Στην κορυφαία δεκάδα με τις χώρες που προτίμησαν περισσότερο οι τουρίστες το 2022, κατά την ταξιδιωτική «έκρηξη» της περιόδου μετά την άρση των περιορισμών για τον κορωνοϊό, συμπεριλαμβάνεται η Ελλάδα.
Ειδικότερα, η χώρα μας βρίσκεται στην όγδοη θέση στην κατάταξη της ForwardKeys, εκ των μεγαλύτερων διεθνώς εταιρειών επεξεργασίας δεδομένων για την τουριστική αγορά, με τις χώρες που επισκέφθηκαν περισσότερο οι ταξιδιώτες το 2022. Σύμφωνα με τα στοιχεία της ForwardKeys, οι αφίξεις στη χώρα μας το 2022 ήταν μειωμένες κατά 12% συγκριτικά με το 2019.
Στην πρώτη θέση της κορυφαίας δεκάδες, έχοντας καταγράψει αύξηση των τουριστικών αφίξεων σε σχέση με το 2019, βρίσκεται η Δομινικανή Δημοκρατία. Στο διάστημα μεταξύ 1ης Ιανουαρίου και 18ης Οκτωβρίου (τα πιο πρόσφατα διαθέσιμα στοιχεία για τα αεροπορικά εισιτήρια), η Δομινικανή Δημοκρατία υποδέχτηκε 5% περισσότερους επισκέπτες από ό,τι το 2019. Ακολουθούν η Τουρκία, η Κόστα Ρίκα και το Μεξικό, που υποδέχτηκαν όλες τον ίδιο αριθμό επισκεπτών με την αντίστοιχη περίοδο του 2019.
Οι πιο δημοφιλείς χώρες μετά την πανδημία
Αξίζει να σημειωθεί ότι εντυπωσιακές επιδόσεις του Πακιστάν και του Μπαγκλαντές οφείλονται στους ταξιδιώτες που ανέμεναν την άρση των ταξιδιωτικών περιορισμών για να επισκεφθούν οικογένεια και φίλους στην πατρίδα τους.
Η Ευρώπη ανακάμπτει
Η ανάκαμψη της Ευρώπης συνεχίζεται με ταχύτητα, σημειώνεται στην έκθεση της ForwardKeys αναφέροντας τις καλές επιδόσεις Τουρκίας και Ελλάδας. Σύμφωνα μάλιστα με την ForwardKeys, τα στοιχεία που παρουσιάζει στην έκθεσή της αντικατοπτρίζουν το γεγονός ότι πολλές χώρες που εξαρτώνται από τον τουρισμό επέβαλαν λιγότερο αυστηρούς ταξιδιωτικούς περιορισμούς για τον COVID-19 και κατάφεραν να διατηρήσουν μια σταθερή ροή επισκεπτών ακόμη και καθ’ όλη τη διάρκεια της πανδημίας.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η Ευρώπη ηγείται της ανάκαμψης του διεθνούς τουρισμού και είναι πρώτη ανάμεσα στις περιοχές που ανακάμπτουν ταχύτερα στον κόσμο, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Τουρισμού των Ηνωμένων Εθνών (UNWTO).
Χάρη στα ενδοπεριφερειακά ταξίδια, καθώς και στους Αμερικανούς τουρίστες, η Ευρώπη υποδέχθηκε 477 εκατομμύρια διεθνείς αφίξεις το διάστημα μεταξύ Ιανουάριου και Σεπτεμβρίου του 2022, αναφέρει ο UNWTO. Πρόκειται για το 68% των αφίξεων διεθνώς. «Άγγιξε» επίσης το 81% των αντίστοιχων επιπέδων πριν από την πανδημία, ποσοστό που ήταν υπερδιπλάσιο από το ποσοστό του 2021 (+126%).
Το «θαύμα» της Ιρλανδίας
Εξετάζοντας τις επιδόσεις των χωρών για το 2022 σε σύγκριση με το 2021 εντοπίζεται ένας προορισμός με «τεράστια» βελτίωση.
Σύμφωνα με την ForwardKeys, μεταξύ των πέντε κορυφαίων προορισμών στη συγκεκριμένη μέτρηση, βρίσκεται η Ιρλανδία έχοντας σημειώσει ανάκαμψη κατά 50 ποσοστιαίες μονάδες. Ακολουθούν η Τουρκία, η Πορτογαλία, η Σαουδική Αραβία και η Αργεντινή.
Η παρουσία της Τουρκίας και της Πορτογαλίας στην πεντάδα δεν προκαλούν έκπληξη, σχολιάζει η εταιρεία σημειώνοντας πως και οι δύο χώρες είναι ανάμεσα στους κλασικά δημοφιλείς προορισμούς της Νότιας Ευρώπης που είναι γνωστοί για τον ήλιο και την παραλία.
