Μαγνητοσκοπημένο μήνυμα απηύθυνε ο Αλέξης Τσίπρας στο ετήσιο Συνέδριο του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου, κάνοντας λόγο για την ανάγκη ύπαρξης «ενός συνεκτικού αναπτυξιακού σχεδίου» που να «παντρεύει τη δημοσιονομική ισορροπία με τη στρατηγική παροχής ουσιαστικών κινήτρων για την προσέλκυση σοβαρών επενδύσεων σε τομείς αιχμής»
«Βιώνουμε μια περίοδο αλλεπάλληλων κρίσεων και αστάθειας, μετά την πανδημική κρίση, η ρωσική εισβολή και ο πόλεμος στην Ουκρανία, η ενεργειακή και πληθωριστική κρίση έχουν επιφέρει τρομακτικές συνέπειες και ανακατατάξεις, τόσο γεωπολιτικές όσο και οικονομικές. Η ανασφάλεια, η αύξηση των ανισοτήτων, η πληθωριστική κρίση επιφέρουν με τη σειρά τους κοινωνικές εντάσεις και πολιτική αστάθεια», είπε χαρακτηριστικά ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ενώ έκανε αναφορά και στη νέα άνοδο του ακροδεξιού λαϊκισμού σε Ιταλία και Σουηδία.
Ο κ. Τσίπρας σημείωσε πως, «σε αυτό το ασταθές πλαίσιο, δεν χρειαζόμαστε εύκολα και φανταχτερά λόγια αλλά προοδευτικές και σύγχρονες λύσεις που θα διασφαλίζουν τόσο την κοινωνική συνοχή όσο όμως και το υγιές επιχειρηματικό περιβάλλον ώστε να εξασφαλίσουμε βιώσιμες επενδύσεις και δίκαιη, συμπεριλητπική ανάπτυξη». Τόνισε, δε, την ανάγκη για «θεσμική υπευθυνότητα, σεβασμό στο κράτος δικαίου και στη δημοκρατική λειτουργία του πολιτεύματος», προκειμένου να υπάρξει «πολιτική και οικονομική σταθερότητα».
Ο Αλέξης Τσίπρας αναφέρθηκε στα όσα πέτυχε η προηγούμενη κυβέρνηση, όσον αφορά στην έξοδο από την οικονομική κρίση, αλλά και την συμφωνία με τη Βόρεια Μακεδονία, «βάζοντας μπροστά το πατριωτικό συμφέρον» και «αψηφώντας το πολιτικό κόστος». Επιπλέον, υπογράμμισε πως με αντίστοιχο τρόπο πρέπει να αντιμετωπιστούν και οι σημερινές προκλήσεις, με «σύγχρονες και προοδευτικές απαντήσεις» και όχι «με βάση το παλιό παραγωγικό μοντέλο που χρεωκόπησε, ούτε με επικοινωνία», αφήνοντας αιχμές για τις πολιτικές της κυβέρνησης της ΝΔ.
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ άσκησε κριτική στην κυβέρνηση για την «αποτυχία» της στην αντιμετώπιση των πληθωριστικών πιέσεων με αποτέλεσμα τα μεσαία και χαμηλά εισοδήματα να έχουν χάσει μεγάλο μέρος της αγοραστικής τους δύναμης αλλά και για το σκάνδαλο των υποκλοπών που «κλονίζει την εμπιστοσύνη στους θεσμούς και τη δικαιοσύνη». Σε αυτό το πλαίσιο, είπε, «ούτε η οικονομία μπορεί να είναι σταθερή ούτε το πολιτικό σύστημα αξιόπιστο ούτε όμως και η δημοκρατία να λειτουργήσει».
Happening Now:
✳️–Τhe 33rd Annual Greek Economic Summit (#GES2022) "Big Bets in Challenging Times"
➡️–Watch Live: https://t.co/FccPj0Q3pa"Keynote Address" Alexis Tsipras, President, @syriza_gr & Opposition Leader#AmChamGR #GES2022 pic.twitter.com/NJfx0ryQ0G
— AmCham Greece (@AmChamGr) December 6, 2022
«Η Ελλάδα σήμερα χρειάζεται περισσότερο από ποτέ κοινωνική ειρήνη και πολιτική σταθερότητα. Δυστυχώς ούτε το ένα ούτε το άλλο μπορεί να προσφέρει η σημερινή κυβέρνηση», δήλωσε ο Αλ. Τσίπρας, υπογραμμίζοντας την ανάγκη για «ένα συνεκτικό, αναπτυξιακό σχέδιο» που να «παντρεύει τη δημοσιονομική ισορροπία με τη στρατηγική παροχής ουσιαστικών κινήτρων για την προσέλκυση σοβαρών επενδύσεων σε τομείς αιχμής», κάτι που. όπως τόνισε, ήταν και «η βάση της συνεργασίας με ΗΠΑ σε τομείς όπως η ενέργεια, η αμυντική βιομηχανία, τα ναυπηγεία».
Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης συνέχισε, σημειώνοντας πως και τώρα αυτό που χρειάζεται η χώρα είναι «η συνέχεια ενός τέτοιου προγράμματος», ενώ «για την αντιμετώπιση πληθωρισμού απαιτείται ισορροπία σε μέτρα ενίσχυσης των μισθών, διαχείρισης του ιδιωτικού χρέους και αναβάθμισης των υπηρεσιών κοινωνικού κράτους, με μείωση του κόστους που επιμερίζεται στους πολίτες».
«Απαιτείται ελάφρυνση της υψηλής έμμεσης φορολογίας και εντατικοποίηση των θεσμικών και ελεγκτικών παρεμβάσεων για τη λειτουργία των αγορών. Απαιτούνται στοχευμένες ενισχύσεις των επιχειρήσεων, ουσιαστική αξιοποίηση των ευρωπαϊκών πόρων που θα στηρίζουν επενδύσεις σε ΑΠΕ από ΜμΕ και νοικοκυριά και αναδιανεμητικά μέτρα που θα επιστρέφουν τα όποια υπερβολικά κέρδη στην κοινωνία. Απαιτούνται μεταρρυθμίσεις στους θεσμούς και στη δικαιοσύνη, ώστε να ενισχυθεί η ουσιαστική λειτουργία της δημοκρατίας, η λογοδοσία, η διαφάνεια»”, συμπλήρωσε και κατέληξε πως «πολίτες και επενδυτές πρέπει να αποκτήσουν εμπιστοσύνη σ’ ένα σύγχρονο κράτος, μακριά από μεγάλα και σκοτεινά συμφέροντα», κάτι που, όπως τόνισε, θα δώσει νέα ώθηση στις επενδύσεις, στο πλαίσιο και της «πολύτιμης ελληνοαμερικανικής συνεργασίας».
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