Τις πιέσεις στις διοικήσεις των τραπεζών να αυξήσουν «άμεσα και γενναία» τα επιτόκια καταθέσεων και να μειώσουν τα επιτόκια των νέων δανείων, εντείνει το υπουργείο Οικονομικών.
Μιλώντας σήμερα στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ ο υπουργός Οικονομικών χαρακτήρισε «απαράδεκτο» το 4,86% του Οκτωβρίου στο επιτόκιο των νέων δανείων. «Το μέσο επιτόκιο των νέων καταθέσεων είναι 0,05% σταθερό. Το μέσο επιτόκιο των νέων δανείων τον Οκτώβριο αυξήθηκε κατά 0,26% και είναι 4,86%, απαράδεκτο. Θα πρέπει να κάνουν αύξηση επιτοκίων καταθέσεων άμεσα και σημαντικά, και να μειώσουν το επιτόκιο στα νέα δάνεια» ανέφερε συγκεκριμένα.
Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, π υπουργός δήλωσε ότι οι επικεφαλής των τραπεζών απάντησαν ότι θα κινηθούν προς αυτή την κατεύθυνση στη συνάντηση που είχαν. «Επιδιώκουμε αυτό να γίνει άμεσα και γενναία, όχι αύξηση 0,01%… Σε 10 μέρες έχουμε ξανά συνάντηση. Για μένα αυτά εξαντλούνται σε διάστημα 10 ημερών. Υπάρχουν τραπεζικά ιδρύματα στην Ελλάδα με πολύ υψηλότερο επιτόκιο καταθέσεων, όχι οι συστημικές τράπεζες» ανέφερε.
Έκανε επίσης ειδική μνεία στο θέμα των προμηθειών. «Οι τράπεζες χρεώνουν πολύ τους Έλληνες πολίτες, και δεν τους αποδίδουν αυτά που πρέπει. Ζήτησα να αξιολογήσουν εντός 10 ημερών 12 συγκεκριμένες προμήθειες» είπε, επαναλαμβάνοντς πως η πολιτεία ζητά από τις τράπεζες «να αρθούν στο ύψος των περιστάσεων».
Σε ό,τι αφορά τον εξωδικαστικό μηχανισμό είπε ότι υπάρχει σημαντική πρόοδος. Όπως ανέφερε, έχουν μειωθεί τα επιτόκια του εξωδικαστικού ενώ διευκρίνισε ότι όλα τα δάνεια σε ελβετικό φράγκο γίνονται δεκτά στον μηχανισμό. Πρόσθεσε επίσης ότι συζητείται με τους διαχειριστές δάνειων και τις τράπεζες να αξιολογηθεί η δυνατότητα και ενήμεροι δανειολήπτες να μπορούν να μπουν στον μηχανισμό.
Για τα «κόκκινα δάνεια» διευκρίνισε ότι αναμένει πρόταση από τις τράπεζες σε δυο εβδομάδες που θα αφορά τους ευάλωτους ενήμερους δανειολήπτες. Επισήμανε παράλληλα ότι οι όποιες ρυθμίσεις θα πρέπει να είναι χωρις δημοσιονομικό κόστος και να σέβονται τους ευρωπαϊκούς εποπτικούς κανόνες. «Θέλουμε πρόταση που το κόστος να το επωμιστούν οι τράπεζες» ανέφερε ο υπουργός.
Για την ενεργειακή κρίση ο υπουργός Οικονομικών δήλωσε ότι έχουμε ένα 1 δισ. ευρώ το 2023 για την κάλυψη του ενεργειακού κόστους.
Παράθυρο για νέα μέτρα στήριξης
Παράλληλα, ο υπουργός Οικονομικών άφησε ανοιχτό και το ενδεχόμενο για νέα μέτρα προς όφελος των πολιτών. Όπως σημείωσε, «υπάρχει πιθανότητα, και έχει αποδειχθεί ότι το επιτυγχάνουμε αυτό, να δημιουργηθεί πρόσθετος δημοσιονομικός χώρος που θα επιστρέψει στο σύνολό του στην κοινωνία σε όσους έχουν πραγματικά ανάγκη». Εκτός αυτού, πρόσθεσε, υπάρχει επιπλέον 1 δισ. αποθεματικό.