Διεργασίες σε όλα τα επίπεδα πραγματοποιούν τόσο οι συστημικές όσο και οι μη συστημικές τράπεζες, που φαίνεται να μεταβάλλουν την τιμολογιακή τους πολιτική σε ό,τι αφορά τις καταθέσεις.
Τα συστημικά πιστωτικά ιδρύματα έχουν αλλάξει πολιτική έπειτα από μεγάλο χρονικό διάστημα και, όπως αναφέρουν καλά ενημερωμένες πηγές, προχωρούν σε αυξήσεις επιτοκίων προκειμένου να διατηρήσουν ή και να αυξήσουν τις καταθέσεις.
Στο πλαίσιο αυτό, με διαφορά στα ποιοτικά και στα ποσοτικά τους χαρακτηριστικά οι τράπεζες έχουν ήδη ξεκινήσει διαπραγματεύσεις με τους πελάτες τους για αλλαγή πολιτικής σε ό,τι αφορά τις αποταμιεύσεις των πελατών τους.
Έτσι, αναλόγως και του πελάτη έχουν ξεκινήσει να δίνουν στις ανανεώσεις προθεσμίας, ιδιαίτερα μάλιστα στα ποσά που δεσμεύονται για μεγάλο διάστημα, επιτόκια τα οποία κινούνται σε 0,30%, ενώ κάποιες τράπεζες για πολύ μεγάλα ποσά (της τάξεως του 1 εκατ. ευρώ) δίνουν επιτόκιο ακόμη και 1%. Επειδή τα ποσά αυτά είναι πρακτικά εγκλωβισμένα στις συστημικές τράπεζες (δύσκολα τα μεγάλα πορτοφόλια κατευθύνονται προς τα μη συστημικά πιστωτικά ιδρύματα) έχει πολύ μεγάλη αξία η άνοδος των προθεσμιακών επιτοκίων.
Επίσης, διαμορφώνουν συνθετικά προϊόντα αρκετά ελκυστικά για τους πελάτες τους για όσους από αυτούς επιθυμούν να αναλάβουν κάποιο κίνδυνο και να λάβουν μια μεγαλύτερη απόδοση.
Σε ορισμένες περιπτώσεις διαπραγματεύονται ακόμη και τις προμήθειες ιδιαίτερα όταν συναλλάσσονται με επιχειρήσεις.
Οι λόγοι που συντελούνται οι παραπάνω αλλαγές έχουν να κάνουν τόσο με την πίεση που δέχθηκαν ήδη οι τράπεζες από την κυβέρνηση για αλλαγή πλεύσης, όσο και επειδή στην αντεπίθεση έχουν βγει οι μη συστημικές τράπεζες, οι οποίες επιχειρούν να κατοχυρώσουν πελατεία.
Η Παγκρήτια ανακοίνωσε πρόσφατα επιτόκιο 1% για τις προθεσμίες από 50.000 ευρώ, ενώ ακούγεται πως αισθητά παραπάνω κλιμακωτό επιτόκιο, αναλόγως του χρόνου της προθεσμίας, δίνει η Τράπεζα Αττικής, το οποίο κινείται σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες στο 1,40%. Ωστόσο, πρόκειται για σύνθετο προϊόν.
Πολύ φθηνότερες είναι οι προμήθειες στις συνεταιριστικές τράπεζες για την πληρωμή λογαριασμών ΔΕΚΟ.
Τα επιτόκια των συστημικών τραπεζών σε ό,τι αφορά τις καταθέσεις διατηρεί και η Optima, η οποία πάντως σε επίπεδο προμηθειών θα μπορούσε να χαρακτηριστεί σε κάποιες από τις υπηρεσίες λίγο ακριβότερη από τις υπόλοιπες μη συστημικές και λίγο φθηνότερη από τις συστημικές.
Οι συστημικές τράπεζες έχουν υπολογίσει ένα budget 800 εκατ. ευρώ του χρόνου για τόκους καταθέσεων το οποίο δεν είναι ούτε μεγάλο, ούτε μικρό μιας και ουσιαστικά αυτός ο προϋπολογισμός απευθύνεται στις προθεσμιακές καταθέσεις.
Εκτιμήσεις Morgan Stanley
Σε μια πρώτη εκτίμηση για το κόστος της αλλαγής της τιμολογιακής πολιτικής των τραπεζών προβαίνει η Morgan Stanley.
Αν και ακόμη το πλαίσιο των αλλαγών δεν έχει οριστικοποιηθεί, η Morgan Stanley, με βάση τις πληροφορίες, εκτιμά πως θα σημάνει μια μείωση κερδών κατά ελάχιστον 1% το 2023 από την επιδότηση των δόσεων των δανείων, αντίστοιχη ελάχιστη μείωση 1% στα κέρδη των τραπεζών από την αλλαγή της πολιτικής στις προμήθειες και τέλος προβλέπει αύξηση 50%-65% στους τόκους καταθέσεων, με επίπτωση 1,5% για κάθε 5% αλλαγή της μεταβολής των επιτοκίων, που σημαίνει 15% ελάχιστη μεταβολή στα κέρδη των τραπεζών.
Η τελευταία ωστόσο αυτή μεταβολή να σημειωθεί πως έχει συμπεριληφθεί στους προϋπολογισμούς των πιστωτικών ιδρυμάτων.
Από την έντυπη έκδοση