Skip to main content

Θ. Πελαγίδης: Εμπόδιο στην ανάπτυξη η συρρίκνωση του εργατικού δυναμικού

Η χώρα θα αντιμετωπίσει τα επόμενα χρόνια ένα σημαντικό πρόβλημα με το εργατικό της δυναμικό, εκτιμά ο senior υποδιοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος.

Η συρρίκνωση του εργατικού δυναμικού της χώρας αποτελεί τροχοπέδη για την ανάπτυξη, σύμφωνα με τον senior υποδιοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος, Θόδωρο Πελαγίδη, ο οποίος κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για τις εξελίξεις στην αγορά εργασίας.

Μιλώντας σήμερα το πρωί στο συνέδριο του Ελληνοαμερικανικού επιμελητηρίου, “33ο Greek Economic Summit”, ανέφερε χαρακτηριστικά ότι ο αριθμός των νέων μεταξύ 20 – 29 ετών έχει μειωθεί στο μισό (από το 1.200.000 στις 600.000) συνακόλουθα όπως προέβλεψε η χώρα θα αντιμετωπίσει τα επόμενα χρόνια ένα σημαντικό πρόβλημα με το εργατικό της δυναμικό, το οποίο με τη σειρά του θα επηρεάσει αρνητικά και τους ρυθμούς ανάπτυξης της οικονομίας.

Όπως είπε ο ίδιος, η Ελλάδα τα επτά τελευταία τρίμηνα καταγράφει ρυθμούς ανόδου του ΑΕΠ της τάξεως του 6% με 8%, έχοντας παράλληλα πληθωρισμό 9%. Όπως είπε ο συνδυασμός αυτός είναι μοναδικός σε ολόκληρη την Ευρώπη. Χαρακτήρισε «υγιή» την μεγέθυνση αυτή των τελευταίων ετών, παρά την μεγάλη αύξηση που παρατηρείται τελευταία στις εισαγωγές. Απέδωσε την αύξηση αυτή του ΑΠΕ αφενός στα χρήματα που έχει διαθέσει το Δημόσιο τα τελευταία χρόνια για την στήριξη της οικονομίας, και αφετέρου στην υψηλή πιστωτική επέκταση προς τις επιχειρήσεις. Ανέφερε χαρακτηριστικά ότι τα δάνεια που έχουν χορηγηθεί στις επιχειρήσεις τα τελευταία χρόνια αγγίζουν τα 15 δισ. ευρώ.

Αναφερόμενος στην πορεία του πληθωρισμού εκτίμησε ότι δύσκολα θα μπορέσει να υποχωρήσει στο επίπεδο του 2% μόνο με την νομισματική πολιτική. Όπως είπε η εμμονή του πληθωρισμού μεταξύ άλλων οφείλεται στην αναδιοργάνωση της εφοδιαστικής αλυσίδας, στην αύξηση της ζήτησης στην Ασία στην κλιματική αλλαγή, αλλά και στις μισθολογικές αυξήσεις που ακολούθησαν μετά το πρώτο κύμα αύξησης των τιμών. Όπως ανέφερε η «μισθολογική αντίδραση» έχει φθάσει στο 5% στην Ευρώπη ενώ στην Ελλάδα είναι μηδενική .

Για την πορεία των επιτοκίων ανέφερε ότι οι αγορές προεξοφλούν ότι η επόμενη αύξηση τους από την ΕΚΤ σε λίγες ημέρες θα είναι της τάξεως του 0,5% και όχι 0,75%. Υπενθύμισε ωστόσο την πρόσφατη δήλωση της προέδρου της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ, η οποία είχε αναφέρει ότι θα την εξέπληττε αν ο πληθωρισμός έχει ήδη φθάσει στην κορύφωση του.