Μιλώντας στη διάρκεια του Οικονομικο-επιχειρηματικού συνεδρίου της «Ν» στο Ζάππειο Μέγαρο, για τις νέες ευκαιρίες σε έναν χώρο γεμάτο αναταράξεις ο Γ.Γ. Επενδύσεων και ΕΣΠΑ Δημήτρης Σκάλκος αναφέρθηκε στο χρονοδιάγραμμα του ΕΣΠΑ.
Όπως είπε, το ΕΣΠΑ για το διάστημα 2021- 27 είχε ήδη ενεργοποιηθεί. Ήδη τώρα έχουν υπάρξει οι πρώτες προδημοσιεύσεις, και ακολουθούν σε μερικές μέρες και οι πρώτες προσκλήσεις δράσεων . Η ενότητα αυτή αφορά ψηφιακό μετασχηματισμό μικρομεσαίων επιχειρήσεων, προϋπολογισμού 300.000.000 ευρώ. Θα ακολουθήσει μια αντίστοιχη αλλά προϋπολογισμού 700.000.000 ευρώ για μικρομεσαίες επιχειρήσεις.
Από την πλευρά του ο Θέμις Θεμιστοκλέους Ηead, Chief Investment Officer EMEA UBS Global Wealth Management ξεκαθάρισε πως βλέπει την επενδυτική βαθμίδα στο δεύτερο εξάμηνο του 2023 το νωρίτερα ενώ το 2024 το σενάριο θα είναι πιο εμπεδωμένο για να βοηθήσει τις ξένες επενδύσεις αφού χρειάζονται δύο τουλάχιστον οίκοι για να δώσουν το θετικό τους στίγμα.
Για τρεις διαδοχικές κρίσεις στις κατασκευές μίλησε ο Αλέξανδρος Εξάρχου Αντιπρόεδρος Δ.Σ. και Διευθύνων Σύμβουλος Intrakat σημειώνοντας πως το στίγμα τους θα μπορέσουν να δώσουν όσες εταιρίες από τον κατασκευαστικό κλάδο διαθέτουν καλή κεφαλαιοποίηση όπως η Ιντρακάτ. Σε κάθε περίπτωση επιβεβαίωσε πως ο κλάδος θα παρουσιάσει συγκέντρωση.
Για τους προβολείς οι οποίοι έχουν στραφεί προς τις μη συστημικές τράπεζες μίλησε η Ελένη Βρεττού Διευθύνουσα Σύμβουλος Attica Bank. Η ίδια αναφέρθηκε στις μεταβολές που συντελέστηκαν στην πανδημία και ήρθαν για να μείνουν αλλά και για το ρόλο που πρέπει να παίξουν αυτές οι τράπεζες αυτές χρηματοδοτώντας την περιφέρεια και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.
Η κυρία Βρεττού τόνισε ότι οι μικρότερες τράπεζες έρχονται να καλύψουν το χρηματοδοτικό κενό στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και την περιφέρεια, πεδίο που δεν καλύπτουν επαρκώς οι συστημικές τράπεζες. «Εκεί οι μικρές τράπεζες μπαίνουμε εμβόλιμα και μπορούμε να αναπτύξουμε τις δραστηριότητές μας και να στηρίξουμε την μικρομεσαία επιχειρηματικότητα», σημείωσε σχετικά.
Σε αυτό το πεδίο η Attica Bank θα δώσει δυναμικό παρών με νέα χρηματοδοτικά εργαλεία και ψηφιακές υπηρεσίες, συμπληρωματικά στο υφιστάμενο χαρτοφυλάκιο προϊόντων της. Παράλληλα όμως, θα υπάρχει πάντα η ανάγκη για προσωπική επαφή και εξυπηρέτηση δια ζώσης ώστε να λάβει ο πελάτης τη βέλτιστη λύση επικοινωνώντας με έναν τραπεζικό σύμβουλο. «Αυτή είναι η φιλοσοφία της νέας τράπεζας που χτίζουμε», υπογράμμισε η κυρία Βρεττού.
Όπως εξήγησε, ο ψηφιακός μετασχηματισμός των τραπεζών ήρθε για να μείνει και συνεχίζονται οι επενδύσεις, και από την Attica Bank, για να ανταποκριθούν στις αυξανόμενες και συνεχώς μεταβαλλόμενες ανάγκες των πελατών.
Στην ενδιαφέρουσα μελέτη της Eurobank αναφέρθηκε ο Στέλιος Γώγος Research Economist της τράπεζας. Πέντε κλάδοι θα δημιουργήσουν περιβάλλον για επενδύσεις ύψους 35 δις. ευρώ τα επόμενα χρόνια. Πρόκειται για τις υποδομές, τις τηλεπικοινωνίες και τον ψηφιακό μετασχηματισμό, τη βιομηχανία και την απανθρακοποίηση την ενέργεια και τον τουρισμό. Οι επενδύσεις αυτές σε μια 10ετία θα συνεισφέρουν στο ΑΕΠ περίπου 55 δισεκατομμύρια ευρώ.