Skip to main content

Κ. Σκρέκας: Το πλαφόν στα 188 ευρώ θα έδινε τα σωστά μηνύματα στην αγορά

ΥΠΕΝ

Λάβαμε σαφή εντολή από τους ηγέτες μας να βρούμε μια λύση σήμερα για το πλαφόν, είπε ο υπουργός Ενέργειας.

Η νέα συμβιβαστική πρόταση της τσεχικής προεδρίας για την τιμή ενεργοποίησης του  πλαφόν στις χονδρεμπορικές τιμές του φυσικού αερίου, που προβλέπει την ενεργοποίηση του «κόφτη» εάν η τιμή του ξεπεράσει τα 188 ευρώ ανά μεγαβατώρα, «θα δώσει τα σωστά μηνύματα στις αγορές», δήλωσε ο Έλληνας υπουργός Ενέργειας Κώστας Σκρέκας, προσερχόμενος στη συνεδρίαση των υπουργών Ενέργειας της ΕΕ στις Βρυξέλλες.

Ο κ. Σκρέκας επανέλαβε ότι η ελληνική πλευρά δεν θεωρεί πλαφόν την αρχική πρόταση της Κομισιόν για ενεργοποίηση στα 275 ευρώ ανά μεγαβατώρα, και σημείωσε ότι οποιαδήποτε τιμές ανάμεσα στο εύρος από 150 έως 200 ευρώ ανά μεγαβατώρα «θα λειτουργήσει».

Υπογράμμισε επίσης την ανάγκη να βρεθεί λύση μέσω συμβιβασμών από όλες τις πλευρές. «Λάβαμε σαφή εντολή από τους ηγέτες μας να βρούμε μια λύση σήμερα για το πλαφόν. Είναι χρέος μας να φέρουμε εις πέρας αυτή την αποστολή. Δεν θα επιμέναμε τόσο αν δεν ήμασταν πεπεισμένοι ότι αυτή είναι η καλύτερη λύση για τους Ευρωπαίους πολίτες. Ελπίζω το μήνυμα αποφασιστικότητας, αλληλεγγύης και ενότητας να σηματοδοτήσει την έναρξη μιας καλύτερης χρονιάς για όλους τους Ευρωπαίους πολίτες», είπε χαρακτηριστικά.


Υπενθυμίζεται ότι σήμερα συνεδριάζουν οι υπουργοί Ενέργειας της ΕΕ έχοντας λάβει την οδηγία από  τους ηγέτες των κυβερνήσεών τους να «κλείσουν τη δουλειά» που ξεκίνησαν την προηγούμενη εβδομάδα.

Έτσι θα προσπαθήσουν να συνάψουν μια συμφωνία  για την τιμή ενεργοποίησης του  πλαφόν στις χονδρεμπορικές τιμές του φυσικού αερίου στον κόμβο TTF (που θα «ξεπαγώσει» και μια σειρά άλλων μέτρων, όπως τις κοινές προμήθειες φυσικού αερίου, τον εναλλακτικό δείκτη τιμολόγησης του LNG και τις fast-track αδειοδοτήσεις των έργων ΑΠΕ).

Παρόλα αυτά οι διαφορετικές προσεγγίσεις ανάμεσα στις ευρωπαϊκές χώρες παραμένουν, με την τσεχική προεδρία της ΕΕ να προσπαθεί εκ νέου να γεφυρώσει το χάσμα ρίχνοντας στο τραπέζι νέα συμβιβαστική πρόταση, η οποία προβλέπει ότι ο «κόφτης» στο συμβόλαιο επόμενου μήνα στο TTF θα ενεργοποιείται εάν η τιμή του ξεπεράσει τα 188 ευρώ/MWh για τρεις ημέρες.

Νωρίτερα η Ευρωπαία επίτροπος Ενέργειας δήλωσε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση βρίσκεται σε «απόσταση αναπνοής» για να καταλήξει σε συμφωνία για την επιβολή πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου. «Πιστεύω ακράδαντα ότι η συμφωνία βρίσκεται σε απόσταση αναπνοής. Φυσικά απαιτεί ένα πολύ ισχυρό πνεύμα συμβιβασμού απ’ όλους», είπε χαρακτηριστικά η Κάντρι Σίμσον.

naftemporiki.gr