Σε εντατικοποίηση των επαφών με εκπροσώπους του χρηματοπιστωτικού τομέα έχει προχωρήσει το Υπουργείο Οικονομικών με σκοπό να επιδοτηθούν οι ευάλωτοι δανειολήπτες αντιμετωπίζοντας όρους ελαστικότερους για τα δάνειά τους. Aυτό άλλωστε αποτελεί τη βούληση της κυβέρνησης. Σκοπός είναι να βρεθεί κοινός τόπος στις παρεμβάσεις τις οποίες οφείλει να αναλάβει σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία το τραπεζικό σύστημα, προκειμένου να συνεισφέρει το σημαντικό μερίδιο που του αναλογεί, στην προσπάθεια στήριξης νοικοκυριών και επιχειρήσεων, καθώς και μετάβασης προς μια οικονομία πιο δυναμική, παραγωγική και εξωστρεφή αναφέρεται σε ανακοίνωση του Υπουργείου Οικονομικών.
Όμως το Υπουργείο παρενέβη και σε όλη τη γκάμα της τραπεζικής πολιτικής σε ότι αφορά τις τιμολογήσεις, τις προμήθειες, τις καταθέσεις, τον εξωδικαστικό συμβιβασμό.
Τι εξετάζουν οι τράπεζες
Από την πλευρά τους οι τράπεζες εξετάζουν το ενδεχόμενο για το πώς θα μπορούσαν να επιδοτήσουν με οποιοδήποτε τρόπο το αυξημένο κόστος των δανειοληπτών λόγω της ενίσχυσης των επιτοκίων από την ΕΚΤ και μάλιστα κάτι τέτοιο να γίνει αποδεκτό από τους επόπτες που είναι ο SSM και η ΕΚΤ. Αυτό αποτελεί ίσως και το πιο δύσκολο κομμάτι επίλυσης της συγκεκριμένης εξίσωσης.
Το βασικό πρόβλημα των τραπεζών είναι πως τόσο στα ενδεχόμενα moratorium όσο και στην επιδότηση επιτοκίων ενδέχεται οι τράπεζες να αντιμετωπίσουν τον δείκτη UTP (unlikely to pay) που θα τις υποχρεώσει να πάρουν προβλέψεις για ολόκληρη τη διάρκεια ζωής των δανείων που θα τύχουν αυτής της μεταχείρισης.
Σε κάθε περίπτωση οι τράπεζες εξετάζουν την επιδότηση της διαφοράς της δόσης που προκύπτει από τα αυξημένα επιτόκια σε μια ομάδα ευάλωτων αλλά συνεπών δανειοληπτών που δεν θα ξεπερνούν μια περίμετρο της τάξης των 20.000 έως 30.000 δανείων.
Τι ζητά η κυβέρνηση
Η κυβέρνηση από την πλευρά της θεωρεί πως έχει κάνει πολλές παραχωρήσεις προκειμένου να στηρίξει τις τράπεζες και κατ’ αυτήν την έννοια τα πιστωτικά ιδρύματα θα μπορούσαν ένα κομμάτι των παραχωρήσεων αυτών να το επιστρέψουν με μια μορφή κοινωνικής πολιτικής. Εξάλλου είναι εξαιρετικά δύσκολο η κυβέρνηση να προχωρήσει σε μια νέα επιδότηση χωρίς αυτή να χαρακτηριστεί state aid ενώ και οι τράπεζες αντιμετωπίζουν το πρόβλημα να αποκτήσουν σε ένα εύρος χρόνου κόκκινα δάνεια.
To κλίμα στη χθεσινή συνάντηση δεν μπορεί να χαρακτηριστεί και το καλύτερο δυνατό. Ωστόσο έχει καταστεί σαφές στις τράπεζες πως θα πρέπει με κάποιον τρόπο να βρεθεί λύση στο παραπάνω σύνθετο πρόβλημα.
