Δεκάδες δήμοι έχουν ήδη καταθέσει ή αναμένεται να καταθέσουν γνωμοδοτήσεις στο ΥΠΟΙΚ για επανακαθορισμό των αντικειμενικών τιμών ζώνης των ακινήτων που βρίσκονται σε περιοχές αρμοδιοτήτων τους σε επίπεδα χαμηλότερα αυτών που ισχύουν από την 1η-1- 2022.
Οι δήμοι ακολουθούν την έκτακτη διαδικασία επανακαθορισμού των αντικειμενικών τιμών που προβλέπει το άρθρο 51 του ν. 5000/2022 και σκοπεύουν να πείσουν το υπουργείο Οικονομικών να ανακαλέσει τις υπέρμετρα μεγάλες αυξήσεις των αντικειμενικών τιμών που αποφάσισε, ώστε οι δημότες τους να έχουν ουσιαστική ελάφρυνση στον ΕΝΦΙΑ και σε άλλους φόρους που επιβαρύνουν τη χρήση ή την απόκτηση ακινήτων. Επιδιώκουν επίσης πολλοί άλλοι δημότες τους, που είναι οικονομικά αδύναμοι, να ξανακερδίσουν τις κοινωνικές παροχές και τα επιδόματα που έχασαν εξαιτίας της υπέρμετρης αύξησης των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων τους. Κι αυτό διότι η αύξηση των αντικειμενικών αξιών είχε ως συνέπεια οι αξίες των ακινήτων περιουσιών των συγκεκριμένων δημοτών να υπερβούν τα όρια αξίας ακίνητης περιουσίας που ορίζουν οι νόμοι χορήγησης των συγκεκριμένων επιδομάτων και παροχών και εν τέλει οι εν λόγω δημότες να πάψουν να θεωρούνται δικαιούχοι.
Η προθεσμία υποβολής γνωμοδοτήσεων από τους δήμους, προκειμένου να ενεργοποιηθεί η διαδικασία του άρθρου 51 του ν. 5000/2022, λήγει κανονικά στις 20 Ιανουαρίου 2023. Όμως, λόγω του πλήθους των γνωμοδοτήσεων που ήδη καταρτίζονται από πολλούς δήμους, το υπουργείο Οικονομικών ενδέχεται να δώσει παράταση στη συγκεκριμένη προθεσμία.
Ήδη εδώ και πάνω από δύο εβδομάδες ο Δήμος Αθηναίων αποφάσισε να ζητήσει από το υπουργείο Οικονομικών τη μείωση των αντικειμενικών τιμών των ακινήτων σε 30 ζώνες της χωρικής του αρμοδιότητας. Επιπλέον, τουλάχιστον άλλοι 18 δήμοι έχουν ήδη ζητήσει ή αναμένεται να ζητήσουν από το υπουργείο Οικονομικών επανακαθορισμό των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων σε περιοχές των χωρικών τους αρμοδιοτήτων.
Ο Δήμος Αθηναίων θεωρεί ότι τα ποσοστά αυξήσεων των αντικειμενικών αξιών πρέπει να περιοριστούν το πολύ μέχρι το επίπεδο του 55% σε σύγκριση με τις αντικειμενικές αξίες που ίσχυαν μέχρι τις 31-12-2021 για όλα τα ακίνητα του δήμου.
Η γνώμη του δήμου αφορά ουσιαστικά 30 περιοχές (ζώνες τιμών) από το 1ο, το 2ο, το 3ο και το 6ο Δημοτικό Διαμέρισμα. Πρόκειται για περιοχές του κέντρου της Αθήνας αλλά και για πολλές λαϊκές γειτονιές της πόλης, όπου οι πραγματικές τιμές της κτηματαγοράς κινούνται σε πολύ χαμηλά επίπεδα, μετά τις αυξήσεις των αντικειμενικών τιμών από 57,89% έως 115,63%.
Βάσει της γνώμης του δήμου, τα ελάχιστα ποσοστά μειώσεων που πρέπει να αποφασιστούν από το υπουργείο Οικονομικών στις συγκεκριμένες 30 περιοχές της Αθήνας φθάνουν έως 27,54%.
Ποιες αντιρρήσεις διατυπώνονται
Πέραν του Δήμου Αθηναίων, τουλάχιστον άλλοι 18 δήμοι της Αττικής, ακολουθώντας την έκτακτη διαδικασία επανακαθορισμού, αναμένεται, σύμφωνα με πληροφορίες, να καταθέσουν στο υπουργείο Οικονομικών, το αργότερο μέχρι τις 20-1-2023, τις γνωμοδοτήσεις τους για την ανάγκη επαναπροσδιορισμού των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων σε επίπεδα χαμηλότερα αυτών που καθορίστηκαν την 1η-1-2022. Στους δήμους αυτούς περιλαμβάνονται οι ακόλουθες περιοχές:
– Γλυφάδα: Άμεση, καθολική και σημαντική μείωση στις τιμές ζώνης και τις αντικειμενικές ζητεί με ψήφισμά του το Δημοτικό Συμβούλιο Γλυφάδας, εκφράζοντας την έντονη δυσαρέσκειά του και τη διαφωνία του για την απόφαση του υπουργείου Οικονομικών περί αναθεώρησης των τιμών ζώνης των ακινήτων, βάσει της οποίας η αύξηση έφθασε ακόμη και το 81% και θα καταθέσει αρμοδίως αιτιολογημένη γνώμη για μείωση των αντικειμενικών αξιών.
– Μοσχάτο-Ταύρος: Οι αυξήσεις των αντικειμενικών τιμών ζώνης κυμαίνονται από 22,7% έως 84% στην περιοχή του Μοσχάτου, ενώ στον Ταύρο κυμαίνονται από 5,5% έως 26,3%. Μετά τις αυξήσεις αυτές, η περιοχή του Μοσχάτου έχει για πρώτη φορά από την ίδρυσή της μεγαλύτερες τιμές ζώνης από όλες τις γειτονικές περιοχές.
– Ραφήνα: Ο δήμος θεωρεί αδικαιολόγητη την αύξηση έως και 56% των αντικειμενικών τιμών και ζητεί οριζόντια μείωση κατά 10% σε όλες τις ζώνες λόγω των πολύ ιδιαίτερων γενικών (οικονομική κρίση, κρίση Covid-19) και ειδικών συνθηκών (πυρόπληκτες περιοχές) της περιοχής.
– Παλλήνη: Ο δήμαρχος Παλλήνης, Θανάσης Ζούτσος, με εισήγησή του προς το Δημοτικό Συμβούλιο, η οποία έγινε ομόφωνα αποδεκτή, πρόκειται να αιτηθεί τη μείωση των αντικειμενικών αξιών ακινήτων σε ολόκληρο τον Δήμο Παλλήνης στα ίδια επίπεδα πριν από την αύξησή τους.
Επιπλέον, σύμφωνα με πληροφορίες, ανάμεσα στους δήμους που αναμένεται να ζητήσουν μείωση των αντικειμενικών αξιών είναι το Χαϊδάρι, η Δάφνη, το Μαρούσι, το Χαλάνδρι, το Καματερό, ο Άγιος Δημήτριος και η Αγία Βαρβάρα.
Από την έντυπη έκδοση