Skip to main content

Χρ. Σταϊκούρας: Σήμερα οι ανακοινώσεις των τραπεζών για τους ευάλωτους δανειολήπτες

Η επιδότηση θα αφορά ενυπόθηκα στεγαστικά δάνεια πρώτης κατοικίας, συνολικού ύψους 2 δισ. ευρώ

Σήμερα αναμένεται η ανακοίνωση των τραπεζών για το πώς θα κινηθούν το επόμενο διάστημα προκειμένου να στηρίξουν τους ευάλωτους δανειολήπτες απέναντι στις αυξήσεις επιτοκίων.

Σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών, Χρήστο Σταϊκούρα, η πρόταση των τραπεζών περίπου 30.000 δανειολήπτες, οι οποίοι έχουν ενυπόθηκα στεγαστικά δάνεια πρώτης κατοικίας ύψους 2 δισ. ευρώ.

Μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό «Παραπολιτικά», ο κ. Σταϊκούρας ξεκαθάρισε ότι πρόκειται για ενήμερες οφειλές με ημερομηνία αναφοράς την αίτηση, ενώ σημείωσε πως για την επιδότηση θα υπάρχουν εισοδηματικά κριτήρια.

Η πρόταση έχει λάβει ήδη την έγκριση από την Τράπεζα της Ελλάδας και τον εποπτικό μηχανισμό της ΕΚΤ, SSM.

Όσον αφορά στα επιτόκια καταθέσεων, ο υπουργός Οικονομικών, σχολίασε πως είμαστε σε καλύτερο σημείο από ό,τι πριν από μία εβδομάδα. «Πιέζουμε για πιο γενναιόδωρες και εμπροσθοβαρείς αυξήσεις. Έχουμε δέσμευση από τις τράπεζες ότι θα γίνει μελλοντικά» ανέφερε.

Στο μέτωπο των προμηθειών σύμφωνα με τον κ. Σταϊκούρα οι τράπεζες έχουν πει στο οικονομικό επιτελείο πως κάποιες θα αρχίσουν να μειώνονται. Απέφυγε πάντως ο υπουργός να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες για το θέμα και μένει να φανεί εάν η σημερινή ανακοίνωση των τραπεζών θα περιλαμβάνει στοιχεία τόσο για τις προμήθειες όσο και τα επιτόκια καταθέσεων.

Τέλος εξέφρασε την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι προχωράει ο εξωδικαστικός συμβιβασμός, ενώ αποκάλυψε πως υπάρχει πρόταση από τις τράπεζες να αξιολογούνται και οι ενήμεροι δανειολήπτες για τον εξωδικαστικό συμβιβασμό.