ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ – «Οι πάροχοι ενέργειας – με εξαίρεση μόνο δυο από αυτούς – δεν εφαρμόζουν τις επιδοτήσεις που έχει ανακοινώσει η Κυβέρνηση για τον κλάδο μας», τονίζουν μιλώντας στο naftemporiki.gr οι πρόεδροι τόσο της Συντεχνίας Ζαχαροπλαστών Θεσσαλονίκης, Μάριος Παπαδόπουλος, όσο και η πρόεδρος του Σωματείου Αρτοποιών Θεσσαλονίκης «Ο Προφήτης Ηλίας», Έλσα Κουκουμέρια.
Όπως μάλιστα αναφέρει χαρακτηριστικά η κα. Κουκουμέρια, υπάρχει επιχείρηση του κλάδου που της ήρθε να πληρώσει τιμολόγιο 15.000 ευρώ, ενώ θα έπρεπε να είχε λάβει το προηγούμενο διάστημα επιδότηση 30.000 ευρώ με βάση τις κυβερνητικές εξαγγελίες. Οι εξαγγελίες αυτές, όμως, όπως τονίζει η πρόεδρος των αρτοποιών της Θεσσαλονίκης δεν εφαρμόζονται από τους παρόχους ενέργειας γιατί έχει δοθεί μεν το «πράσινο φως» από την Ε.Ε. προς την Κυβέρνηση αλλά ακόμη δεν έχει εκδοθεί το αναγκαίο ΦΕΚ. Σύμφωνα, δε, με τον κ.Παπαδόπουλο (σ.σ. ο οποίος είναι και Β’ αντιπρόεδρος του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης) οι πάροχοι ενέργειας επικαλούνται ποικίλες αλλά αβάσιμες δικαιολογίες.
«Όχι» στο λεγόμενο «καλάθι του αρτοποιού»
Όσον αφορά, δε, τη θεσμοθέτηση κλαδικών καλαθιών νοικοκυριού – μεταξύ των οποίων και «καλάθι αρτοποιού» – που επανέφερε με πρόσφατες δηλώσεις του ο υπουργός Ανάπτυξης, Άδωνις Γεωργιάδης, οι αρτοποιοί της Θεσσαλονίκης δηλώνουν αντίθετοι, επικαλούμενοι το επιχείρημα ότι το ψωμί πωλείται ήδη πλέον σχεδόν στην τιμή του κόστους και οι οικογενειακοί φούρνοι της γειτονιάς όχι μόνο δεν έχουν περιθώρια μείωσης των τιμών αλλά ήδη βρίσκονται στην κόψη του ξυραφιού λόγω του εκρηκτικού κοκτέιλ που συνθέτουν οι υπέρογκες αυξήσεις των τιμολογίων ενέργειας και οι επίσης μεγάλες αυξήσεις των τιμών των πρώτων υλών και ήδη υπάρχουν λουκέτα. Ο κλάδος είχε εκφράσει την αντίθεσή του στο ενδεχόμενο αυτό ήδη από τον Οκτώβριο, όταν είχε πρωτοτεθεί θέμα “καλαθιού αρτοποιού” από το υπουργείο Ανάπτυξης.
Σύμφωνα με την Συντεχνία Καταστηματαρχών Ζαχαροπλαστών Θεσσαλονίκης 22 ζαχαροπλαστεία και βιοτεχνίες παραγωγής ειδών και πρώτων υλών ζαχαροπλαστικής έχουν κλείσει στη φημισμένη για τη γαστρονομία της αλλά και για τα γλυκά της Θεσσαλονίκη από την αρχή του φετινού έτους, ενώ επίσης σύμφωνα με το Σωματείο Αρτοποιών Θεσσαλονίκης «Ο Προφήτης Ηλίας», έχουν βάλει λουκέτο από το καλοκαίρι μέχρι σήμερα τουλάχιστον 20 φούρνοι-αρτοποιεία στο πολεοδομικό συγκρότημα της Θεσσαλονίκης, και ένα ποσοστό 20% των περίπου 700 αρτοποιείων που λειτουργούν σε όλο το νομό Θεσσαλονίκης έχει φτάσει πλέον σήμερα στην «κόψη του ξυραφιού», , καθώς βρίσκονται ήδη στην δεύτερη ή τρίτη ρύθμιση των υποχρεώσεών τους και αδυνατούν να αντεπεξέλθουν.
Η δε εποχιακή κατανάλωση τόσο στους φούρνους, όσο και στα ζαχαροπλαστεία της Θεσσαλονίκης, όσον αφορά τα χριστουγεννιάτικα δημοφιλή είδη (μελομακάρονα, κουραμπιέδες, δίπλες, τούρτες και τώρα πλέον και βασιλόπιτες) θεωρείται καλή από τους δύο φορείς, λόγω της διατήρησης προσιτών τιμών από τις επιχειρήσεις τους, οι οποίες σε καμία περίπτωση δεν αντιστοιχούν στον όγκο των αυξήσεων που υφίστανται οι ίδιες, προκειμένου να μη χάσουν την πελατεία τους από τα σούπερ-μάρκετ. Ωστόσο, όπως επισημαίνει ο κ.Παπαδόπουλος ισχύει το “πολύς κόσμος αλλά με μικρή σακούλα”, ήτοι οι καταναλωτές είναι σαφώς πιο μετρημένοι και φειδωλοί στις αγορές τους. Δημοφιλέστερα είδη των τελευταίων ημερών του έτους είναι όπως πάντοτε στη Θεσσαλονίκη οι βασιλόπιτες τύπου τσουρεκιού και οι “τριφτές”, ενώ καλή ζήτηση υπάρχει και για τούρτες.