηκε και όχι την spot τιμή.
Πέρα από αυτό, παράγοντες της αγοράς αποδίδουν την απόκλιση στις δομικές δυσλειτουργίες της εγχώριας αγοράς όπως είναι η «ρηχή» προθεσμιακή αγορά ηλεκτρισμού και η μη ύπαρξη spot αγοράς φυσικού αερίου που έχει ως συνέπεια τον τιμολογιακό ετεροχρονισμό, δηλαδή την αγορά του καυσίμου με συμβόλαια που αποτυπώνουν τις -ακριβότερες εν προκειμένω- τιμές του προηγούμενου μήνα.
Θα πρέπει πάντως να σημειωθεί ότι οι υψηλές χονδρεμπορικές τιμές δεν μετακυλίονται πλέον αυτόματα στις τιμές λιανικής, λόγω της ύπαρξης του πλαφόν ανά τεχνολογία στην αποζημίωση των ηλεκτροπαραγωγών, μηχανισμού δια του οποίου ανακτώνται τα υπερέσοδα τα οποία κατευθύνονται στο Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης και αποτελούν το βασικό «καύσιμο» που τροφοδοτεί τις επιδοτήσεις των λογαριασμών ρεύματος των τελικών καταναλωτών.