Skip to main content

Προϋπολογισμός: Αρχίζει η «μάχη» στη Βουλή – Τα μέτρα που προβλέπονται για το 2023

ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ / EUROKINISSI

Πιθανές νέες παρεμβάσεις σε μια προσπάθεια «αναχαίτισης» της ακρίβειας.

Ξεκινά την Τρίτη 13 του μηνός η συζήτηση του προϋπολογισμού του 2023 στη Βουλή και θα ολοκληρωθεί το Σάββατο 17 Δεκεμβρίου. Τα βλέμματα στρέφονται στην ομιλία του πρωθυπουργού το Σάββατο και στο κατά πόσο θα δώσει ένα στίγμα των προθέσεων της κυβέρνησης για πιθανές νέες παρεμβάσεις σε μια προσπάθεια «αναχαίτισης» της ακρίβειας.

Στον προϋπολογισμό του επόμενου έτους έχουν ήδη ενσωματωθεί μέτρα ύψους 4,2 δισ. ευρώ, αλλά και αποθεματικό 1 δισ. ευρώ για νέες ενισχύσεις, με προτεραιότητα στις επιδοτήσεις για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης. Η χάραξη του σχεδιασμού του υπουργείου Οικονομικών βασίζεται σε κάποιες διεθνείς παραδοχές, όπως ότι το 2023 η τιμή του φυσικού αερίου θα παραμείνει στο εύρος των 120 ευρώ ανά θερμική μεγαβατώρα, αλλά και ότι η τιμή του πετρελαίου τύπου brent θα διαμορφωθεί στα 85 δολάρια το βαρέλι.

Όσον αφορά τις παρεμβάσεις για το επόμενο έτος, συνολικού ύψους 4,2 δισ. ευρώ, εκ των οποίων 1,1 δισ. ευρώ θα χρηματοδοτηθούν από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, αφορούν κυρίως μέτρα ελάφρυνσης στο σκέλος των φόρων, αλλά και ασφαλιστικού χαρακτήρα όπως:

  • η μόνιμη κατάργηση της καταβολής της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης στους υπαλλήλους του δημοσίου, στους συνταξιούχους και στον ιδιωτικό τομέα από το 2023, με σκοπό την αύξηση του πραγματικού εισοδήματός τους (ετήσιο δημοσιονομικό κόστος 1,24 δισ. ευρώ)
  • η διατήρηση σε μόνιμη βάση της μείωσης κατά τρεις ποσοστιαίες μονάδες των ασφαλιστικών εισφορών των μισθωτών του ιδιωτικού τομέα (ετήσιο δημοσιονομικό κόστος 871 εκατ. ευρώ)
  • η συνέχιση και εντός του 2023 της μείωσης του συντελεστή ΦΠΑ σε υπηρεσίες μεταφοράς προσώπων, σε υπηρεσίες διάθεσης μη αλκοολούχων ποτών και ροφημάτων, στα εισιτήρια κινηματογράφων, θεατρικών παραστάσεων και συναυλιών, στα γυμναστήρια και τις σχολές χορού και στο τουριστικό πακέτο (δημοσιονομικό κόστος 246 εκατ. ευρώ) και
  • η αναστολή του ΦΠΑ για νέες οικοδομές έως το τέλος του 2024 (ετήσιο δημοσιονομικό κόστος 18 εκατ. ευρώ).

Επιπλέον:

  • η εξοικονόμηση ενέργειας, καθώς επιδοτείται η εγκατάσταση φωτοβολταϊκών πάνελ σε νοικοκυριά, επιχειρήσεις και αγροτικές εκμεταλλεύσεις (δημοσιονομικό κόστος 700 εκατ. ευρώ για το 2023) και επεκτείνεται η εφαρμογή του προγράμματος «Ανακυκλώνω/αλλάζω» (δημοσιονομικό κόστος 140 εκατ. ευρώ για το 2022)
  • η αντιμετώπιση του αυξημένου κόστους στέγασης για τους νέους, με δεδομένο πως εισάγεται το πρόγραμμα «Ανακαινίζω/Εξοικονομώ» και «Ανακαινίζω/Ενοικιάζω» (με δημοσιονομικό κόστος 350 εκατ. ευρώ για το 2023), με τα οποία παρέχονται επιδοτήσεις για ανακαίνιση και εξοικονόμηση ενέργειας κατοικιών, καθώς και πρόγραμμα χαμηλότοκου δανεισμού για αγορά πρώτης κατοικίας από νέους και νέα ζευγάρια έως 39 ετών
  • η αντιμετώπιση της υπογεννητικότητας, από τη στιγμή που επεκτείνεται από το 2023 το επίδομα μητρότητας στον ιδιωτικό τομέα από τους 6 στους 9 μήνες με δημοσιονομικό κόστος 64 εκατ. ευρώ και η στήριξη των φοιτητών που σπουδάζουν μακριά από τον τόπο κατοικίας τους, δεδομένης της αύξησης του κόστους των μισθωμάτων κατοικίας, χορηγείται αυξημένο επίδομα στέγασης (δημοσιονομικό κόστος 26 εκατ. ευρώ για καθένα από τα έτη 2022 και 2023)
  • η αναμόρφωση του ειδικού μισθολογίου των ιατρών του ΕΣΥ και οι μισθολογικές παρεμβάσεις για τη στήριξη των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων (δημοσιονομικό κόστος 103 εκατ. ευρώ για το 2023)
  • η παροχή κινήτρων για την επέκταση της τουριστικής περιόδου και κατά τη χειμερινή περίοδο, κυρίως μέσω της επέκτασης του προγράμματος «Τουρισμός για Όλους» με δημοσιονομικό κόστος 31 εκατ. ευρώ για το 2022 και 20 εκατ. ευρώ για το 2023.