Τις νέες επιδοτήσεις στα τιμολόγια για την κατανάλωση ηλεκτρικού ρεύματος που θα ισχύσουν τον Ιανουάριο ανακοίνωσε ο υπουργός Ενέργειας και Περιβάλλοντος Κώστας Σκρέκας.
Σε τρεις κλίμακες η επιδότηση για τους οικιακούς καταναλωτές, και όπως είχε γράψει νωρίτερα η «Ν»:
- Για κατανάλωση έως 500 κιλοβατώρες, η επιδότηση διαμορφώνεται στα 330 ευρώ ανά μεγαβατώρα, . Η κατηγορία αυτή αφορά το 90% των νοικοκυριών στην Ελλάδα. Απορροφάται το 87% της αύξησης.
- Για κατανάλωση από 501 έως 1000 κιλοβατώρες, η επιδότηση διαμορφώνεται στα 280 ευρώ ανά μεγαβατώρα.
- Για κατανάλωση πάνω από 1001 κιλοβατώρες, η επιδότηση διαμορφώνεται στα 190 ευρώ ανά μεγαβατώρα.Η κατηγορία αυτή αφορά το 2% των νοικοκυριών στην Ελλάδα.
Να σημειωθεί ότι ισχύει και πάλι μπόνους μειωμένης κατανάλωσης. Έτσι εάν ένα νοικοκυριό μειώσει την κατανάλωση κατά 15% σε σχέση με το 2021 η επιδότηση αυξάνεται κατά 50 ευρώ ανά μεγαβατώρα.
Για τα νοικοκυριά που είναι ενταγμένα στο Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο, η επιδότηση διαμορφώνεται στα 378 ευρώ ανά μεγαβατώρα. Απορροφάται σχεδόν το 100% της αύξησης.
Το συνολικό κόστος της επιδότησης για τα νοικοκυριά ανέρχεται στα 470 εκατ. ευρώ, ενώ το συνολικό ποσό της επιδότησης για νοικοκυριά και επιχειρήσεις τον Ιανουάριο του 2023 ανέρχεται σε 840 εκατ. ευρώ και είναι διπλάσιο από τον μήνα Δεκέμβριο.
Αναφορικά με τα επαγγελματικά τιμολόγια:
- Για κατανάλωση έως 35 KVa και 2000 κιλοβατώρες κατανάλωση, η επιδότηση διαμορφώνεται στα 292 ευρώ η μεγαβατώρα. Απορροφάται σχεδόν το 80% της αύξησης.
- Για κατανάλωση έως 35 KVa και πάνω από 2.000 κιλοβατώρες αλλά και για τα υπόλοιπα μη οικιακά τιμολόγια, η επιδότηση διαμορφώνεται στα 134 ευρώ η κιλοβατώρα
Για τους φούρνους ανεξαρτήτως παροχής ισχύος και για το σύνολο της μηνιαίας κατανάλωσης η επιδότηση ανέρχεται στα 292 ευρώ η μεγαβατώρα. Απορροφάται σχεδόν το 80% της αύξησης.
Για τους αγρότες, η επιδότηση θα είναι οριζόντια και θα ανέρχεται σε 330 ευρώ ανα μεγαβατώρα. Απορροφάται σχεδόν το 92% της αύξησης.
Ο κ. Σκρέκας υπογράμμισε ότι το μεγαλύτερο μέρος του ποσού προέρχεται από τον μηχανισμό ανάκτησης υπερεσόδων από τους ηλεκτροπαραγωγούς και από τους παρόχους ηλεκτρικές ενέργειας, ο οποίος έχει αποδώσει για την Ελλάδα μέχρι σήμερα ένα ποσό που περνάει τα 3,2 δισ. ευρώ.
Για το φυσικό αέριο, η ΔΕΠΑ Εμπορίας σε συνεργασία με τους υπόλοιπους παρόχους θα δώσει μία οριζόντια επιδότηση που ανέρχεται στα 20 ευρώ ανά θερμική μεγαβατώρα. Η επιδότηση αφορά 700.000 καταναλωτές ανεξαρτήτως μεγέθους, εισοδήματος και παρόχων.
