Την ώρα που περισσότεροι από 150.000 πολίτες έχουν κατεβάσει την εφαρμογή «appodixi» και οι καταγγελίες για πλαστές αποδείξεις αγγίζουν πλέον τις 50.000, ακόμα δεν έχει διευκρινιστεί το ύψος της αμοιβής που θα λάβουν όσοι αποδειχθεί ότι «έπιασαν στα πράσα» μια επιχείρηση να φοροδιαφεύγει.
Παρόλα αυτά, οι πολίτες συνεχίζουν να σκανάρουν αποδείξεις με αμείωτο ρυθμό, αν και στις περισσότερες περιπτώσεις πρόκειται για αποδείξεις οι οποίες είχαν εκδοθεί από δηλωμένη ταμειακή μηχανή αλλά δεν είχαν διαβιβαστεί ακόμη στο ηλεκτρονικό σύστημα της ΑΑΔΕ. Αυτό που εκκρεμεί είναι η κατάθεση της σχετικής νομοθετικής ρύθμισης που θα προβλέπει το ποσό που θα εισπράττουν οι φορολογούμενοι ανάλογα με το ύψος της απόδειξης.
Όταν η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) παρουσίασε το μέτρο για την καταγγελία των πλαστών αποδείξεων, πληροφορίες ανέφεραν ότι η «αμοιβή» για τον πολίτη θα ήταν έως και το 10πλασιο της αξίας της απόδειξης, με ανώτατο όριο ενδεχομένως τα 2.000 ευρώ.
4 βήματα για την αναφορά πλαστών αποδείξεων
Ο πολίτης έχοντας την σχετική εφαρμογή στο κινητό του μπορεί, μέσω της κάμερας του κινητού, να σκανάρει τον κωδικό QR της απόδειξης (η εφαρμογή λειτουργεί στα κινητά τηλέφωνα μέσω Google Play Store και στο App Store). Ο πολίτης για να αναφέρει την απόδειξη, καλείται να ακολουθήσει τα εξής βήματα:
- τραβάει φωτογραφία της απόδειξης
- εισαγάγει τον λόγο αναφοράς, υπό μορφή πεδίου Λίστας Επιλογών (με δυνατότητα επιλογής μιας τιμής)
- προσθέτει όποιες παρατηρήσεις θέλει
- επιλέγει αν θα πραγματοποιήσει ανώνυμη ή επώνυμη καταγγελία.
Η αναφορά ενημερώνει το πληροφοριακό σύστημα αξιοποίησης καταγγελιών της ΑΑΔΕ και με βάση αυτήν δρομολογείται ο σχετικός έλεγχος. Ανάλογα με την κατάσταση της απόδειξης, ο πολίτης λαμβάνει τα εξής μηνύματα:
- η απόδειξη έχει διαβιβαστεί στην ΑΑΔΕ. Στην περίπτωση αυτή, εμφανίζει και τα στοιχεία της απόδειξης, δηλ. τον αριθμό της ταμειακής, το ΑΦΜ της επιχείρησης, τον αριθμό της απόδειξης, την ημερομηνία και ώρα έκδοσης της συναλλαγής, την αξία της συναλλαγής και τον ΦΠΑ. Στις συναλλαγές με πρατήρια καυσίμων περιλαμβάνονται επίσης, η ποσότητα και το είδος του καυσίμου, Η ΑΑΔΕ ελέγχει αν τα στοιχεία που εμφανίζονται στην εφαρμογή είναι τα ίδια με αυτά που εμφανίζονται στην απόδειξη. Εάν δηλαδή η αξία που αναγράφεται στην απόδειξη είναι ίδια με την αξία που έχει διαβιβαστεί στην ΑΑΔΕ. Εάν υπάρχει διαφορά, αυτό σημαίνει ότι πιθανότατα έχει υπάρξει επέμβαση στον φορολογικό μηχανισμό της επιχείρησης, με αποτέλεσμα άλλο ποσό να εμφανίζεται στην απόδειξη στον πελάτη και άλλο, μικρότερο, ποσό να διαβιβάζει στην ΑΑΔΕ
- η ταμειακή είναι δηλωμένη, αλλά η απόδειξη δεν έχει ακόμα διαβιβαστεί στην ΑΑΔΕ. Στην περίπτωση αυτή, αναφέρεται η ημερομηνία και ώρα πέραν την οποίας η απόδειξη θα έπρεπε να έχει διαβιβαστεί στην ΑΑΔΕ. Εάν η απόδειξη έχει εκδοθεί πριν από το χρονικό σημείο αυτό, υποδεικνύεται η αναφορά για μη διαβίβαση της απόδειξης.
- ο κωδικός QR δεν μπορεί να διαβαστεί ή ότι η ταμειακή δεν είναι δηλωμένη ή δεν είναι ενεργή. Στην περίπτωση αυτή υποδεικνύεται η υποβολή αναφοράς στην εφαρμογή.
Mέσω αυτής της εφαρμογής η ΑΑΔΕ ενημερώνεται έγκαιρα και έγκυρα για τις επιχειρήσεις που φοροδιαφεύγουν και έτσι έχει τη δυνατότητα να προβαίνει άμεσα στις προβλεπόμενες από τον νόμο ενέργειες για την προστασία του δημοσίου συμφέροντος.