Περαιτέρω επιδείνωση κατέγραψε τον Νοέμβριο ο ελληνικός τομέας της μεταποίησης, καθώς οι συνθήκες ζήτησης παραμένουν δύσκολες. Μάλιστα τα επίπεδα παραγωγής των Ελλήνων κατασκευαστών μειώθηκαν για έκτο συνεχή μήνα τον Νοέμβριο, μολονότι με βραδύτερο ρυθμό.
Ειδικότερα, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της έρευνας PMI από την S&P Global, ο εποχικά προσαρμοσμένος Δείκτης Υπευθύνων Προμηθειών για τον τομέα μεταποίησης στην Ελλάδα (Purchasing Managers’ Index® – PMI®) έκλεισε στις 48.4 μονάδες τον Νοέμβριο, ελαφρώς υψηλότερα από τις 48.1 μονάδες του Οκτωβρίου.
Υπενθυμιζεται ότι η τιμή του δείκτη κυμαίνεται μεταξύ 0 και 100, και όταν ο δείκτης βρίσκεται πάνω από το σημείο μηδενικής μεταβολής 50 υποδεικνύει γενική ανάπτυξη της συγκεκριμένης μεταβλητής σε σύγκριση με τον προηγούμενο μήνα, ενώ ένδειξη κάτω από το 50 υποδεικνύει γενική μείωση.
Η πρόσφατη τιμή υπέδειξε πέμπτη συνεχή μηνιαία μείωση των λειτουργικών συνθηκών σε όλο το εύρος του ελληνικού μεταποιητικού τομέα.
Σύμφωνα με την έρευνα της PMI τον Νοέμβριο παρατηρήθηκαν τα εξής:
- Η συνολική μείωση προήλθε από τη συνεχιζόμενη συρρίκνωση της παραγωγής και των νέων παραγγελιών μετά την ασθενή ζήτηση από την πλευρά των πελατών του εσωτερικού και του εξωτερικού
- Οι μειωμένες νέες πωλήσεις που οδήγησαν τις εταιρείες στη μείωση και πάλι του αριθμού των εργαζομένων, καθώς ο όγκος των αδιεκπεραίωτων εργασιών συρρικνώθηκε απότομα.
- Οι πρωτοβουλίες περικοπής του κόστους είχαν επίσης ως αποτέλεσμα τη σταθερή μείωση της αγοραστικής δραστηριότητας και την εξάντληση των αποθεμάτων τόσο των προμηθειών όσο και των ετοίμων προϊόντων.
- Η μείωση των αγορών εισροών συνέβαλε εν μέρει στην εξασθένηση των πιέσεων που ασκούνταν στην παραγωγική ικανότητα των προμηθευτών, καθώς οι χρόνοι παράδοσης προμηθειών επιμηκύνθηκαν στον μικρότερο βαθμό που έχει καταγραφεί σε διάστημα μεγαλύτερο των δύο ετών.
- Οι πληθωριστικές πιέσεις εξασθένησαν. Παρότι εξακολουθούν να είναι ιστορικά έντονες, οι χαμηλότερες τιμές για ορισμένα βασικά αγαθά και η προσφορά εκπτώσεων οδήγησαν σε βραδύτερο ρυθμό αύξησης της επιβάρυνσης κόστους και των τιμών πώλησης.
Oι νέες παραγγελίες μειώνονται ραγδαία
Η μείωση του ελληνικού μεταποιητικού τομέα οφείλεται στην συνεχιζόμενη συρρίκνωση της παραγωγής και των νέων παραγγελιών μετά την ασθενή ζήτηση από την πλευρά των πελατών του εσωτερικού και του εξωτερικού:
- Η μείωση της παραγωγής ήταν σε γενικές γραμμές σταθερή, καθώς οι εταιρείες ανέφεραν ότι η ασθενής ζήτηση από την πλευρά των πελατών και η μείωση των εισροών νέων παραγγελιών οδήγησαν στην ύφεση.
- Πίσω από την πτώση της παραγωγής βρισκόταν η περαιτέρω συρρίκνωση των νέων πωλήσεων στα μέσα του τέταρτου τριμήνου.
- Η μείωση των νεών παραγγελιών ήταν σε γενικές γραμμές απότομη παρά την εξασθένηση σε σύγκριση με τον Οκτώβριο.
- Οι εταιρείες ανέφεραν ότι οι επιπτώσεις του πληθωρισμού και η οικονομική αβεβαιότητα οδήγησαν στη διστακτικότητα των πελατών, ενώ υπήρξαν και αναφορές για ακυρώσεις παραγγελιών.
- Οι συνθήκες ζήτησης στις αγορές του εξωτερικού ήταν επίσης δύσκολες, καθώς οι νέες παραγγελίες εξαγωγών μειώθηκαν περαιτέρω.
