Μπορεί η πρόταση των τραπεζών να έλαβε χθες το «καλώς έχειν» του SSM σε ότι αφορά τους ευάλωτους δανειολήπτες τα δάνεια των οποίων παραμένουν στα χαρτοφυλάκια των τραπεζών και είναι ενήμερα, όμως δεν έχει συμβεί το ίδιο και με τα δάνεια των ευαλώτων που είναι επίσης ενήμερα και έχουν τιτλοποιηθεί.
Οι τράπεζες όπως χαρακτηριστικά αναφέρονται σε αυτά, δεν είναι πια δικά τους και θα δυσκολευτούν να δικαιολογήσουν ποσά για τα δάνεια αυτά. Ούτε ο επόπτης αποφάνθηκε γι’ αυτά τα δάνεια. Ομως ευάλωτοι με τιτλοποιημένα δάνεια δεν μπορούν να εξαιρεθούν αναφέρουν πηγές με γνώση του θέματος.
Αυτό αποτελεί κατ’ ουσία το θέμα που καλείται να λύσει σήμερα το Υπουργείο με τις τράπεζες στοιχείο το οποίο βρίσκεται σε εκκρεμότητα.
Χθες το βράδυ ο SSM πιστοποίησε πως η πρόταση των τραπεζών να μπουν χρήματα σε ένα κοινό ταμείο και από εκεί να αποζημιώνονται οι ευάλωτοι δανειολήπτες δεν χτυπάει τα NPEs των τραπεζών και εξού και γίνεται δεκτό.
Σήμερα στις 12.00 πραγματοποιείται η νέα σύσκεψη στο υπουργείο Οικονομικών με τους διευθύνοντες συμβούλους των τραπεζών.
H εφαρμογή της πρότασης θα ξεκινήσει από 1.1.23 και για 12 μήνες
Η ημερομηνία αναφοράς θα είναι ο Ιούλιος του 2022 όταν δηλαδή άρχισαν οι αυξήσεις επιτοκίων της ΕΚΤ. Οι τράπεζες θα επιδοτούν το 50% της αύξησης των μηνιαίων δόσεων στα δάνεια, με το ποσό της επιδότησης να αναπροσαρμόζεται κάθε φορά που η ΕΚΤ θα προχωρά σε αύξηση του επιτοκίου.
Η περίμετρος αφορά περί τους 30.000 ευάλωτους ενήμερους δανειολήπτες με στεγαστικά δάνεια πρώτης κατοικίας –ανεξάρτητα αν βρίσκονται στα χέρια των τραπεζών ή έχουν τιτλοποιηθεί– περίπου 2 δισ. ευρώ, που θα πρέπει να παραμείνουν ενήμερα καθ’ όλη τη διάρκεια της 12μηνης επιδότησης και κατά πάσα πιθανότητα, όπως συνέβη και με το «Γέφυρα», και για εύλογο διάστημα μετά τη λήξη του προγράμματος. Το κόστος του προγράμματος θα κινείται μεταξύ 16-20 εκατ. ευρώ. Τουλάχιστον αυτή είναι η πρόταση των τραπεζών αν και εκτιμάται πως θα ζητηθεί από το Υπουργείο στις τράπεζες να ανοίξει με κάποιο τρόπο η περίμετρος.
Όμως η σημερινή συζήτηση θα περιλαμβάνει και άλλα θέματα:
Επιτόκια καταθέσεων
Σε ό,τι αφορά τα επιτόκια καταθέσεων, οι τράπεζες φέρνουν νωρίτερα τις αυξήσεις υπό την πίεση κυρίως της κοινής γνώμης. Οι συστημικές τράπεζες είχαν προϋπολογίσει 800 εκατ. ευρώ για το 2023. Οι όποιες αυξήσεις, = αφορούν κατ’ αρχήν τις προθεσμιακές και για ποσά που ξεπερνούν τις 50.000-100.000 ευρώ. Εκτιμάται πως οι αυξήσεις θα οδηγήσουν τα επιτόκια στο μέσο όρο του 1%. Οι μη συστημικές τράπεζες άλλωστε έχουν προχωρήσει προς αυτήν την κατεύθυνση.
Η Αttica Bank έχει εκδόσει σύνθετο προϊόν που για ποσά άνω των 20.000 ευρώ το επιτόκιο κινείται από 0,45% έως 0,65% και δίδει bonus το 100% του συνόλου των τόκων, φτάνοντας έτσι την ετήσια μικτή απόδοση μέχρι το 1,30% στη 12μηνη προθεσμιακή άνω των 100.000 ευρώ. Η Παγκρήτια ανακοίνωσε επίσης επιτόκιο προθεσμιακών καταθέσεων 1% ενώ και από τη Eurobank αναμένεται επιτόκιο 1% για καταθέσεις υψηλότερες των 100.000 ευρώ.
Προμήθειες
Επίσης θα συζητηθεί το θέμα των προμηθειών καθώς οι τράπεζες θα προχωρήσουν σε μειώσεις κυρίως σε προμήθειες που αφορούν τις καθημερινές συναλλαγές. Στα μεγάλα εμβάσματα και στις εξαγωγές οι προμήθειες θα μείνουν αμετάβλητες. Τα αποτελέσματα των τραπεζών αναμένεται να επηραστούν από τη μείωση κατά 1%.