Skip to main content

Τράπεζες: Αυτά θα είναι τα δεδομένα των stress tests το 2023

Πιο σκληρή η δοκιμασία. Πώς θα αντεπεξέλθουν οι ελληνικές τράπεζες.

Πολύ «σκληρά» μακροοικονομικά δεδομένα αναμένεται να ανακοινώσει η Ευρωπαϊκή Αρχή Τραπεζών (ΕΒΑ) στα πιστωτικά ιδρύματα της Ευρώπης στο πλαίσιο των stress tests που θα λάβουν χώρα το 2023.

Τα δεδομένα αυτά θα γίνουν γνωστά στο τέλος του Ιανουαρίου και όλοι θεωρούν πως η Αρχή θα υπερθεματίσει σε ό,τι αφορά την ύφεση και στο πώς αυτή πλήττει τις οικονομίες των χωρών-μελών της Ε.Ε. αλλά και τις τράπεζες.

Σε ό,τι αφορά τη χώρα μας ωστόσο, οι ελληνικές τράπεζες δείχνουν σχετικά αισιόδοξες, παρά το γεγονός ότι είναι από αυτές που έχουν επιλεγεί να δώσουν στη δημοσιότητα την πλήρη ανάλυση των αποτελεσμάτων τους επί της ασκήσεως. Οι επιλογές της ΕΒΑ ως προς τη δημοσίευση των αποτελεσμάτων των stress tests των τραπεζών είναι διαφορετικές κάθε φορά που διενεργείται η άσκηση και έχουν το στοιχείο της κυκλικότητας.

Τρία θετικά

Οι λόγοι για τους οποίους οι ελληνικές τράπεζες εκτιμούν πως θα τα πάνε καλά στην άσκηση είναι οι εξής:

* Λόγω αυξημένου τουρισμού η ελληνική οικονομία έχει διασωθεί από το μεγάλο κύμα ύφεσης. Ωστόσο αρκετοί είναι οι αναλυτές που εκτιμούν πως ο αυξημένος πληθωρισμός θα αρχίσει να επηρεάζει την τουριστική δραστηριότητα σταδιακά από το 2023, μιας και η βαριά βιομηχανία της χώρας κινείται με βάση τα εισοδήματα των πολιτών των άλλων χωρών. Και καθώς η άσκηση έχει προοπτική τριετίας, μπορεί τα δεδομένα τελικώς να είναι χειρότερα από τα προβλεπόμενα.

* Οι τιμές των ακινήτων, επειδή είχαν υποστεί μεγάλη καθίζηση στην Ελλάδα, συνεχίζουν να εμφανίζουν άνοδο, σε αντίθεση με τις άλλες χώρες, που είτε βρίσκονται σε βαριά στασιμότητα είτε οι τιμές των ακινήτων υποχωρούν. Το στοιχείο αυτό δεν θα αλλάξει άμεσα, αναφέρουν τραπεζικές πηγές, και θα έχει καλύτερη εξέλιξη από το αντίστοιχο άλλων ευρωπαϊκών χωρών. Για τις ελληνικές τράπεζες τούτο είναι σημαντικό, διότι έχουν στο ενεργητικό τους πολύ μεγάλο χαρτοφυλάκιο ακινήτων.

* Η προοπτική για το ίδιο το εγχώριο τραπεζικό σύστημα είναι καλύτερη έναντι άλλων ευρωπαϊκών. Η προηγούμενη κρίση έχει οδηγήσει εκτός τραπεζικού συστήματος τα πιο ευάλωτα τμήματα του κοινωνικού ιστού, με αποτέλεσμα οι φόβοι για νέα κόκκινα δάνεια να είναι σχετικώς πιο περιορισμένοι, κάτι που μερικώς αντιλαμβάνονται πλέον και οι θεσμοί σε μια καθημερινότητα συζητήσεων.

Οι κινήσεις των τραπεζών

Οι τράπεζες, καθώς βαίνουμε προς το τέλος του έτους, λειτουργούν με τρόπο τέτοιο ώστε να βελτιώσουν τα δεδομένα τους όσο γίνεται περισσότερο, όπως αναφέρουν τραπεζικές πηγές, μιας και με αυτά τα δεδομένα θα οδεύσουν για τη διεκπεραίωση και αυτού του stress test.

Έτσι λοιπόν προχωρούν στις εξής κινήσεις:

* Έχουν αφήσει για το τέλος του έτους τις μεγάλες πιστώσεις ώστε να παρουσιάσουν ισχυρή άνοδο της πιστωτικής τους επέκτασης, κυρίως -αν όχι αποκλειστικά- στον επιχειρηματικό τομέα.

* Ολοκληρώνουν τις τελευταίες κινήσεις με περικοπή κόστους στον ισολογισμό τους για να καταγράψουν τα μεγαλύτερα δυνατά κέρδη. Οι τράπεζες θεωρούν πως διήλθαν μια καλή χρονιά και έχοντας ολοκληρώσει τους προϋπολογισμούς τους πιστεύουν πως και το 2023 θα αποτελέσει μια ακόμη καλύτερη χρονιά για τον κλάδο τους, συγκεντρώνοντας μάλιστα και σημαντικό επενδυτικό ενδιαφέρον.

* Θα επιχειρήσουν να ολοκληρώσουν μέχρι το τέλος του έτους όλα τα υπόλοιπα των τιτλοποιήσεων που έχουν σε εξέλιξη, ώστε να καταγράψουν το έσοδο μέσα στη χρονιά.

* Έκλεισαν έναν γενναίο κύκλο με τα MREL παρά την ισχυρή άνοδο των επιτοκίων.

Όλα τα παραπάνω αποτελούν μια σειρά δεδομένων με τα οποία τα πιστωτικά ιδρύματα της χώρας εισέρχονται με αυξημένες απαιτήσεις στο 2023, αλλά και με ενισχυμένες προσδοκίες για καλά αποτελέσματα, σε ό,τι αφορά την άσκηση των stress tests, η οποία θα ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του Ιουλίου του 2023.