Το κόστος
Οι πιέσεις επί του κόστους που αντιμετώπισαν οι Έλληνες παραγωγοί αγαθών εξασθένησαν τον Νοέμβριο, καθώς οι τιμές εισροών αυξήθηκαν με τον δεύτερο βραδύτερο ρυθμό από τον Ιανουάριο του 2021:
- Παρά τις αναφορές για χαμηλότερο κόστος ορισμένων βασικών αγαθών, ο ρυθμός αύξησης ήταν ιστορικά αυξημένος λόγω των περαιτέρω αυξήσεων στις τιμές της ενέργειας και των πρώτων υλών.
- Οι ηπιότερες αυξήσεις της επιβάρυνσης κόστους επέτρεψαν σε ορισμένες εταιρείες να προσφέρουν μειωμένες τιμές και εκπτώσεις στους πελάτες τους, σε μια προσπάθεια να αυξήσουν τις πωλήσεις.
- Παρότι εξασθένησε στον βραδύτερο που έχει καταγραφεί σε διάστημα τριών μηνών, ο ρυθμός αύξησης των χρεώσεων ήταν αισθητά υψηλότερος από τον μέσο όρο της έρευνας, καθώς οι εταιρείες προσπάθησαν γενικά να μετακυλίσουν το υψηλότερο κόστος.
Σταθερή μείωση της αγοραστικής δραστηριότητας
Τα στοιχεία του Νοεμβρίου υπέδειξαν μείωση της αγοραστικής δραστηριότητας, την έβδομη σε ισάριθμους μήνες:
- Η χαμηλότερη ζήτηση για εισροές και οι μειωμένες απαιτήσεις για αναπλήρωση των αποθεμάτων, καθώς οι νέες παραγγελίες είχαν μειωθεί, οδήγησαν, εν μέρει, σε αναφορές για εξασθένηση των πιέσεων στην αλυσίδα εφοδιασμού.
- Παρότι εξακολουθεί να είναι απότομη λόγω των ελλείψεων σε υλικά και των καθυστερήσεων στις μεταφορές, η μείωση της απόδοσης των προμηθευτών ήταν η λιγότερο έντονη από τον Οκτώβριο του 2020.
Η επιχειρηματική εμπιστοσύνη μεταξύ των Ελλήνων κατασκευαστών ενισχύθηκε τον Νοέμβριο, καθώς οι ελπίδες για αύξηση των επενδύσεων και μεγαλύτερη ζήτηση στήριξαν το κλίμα αισιοδοξίας. Ωστόσο, το θετικό κλίμα παρέμεινε και πάλι υποτονικό στο πλαίσιο της ιστορίας της έρευνας.
Οι υποτονικές προσδοκίες για το επόμενο έτος είχαν ως αποτέλεσμα την τέταρτη συνεχή μηνιαία υποχώρηση των επιπέδων απασχόλησης. Οι εταιρείες μείωσαν τον αριθμό του εργατικού δυναμικού, λόγω της ασθενούς ζήτησης και της περαιτέρω απότομης πτώσης των αδιεκπεραίωτων εργασιών.
«Υπήρξε μια αντιστροφή της δυναμικής του πληθωρισμού»
Σχολιάζοντας τα αποτελέσματα της τελευταίας έρευνας, η Siân Jones, οικονομολόγος στην S&P Global Market Intelligence, είπε:
«Οι Έλληνες κατασκευαστές κατέγραψαν περαιτέρω δύσκολες συνθήκες ζήτησης τον Νοέμβριο, καθώς τα μέχρι στιγμής στοιχεία του τελευταίου τριμήνου του 2022 παρουσιάζουν μια εικόνα υποτονικής απόδοσης του τομέα. Παρότι η συρρίκνωση στην παραγωγή, στις νέες παραγγελίες, στη ζήτηση από τους πελάτες του εξωτερικού και στην αγορά εισροών εξασθένησε από τον Οκτώβριο, οι αναφορές για μειωμένες εισροές νέων πωλήσεων, λόγω της οικονομικής αβεβαιότητας και του πληθωρισμού, οδήγησαν σε έναν ακόμα υποτονικό μήνα προσδοκιών σχετικά με την παραγωγή για το επόμενο έτος.
Εν τω μεταξύ, υπήρξε μια αντιστροφή της δυναμικής του πληθωρισμού, καθώς το κόστος εισροών και οι χρεώσεις εκροών αυξήθηκαν με ασθενέστερους ρυθμούς. Παρότι παρέμειναν αισθητά υψηλότερα από τις αντίστοιχες τάσεις στην ιστορία της έρευνας, οι αναφορές για χαμηλότερες τιμές ορισμένων εισροών και η εξασθένηση των διαταραχών από την πλευρά των προμηθευτών θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε ηπιότερους ρυθμούς αύξησης μέσα στους επόμενους μήνες.
Σύμφωνα με τις τρέχουσες προβλέψεις μας, ο πληθωρισμός αναμένεται να συνεχίσει να υποχωρεί μέσα στους πρώτους μήνες του επόμενου έτους, καθώς ο μέσος όρος του 2023 για τον ΔΤΚ αναμένεται να επιβραδυνθεί στο 3.9%.»