Εντυπωσιακή κερδοφορία πέτυχαν οι εισηγμένες το φετινό εννεάμηνο, με συνολικά καθαρά κέρδη 6,621 δισ. ευρώ, που αποτελούν το 60% των συνολικών κερδών (11 δισ. ευρώ) που καταγράφηκαν το 2007, χρονιά η οποία ήταν η πιο κερδοφόρα στην ιστορία του Χρηματιστηρίου από το 1969, όταν και υπάρχουν διαθέσιμα στατιστικά στοιχεία.
Ο ενοποιημένος κύκλος εργασιών διαμορφώθηκε στα 76,787 δισ. ευρώ από 49,323 δισ. ευρώ το εννεάμηνο του 2021, σημειώνοντας αύξηση 55,68%. Ταυτόχρονα η λειτουργική κερδοφορία (EBITDA) του 2022 ανήλθε σε 8,454 δισ. ευρώ από 5,753 δισ. ευρώ την αντίστοιχη περίοδο του 2021, καταγράφοντας αύξηση 46,94%.
Η εντυπωσιακή άνοδος της κερδοφορίας των εισηγμένων θα πρέπει να αποδοθεί:
α) Στη φετινή εκτίναξη των τιμών σε πρώτες ύλες (π.χ., αλουμίνιο, πετρέλαιο, χάλυβας, βαμβάκι), ενέργεια και εμπορεύματα που είχε ως αποτέλεσμα την έντονη διεύρυνση των περιθωρίων κέρδους για όσες εισηγμένες προχώρησαν σε προϊοντικές ανατιμήσεις, διαθέτοντας αποθέματα χαμηλότερου κόστους. Πέραν αυτού, πολλές εταιρείες ενέγραψαν και μη λειτουργικά κέρδη από αποτίμηση της εύλογης αξίας των αποθεμάτων τους. Ενδεικτική είναι η περίπτωση των εταιρειών που δραστηριοποιούνται στον ευρύτερο χώρο του χάλυβα. Ειδικότερα, όχι μόνο η ζήτηση σε όγκους κατά τη διετία 2021-2022 ήταν αυξημένη σε σχέση με το παρελθόν, αλλά επιπλέον ήρθε και η εκτόξευση των τιμών των μετάλλων (αλουμινίου και χάλυβα) από το καλοκαίρι του 2020 έως και τον Απρίλιο του 2022, που επηρέασε καθοριστικά τις κερδοφορίες των εταιρειών. Και αυτό γιατί οι επιχειρήσεις του κλάδου πουλούσαν με βάση τις τρέχουσες τιμές των μετάλλων όταν είχαν αγοράσει την πρώτη ύλη με σαφώς χαμηλότερο κόστος.
β) Στην πολύ ικανοποιητική εξέλιξη της τουριστικής περιόδου που ξεπέρασε κάθε προσδοκία, αφού έφθασε και μάλλον θα ξεπεράσει τα έσοδα του 2019.
γ) Στην ισχυρή αναπτυξιακή πορεία που σημειώνει ο κλάδος της πληροφορικής, με πληθώρα έργων για την ψηφιοποίηση σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα.
Μεταξύ των εισηγμένων που εμφάνισαν πολύ ικανοποιητικές κερδοφορίες ήταν τα δύο διυλιστήρια (Ελληνικά Πετρέλαια και Motor Oil, ιδίως λόγω των διευρυμένων περιθωρίων διύλισης κατά το τρίτο φετινό τρίμηνο). Επίσης οι εισηγμένες εμπορίας πετρελαιοειδών (Ελινόιλ, Revoil), o ΟΠΑΠ, η Mytilineos, οι εταιρείες ενοικίασης αυτοκινήτων (Autohellas, Μοτοδυναμική), όμιλοι πληροφορικής (π.χ., Epsilon Net, Profile, Space Hellas, Q&R), επιχειρήσεις από τον ευρύτερο κλάδο του χάλυβα και του αλουμινίου (π.χ., ΣΙΔΜΑ, Έλαστρον, Τζιρακιάν, Αφοί Κορδέλλου), η Βιοκαρπέτ, η Mevaco (βασισμένη στα έργα των φωτοβολταϊκών πάρκων), η ΕΛΤΟΝ Χημικά, η Ideal.
Οι εταιρείες του κλάδου ακινήτων αύξησαν τα έσοδά τους από ενοίκια και τα τελικά τους αποτελέσματα επηρεάστηκαν από τις αποτιμήσεις των εύλογων αξιών των ακινήτων τους.
Οι εκτιμήσεις για το σύνολο του 2022
Σε κάθε περίπτωση, τα ετήσια φετινά κέρδη των εισηγμένων αναμένεται να κλείσουν σε σαφώς υψηλότερο επίπεδο από τα περσινά, τα οποία ήταν κατά περίπου 40% υψηλότερα από εκείνα του προπανδημικού έτους 2019.
Ανθεκτικότητα και διατήρηση της κερδοφορίας και το τέταρτο και τελευταίο τρίμηνο του 2022 εκπέμπεται από το μέτωπο των εισηγμένων εταιρειών. Κάποιες, μάλιστα, εξ αυτών προσδοκούν καλύτερες επιδόσεις σε σύγκριση με τα προηγούμενα τρίμηνα, είτε λόγω των πολλών ανεκτέλεστων υπογεγραμμένων συμβάσεων είτε λόγω της βελτίωσης της κατάστασης στην τροφοδοτική αλυσίδα και της μεγαλύτερης διαθεσιμότητας προϊόντων.
Βέβαια, αρκετές εισηγμένες που είχαν καταγράψει απίστευτα υψηλά αποτελέσματα κατά το εννεάμηνο, λόγω της εκτίναξης των τιμών των εμπορευμάτων έως και τον Απρίλιο, βλέπουν στη συνέχεια τα περιθώρια κέρδους τους να ψαλιδίζονται, καθώς οι τιμές του πετρελαίου, του αλουμινίου, του χάλυβα και των άλλων πρώτων υλών υποχώρησαν σημαντικά από τα φετινά υψηλά τους. Επίσης, κατά το τελευταίο τετράμηνο της χρονιάς, οι εταιρείες επιβαρύνονται με αυξημένο κόστος χρηματοδότησης λόγω της γενικότερης πορείας των επιτοκίων.
Από την έντυπη έκδοση