Η ελληνική κυβέρνηση έχει κάνει πολλά σε διάφορους άξονες για να διασφαλίσει καταρχήν προσιτές τιμές ηλεκτρικής ενέργειας και κατά δεύτερον επάρκεια εφοδιασμού, τόνισε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας, στη διάρκεια του Οικονομικο-επιχειρηματικού συνεδρίου της «Ν» στο Ζάππειο Μέγαρο.
Στο πλαίσιο συζήτησης με τη Νικόλ Λειβαδάρη, Διευθύντρια Ενημέρωσης του Naftemporiki TV, ο κ. Σκρέκας επεσήμανε πως «βιώνουμε μία τεράστια ενεργειακή κρίση, η διάρκεια και η ένταση της οποίας δεν μπορεί να εκτιμηθεί και κανείς δεν ξέρει αν είμαστε στην αρχή στη μέση ή στο τέλος της».
Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας απαρίθμησε τις παρεμβάσεις της κυβέρνησης, τονίζοντας ότι η χώρα μας «έχει κάνει πράγματα που η Ευρώπη ήρθε στη συνέχεια και υιοθέτησε».
Χάρη σε αυτές τις πρωτοβουλίες «μπορούμε να λέμε ότι η Ελλάδα έχει εξαλείψει τον κίνδυνο να ‘μείνει’ από φυσικό αέριο τον χειμώνα» ανέφερε, ενώ εστιάζοντας στο θέμα των τιμών είπε πως «η Ελλάδα έχει κάνει πολύ περισσότερα και τομές που η Ευρώπη ήρθε και ακολούθησε». Έφερε μάλιστα ως παράδειγμα τον μηχανισμό ανάκτησης των υπερκερδών που δημιουργούνταν στον κλάδο της παραγωγής εξαιτίας του μοντέλου που εφαρμόζεται στην Ευρώπη και κατ΄επέκταση στην Ελλάδα, ο οποίος – όπως τόνισε, έχει αποδώσει πάνω από 2,5 δισ. ευρώ. Αυτά τα χρήματα, συνέχισε, «επιστρέφουν μέσα από επιδοτήσεις στους λογαριασμούς ρεύματος νοικοκυριών και επιχειρήσεων ώστε να κρατήσουμε προσιτές τιμές ενέργειας».
Ο κ. Σκρέκας ανέφερε ακόμη ότι για τη φορολόγηση των προμηθευτών ετοιμάζεται σχετική νομοθετική ρύθμιση εντός του Δεκεμβρίου.
Σε ό,τι αφορά την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και τη στήριξη της βιομηχανίας, σύμφωνα με όσα ανέφερε ο υπουργός, η Ελλάδα σε ευρωπαϊκό επίπεδο έχει τεθεί επικεφαλής μίας ομάδας 15 κρατών για τη θέσπιση πλαφόν στις τιμές του φυσικού αερίου, αλλά και για τη δημιουργία ενός μηχανισμού χρηματοδότησης που θα ενισχύσει συνολικά την ανταγωνιστικότητα της Ευρώπης, καθώς πρέπει να αποφεύγονται οι υπέρογκες επιδοτήσεις εκ μέρους συγκεκριμένων πλούσιων χωρών. Εξέφρασε επίσης την αισιοδοξία του ότι σύντομα θα βρεθεί η «χρυσή τομή» για όλους.
Παράλληλα τόνισε ότι «έχουμε σχεδιάσει μία στρατηγική με βάση την οποία οι ΑΠΕ θα παρέχουν πράσινη ανταγωνιστική ενέργεια με προβλεψιμότητα τιμών, γι’ αυτό προωθούμε τα διμερή συμβόλαια μεταξύ ΑΠΕ και βιομηχανίας». Στο σημείο αυτό τόνισε πως είναι ζήτημα επιβίωσης της παραγωγικής βάσης να θέσουμε τις ΑΠΕ στην υπηρεσία της μεταποίησης, της βιομηχανίας και του εμπορίου.
Ο κ. Σκρέκας υπογράμμισε ακόμη πως στόχος της κυβέρνησης είναι η Ελλάδα από καθαρά εισαγωγός χώρα ηλεκτρικής ενέργειας, να γίνει εξαγωγός χώρα πράσινης ενέργειας, κάνοντας ειδική μνεία στη δυναμική διείσδυση των ΑΠΕ στο ηλεκτρικό μίγμα, αλλά και τις επικείμενες ηλεκτρικές διασυνδέσεις της Ελλάδας με τη Β. Αφρική, αλλά και με την Κεντρική Ευρώπη. Ανέπτυξε επιπλέον τις πρωτοβουλίες της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης, αλλά και την επέκταση των αρμοδιοτήτων της ΡΑΕ στη διαχείριση υδάτων και αποβλήτων.
Εστιάζοντας στη συνέχεια στα δύο πολύ φιλόδοξα, όπως τα χαρακτήρισε, έργα που βρίσκονται σε εξέλιξη αναφέρθηκε στην πρώτη ηλεκτρική διασύνδεση Βορείου Αφρικής και Ευρώπης, μέσω της διασύνδεσης της χώρας μας με την Αίγυπτο. Όπως είπε, η δυναμική θα είναι 3 GWatt με απευθείας υποθαλάσσιο καλώδιο, που θα μεταφέρει πράσινη ενέργεια από την Αίγυπτο σε πολύ ανταγωνιστικές τιμές.
Eπίσης δυναμική 3-9 GWatt διασφαλίζεται μέσω απευθείας ηλεκτρικής διασύνδεσης μεταξύ Ελλάδας – Αυστρίας και νοτιοδυτικής Γερμανίας, έργο που θα αποτελέσει και τον πρώτο κάθετο διασυνδετήριο ηλεκτρικό αγωγό μεταξύ του κέντρου της Ερώπης και του νότου της Ευρώπης.
«Έτσι η Ελλάδα θα μπορέσει την ενέργεια που παράγει από ΑΠΕ αλλά και αυτή που εισάγει από Β. Αφρική να καταφέρει να την εξάγει προς τη Βόρεια Ευρώπη με ανταγωνιστικές τιμές», παρατήρησε ο κ. Σκρέκας.
Όπως τόνισε, η λύση για την Ελλάδα είναι οι ΑΠΕ και για να επιτευχθούν οι στόχοι της χώρας «χρειαζόμαστε αναβάθμιση των δικτύων με έργα ύψους 10 δισεκατομμυρίων, ηλεκτρικές διασυνδέσεις και διείσδυση των ΑΠΕ μέσα από την ανάπτυξη συστημάτων αποθήκευσης μπαταριών και αντλησιοταμίευσης».
Σύμφωνα με όσα είπε ο υπουργός, το πρώτο τρίμηνο του 2023 διπλασιάζεται η ηλεκτρική διασύνδεση με τη Βουλγαρία, και σχεδιάζεται μέχρι το 2030 ο διπλασιασμός της ηλεκτρικής διασύνδεσης με την Ιταλία και με τη Βόρεια Μακεδονία, ενώ παράλληλα στους σχεδιασμούς είναι ο τριπλασιασμός της ηλεκτρικής διασύνδεσης με την Αλβανία.