Ο υπουργός επανάλαβε ότι η κυβέρνηση θα είναι δίπλα σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις για όσο διάστημα διαρκεί η έκτακτη και πρωτόγνωρη ενεργειακή κρίση. «Η δέσμευσή μας ότι δεν θα αφήσουμε απροστάτευτο κανένα ισχύει απόλυτα και για αυτό το δύσκολο χειμώνα», είπε χαρακτηριστικά. «Το 2023 θα βρει όλους τους καταναλωτές θωρακισμένους έναντι της ενεργειακής ακρίβειας», πρόσθεσε.
Οι χρεώσεις των παρόχων για τον Ιανουάριο
- ΔΕΗ: 489 ευρώ/MWh για τις πρώτες 500 κιλοβατώρες κατανάλωσης (από 380 για το Δεκέμβριο) και 501 πάνω από το όριο αυτό (από 392 τον προηγούμενο μήνα)
- Protergia: 448 ευρώ/MWh (από 368 το Δεκέμβριο)
- ΗΡΩΝ: 360 ευρώ/MWh με έκπτωση συνέπειας- 450ευρώ/MWh χωρίς έκπτωση συνέπειας (από 304 και 380 ευρώ/MWh το Δεκέμβριο αντίστοιχα)
- Elpedison: 450 ευρώ/ΜWh (από 350 το Δεκέμβριο). Προσφέρεται και το πρόγραμμα «Elpedison Συνέπεια Day» με πάγιο 5 ευρώ και χρέωση 422 ευρώ/ΜWh με έκπτωση συνέπειας (από 32 2ευρώ/MWh για τον Δεκέμβριο)
- NRG: 440 ευρώ/ΜWh για το πρόγραμμα Prime (από 319 ευρώ/MWh το Δεκέμβριο). Η εταιρεία διαθέτει το πρόγραμμα nrg on time με χρέωση 409 ευρώ/MWh (με έκπτωση συνέπειας 15%)
- Φυσικό Αέριο: 358 ευρώ/MWh με έκπτωση συνέπειας (από 298 ευρώ/ΜWh το Δεκέμβριο) και 477 ευρώ/MWh χωρίς την έκπτωση συνέπειας (από 318 ευρώ/MWh το Δεκέμβριο)
- ΕΛΙΝ: 375 ευρώ/MWh (από 285 ευρώ/MWh το Δεκέμβριο)
- Ζενίθ: 465 ευρώ/MWh (από 329 το Δεκέμβριο)
- Watt and Volt: 459 ευρώ/MWh (από 389 το Δεκέμβριο)
- Volterra: 518 ευρώ/MWh (από 398 το Δεκέμβριο)
Ιστορική η συμφωνία για πλαφόν
Ο κ. Σκρέκας αναφέρθηκε επίσης στη συμφωνία για το πλαφόν στις τιμές του φυσικού αερίου, η οποία έκλεισε αυτή την εβδομάδα στην συνεδρίαση των υπουργών Ενέργειας των χωρών της ΕΕ. Ο ίδιος την χαρακτήρισε «ιστορική» και υποστήριξε ότι «θα έχει πολλαπλές θετικές επιπτώσεις για τους Ευρωπαίους πολίτες».
«Αποτελεί μία λύση που ήταν και απαραίτητη και αναγκαία», συνέχισε αναφέροντας τα στοιχεία δείχνουν ότι εάν είχε επιβληθεί νωρίτερα μέσα στο έτος, το πλαφόν θα είχε ενεργοποιηθεί για πάνω από 30 μέρες και «συνεπώς θα είχαμε γλιτώσει τεράστια ποσά στο φυσικό αέριο ιδίως τον προηγούμενο Αύγουστο που η τιμή του φυσικού αερίου ξεπέρασε τα 340 ευρώ/MWH δέκα φορές υψηλότερη σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια».
Έκανε λόγο για αλληλεγγύη και ενότητα σε κρίσιμες στιγμές. «Ο διάλογος και η διαπραγμάτευση αποτελούν σήμερα το ισχυρό όπλο της Ευρώπης για κοινές αποφάσεις και κοινές πολιτικές», είπε υπογραμμίζοντας πως η ελληνική κυβέρνηση πρωτοστατεί στην Ευρώπη.
«Δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ότι πρώτος ο Έλληνας Πρωθυπουργός απέστειλε επιστολή στην πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Φόντερλαιν για την επιτακτική ανάγκη της εφαρμογής ενός πλαφόν στο Φυσικό Αέριο στην Ευρώπη να μειωθούν οι τιμές», ανέφερε.