Έτσι η συνάντηση «εκταμίευσε» αυτό που κάποιος θα μπορούσε να χαρακτηρίσει ως πρόοδο.
Στο αμέσως προσεχές διάστημα θα πρέπει να έχουν γίνει βήματα στα παρακάτω θέματα που θεωρούνται κρίσιμα για την πλευρά της κυβέρνησης αλλά και των τραπεζών:
– Κατάθεση πρότασης των τραπεζών για πρόγραμμα στήριξης ενήμερων ευάλωτων δανειοληπτών, λαμβάνοντας υπ’ όψιν τους ευρωπαϊκούς εποπτικούς κανόνες, χωρίς δημοσιονομικό κόστος. Η Κυβέρνηση ζητά αυτή να κατατεθεί τις επόμενες δύο εβδομάδες.
-.Κατάθεση προτάσεων των τραπεζών με σκοπό την αύξηση της εγκρισιμότητας των αιτήσεων του εξωδικαστικού μηχανισμού που αφορούν τους ενήμερους δανειολήπτες τους. Οι σχετικές προτάσεις εκτιμάται ότι θα υποβληθούν μέχρι τέλους του έτους.
-Αύξηση των επιτοκίων καταθέσεων και μείωση των αυξημένων επιτοκίων χορηγήσεων ως αποτέλεσμα της αύξησης των επιτοκίων της ΕΚΤ. Τα πιστωτικά ιδρύματα αναμένεται να κινηθούν, διακριτά και ανεξάρτητα, προς αυτή την κατεύθυνση το προσεχές διάστημα. Η Ελληνική Κυβέρνηση ζητά αυτό να γίνει άμεσα, λαμβάνοντας υπ’ όψιν και τη μεγάλη αύξηση του επιτοκιακού περιθωρίου των τραπεζών το τελευταίο διάστημα.
-Επαναξιολόγηση του κόστους προμηθειών των τραπεζών στις απλές τραπεζικές συναλλαγές. Ελληνική Κυβέρνηση παρουσίασε λίστα σχετικών προμηθειών, η οποία θα αξιολογηθεί από το κάθε τραπεζικό ίδρυμα, διακριτά και ανεξάρτητα.
Η πρόοδος στον εξωδικαστικό συμβιβασμό
Σε ότι αφορά τον εξωδικαστικό συμβιβασμό η διαδικασία έχει επιταχυνθεί. Μέχρι στιγμής, έχουν υλοποιηθεί 2.221 ρυθμίσεις οφειλών, συνολικού ύψους 406 εκατ. ευρώ. Εξ αυτών, περίπου το 65% πραγματοποιήθηκε κατά το τελευταίο τρίμηνο. Μόνο τον τελευταίο μήνα πραγματοποιήθηκαν 500 νέες ρυθμίσεις, και το τελευταίο δεκαήμερο περίπου 200 νέες.
Επίσης, τα επιτόκια στις ρυθμίσεις του εξωδικαστικού μηχανισμού μειώθηκαν ενώ καθολική έγκριση των ρυθμίσεων του εξωδικαστικού μηχανισμού σε δανειολήπτες ελβετικού φράγκου.
Στη χθεσινή συνάντηση συμμετείχαν και εκπρόσωποι της Τράπεζας της Ελλάδος και της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών, με τη συμμετοχή του Γενικού Γραμματέα Δημοσιονομικής Πολιτικής κ. Θάνου Πετραλιά, της Ειδικής Γραμματέως Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους κας Μαριαλένας Αθανασοπούλου και του Προέδρου του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνώμων κ. Μιχάλη Αργυρού.\
Τέλος, η Ελληνική Κυβέρνηση ξεκαθάρισε στις διοικήσεις των τραπεζών ότι, για την ίδια, δεν υφίσταται ζήτημα απόδοσης bonus στα υψηλόβαθμα τραπεζικά στελέχη για το 2022.