Skip to main content

Κομβικές εβδομάδες για επίτευξη δημοσιονομικών στόχων του 2022

Πρώτο ορόσημο η συνεδρίαση του Eurogroup και η έγκριση νέας ελάφρυνσης του κρατικού χρέους

Τελευταίες ημέρες του έτους και το οικονομικό επιτελείο θα επιδιώξει να κλείσει τα… βιβλία της χρονιάς με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.

Ζητούμενα, στις τέσσερις εβδομάδες που απομένουν μέχρι την αλλαγή του χρόνου, να ανάψει το πράσινο φως για την ενεργοποίηση πρόσθετων μέτρων ελάφρυνσης του χρέους συνολικού ύψους 6 δισ. ευρώ, να «κλειδώσει» ποσοστό ανάπτυξης για το 2022 μεγαλύτερο από το προϋπολογισθέν 5,6%, να προκύψει πρόσθετος δημοσιονομικός χώρος για να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις πρόσθετων μέτρων στήριξης στις αρχές του 2023 -το… μέτωπο με τις τιμές των τροφίμων παραμένει πολύ ισχυρό, ενώ απρόβλεπτη είναι η πορεία των τιμών της ενέργειας-, αλλά και να προχωρήσουν οι δρομολογημένες πρόωρες αποπληρωμές χρέους ώστε να επιτευχθεί ο στόχος μείωσης της αναλογίας του χρέους ως προς το ΑΕΠ. Η επίτευξη αυτών των στόχων προϋποθέτει θετική απόφαση στη σημερινή συνεδρίαση του Eurogroup, ένα καλό αποτέλεσμα για την πορεία του ΑΕΠ 3ου τριμήνου, την ολοκλήρωση των διαβουλεύσεων για τις πρόωρες αποπληρωμές του χρέους, αλλά και μια καλή έκβαση στο μέτωπο των διαπραγματεύσεων για την πορεία των τιμών φυσικού αερίου -επίκειται η συνεδρίαση των υπουργών Ενέργειας αλλά και για την ενίσχυση των δανειοληπτών σε συνεννόηση με τις τράπεζες. Αν οι στόχοι επιτευχθούν, το 2022 θα κλείσει με ανάπτυξη άνω του 6% (από 5,6% που προβλέπει η εισηγητική έκθεση), μικρότερο πρωτογενές έλλειμμα σε σχέση με αυτό που έχει προϋπολογιστεί, χαμηλότερη αναλογία του χρέους ως προς το ΑΕΠ συγκριτικά με την πρόβλεψη του προϋπολογισμού (168,9%), αλλά και προϋποθέσεις για πρόσθετη στήριξη των νοικοκυριών ειδικά μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2023, κατά το οποίο αναμένεται να κορυφωθούν οι «παράλληλες κρίσεις»: ανατιμήσεις τροφίμων, επιβαρύνσεις από την αύξηση των επιτοκίων και αύξηση ενεργειακών τιμών.

Τα νέα μέτρα για το χρέος

Στη σημερινή συνεδρίαση του Eurogroup η ελληνική κυβέρνηση περιμένει ότι θα συζητηθεί η 1η έκθεση μεταπρογραμματικής εποπτείας της Ελλάδας -ολοκληρώθηκε προ δεκαημέρου και ότι θα ανάψει το πράσινο φως για την εφαρμογή των συμφωνημένων μέτρων ελάφρυνσης του δημοσίου χρέους.

Τα μέτρα αυτά περιλαμβάνουν την αποδέσμευση της όγδοης και τελευταίας δόσης από τα κέρδη των ευρωπαϊκών κεντρικών τραπεζών από αγορά ελληνικών ομολόγων (ANFAs/SMPs), η οποία εκκρεμούσε από το 1ο εξάμηνο του 2019, τον μηδενισμό, για το 2ο εξάμηνο του 2022, του επιπρόσθετου περιθωρίου (stepup margin), η ενσωμάτωση του οποίου προβλέπεται στο επιτόκιο δανείων που έχει παραχωρήσει ο EFSF στην Ελλάδα, και -για πρώτη φοράτη μόνιμη μείωση του περιθωρίου αυτού σε μηδενική τιμή για την περίοδο 20232049. Η οικονομική αποτίμηση αυτών των μέτρων ανεβάζει τον συνολικό λογαριασμό κοντά στα 6 δισ. ευρώ.

Περίπου 700 εκατ. ευρώ θα εισρεύσουν στα κρατικά ταμεία, ενισχύοντας την ταμειακή ρευστότητα, ενώ τα υπόλοιπα αφορούν απαλλαγή τόκων που σε διαφορετική περίπτωση θα έπρεπε να καταβάλει το ελληνικό Δημόσιο και ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους.

Η έκβαση της συνεδρίασης αναμένεται ότι θα είναι θετική, καθώς όλες οι εμπλεκόμενες πλευρές -μεταξύ των οποίων και ο ESM όπως διαφάνηκε και από τη συνέντευξη που παραχώρησε στη «Ν» o επικεφαλής οικονομολόγος του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας εκτιμούν ότι η Ελλάδα έχει τηρήσει τα συμφωνηθέντα.

Από την έντυπη έκδοση