Ίσως το πιο εντυπωσιακό είναι ότι στην κατάταξη προηγείται η Ιρλανδία, συνεχίζει η ForwardKeys εξηγώντας πως αυτό το γεγονός είναι ενδεικτικό της αυξανόμενης προτίμησης των ταξιδιωτών για εναλλακτικούς προορισμούς με λιγότερο κόσμο και περισσότερα φυσικά τοπία.
Οι πιο δημοφιλείς πόλεις
Σε επίπεδο πόλεων η Τουρκία κερδίζει τον αγώνα καθώς η πόλη της Αττάλειας βρίσκεται στην πρώτη θέση, καταγράφοντας αύξηση 66% στις αφίξεις τουριστών. Ανάμεσα στις πιο δημοφιλείς πόλεις είναι και η Αθήνα, καταγράφοντας μείωση 16% στις τουριστικές αφίξεις σε σύγκριση με το 2019.
Τα γεγονότα και οι τάσεις που διαμόρφωσαν τη βιομηχανία
Κοιτώντας το 2022, «η εικόνα είναι γενικά θετική, με πολλές προορισμούς που πλησιάζουν σε πλήρη ανάκαμψη και ορισμένοι μάλιστα να ξεπερνούν τις επιδόσεις τους πριν από την πανδημία».
«Κοιτάζοντας τον κόσμο σε περιφερειακή βάση, πρέπει να θαυμάσουμε τις χώρες της Καραϊβικής για τις πρώιμες προσπάθειές τους να διατηρήσουν τις αφίξεις επισκεπτών ενόψει της πανδημίας και τη συνεχιζόμενη ανάπτυξή τους σε ένα όλο και πιο ανταγωνιστικό ταξιδιωτικό τοπίο. Η Μέση Ανατολή ξεχωρίζει επίσης, καθώς συνέβαλε στην επιτάχυνση της ανάκαμψής της φιλοξενώντας σημαντικές παγκόσμιες εκδηλώσεις όπως η Dubai World Expo, το Grand Prix της Formula 1 σε διάφορες τοποθεσίες του Κόλπου και, πάνω απ ‘όλα, το Παγκόσμιο Κύπελλο FIFA στο Κατάρ. Ο Κόλπος γνώρισε επίσης μια σχετικά ισχυρή επιστροφή στα επαγγελματικά ταξίδια, η πρόσφατη ανάκαμψη του οποίου αποτέλεσε έκπληξη για πολλούς», σχολίασε ο Olivier Ponti της ForwardKeys.
Επιχειρώντας να συνοψίσει την εικόνα του ταξιδιωτικού έτους 2022, η ForwardKeys αναφέρει ότι παρουσιάζει μια αντικρουόμενη εικόνα στην οποία η αισιοδοξία για μια φαινομενική επιστροφή στη «κανονικότητα» μετά την πανδημία του κορωνοϊού αντισταθμίζεται από την απαισιοδοξία σχετικά με άλλες απειλές, όπως οι γεωπολιτικές εντάσεις και οι προκλήσεις του κλάδου.
Οι εξελίξεις που διαμόρφωσαν το 2022 είναι:
Η παραλλαγή Όμικρον
«Η απάντηση στην Όμικρον έδειξε ότι οι αγορές και οι αρχές μαθαίνουν να αντιμετωπίζουν την πανδημία και
προσαρμόζονται σε μια ”νέα κανονικότητα”. Αυτό αντανακλά τη γενική αποδοχή ότι η κοινωνία θα πρέπει να ζήσει με τον Covid-19 για κάποιο χρονικό διάστημα ακόμα – αλλά αυτό, τουλάχιστον για τις δυτικές αγορές, σημαίνει ότι η πανδημία δεν αποτελεί πλέον σοβαρό εμπόδιο για τα ταξίδια».
Αυξανόμενες γεωπολιτικές εντάσεις
«Αν και η κατάσταση στην Ουκρανία είχε βραχυπρόθεσμο αντίκτυπο στα ταξίδια προς την Ευρώπη, ωστόσο έχει εκτεταμένες συνέπειες, η πλήρης έκταση των οποίων δεν έχει ακόμη προσδιοριστεί. Βραχυπρόθεσμα, η αλλαγή των δρομολογίων για να αποφευχθεί ο ρωσικός εναέριος χώρος αύξηση το κόστος των ταξιδιών στην Ασία… Μεσοπρόθεσμα, ο πληθωρισμός, που επιδεινώθηκε από τη σύγκρουση, διαβρώνει την αγοραστική δύναμη των καταναλωτών, ενώ αυξάνει τις τιμές των καυσίμων που με τη σειρά τους αυξάνουν το κόστος λειτουργίας των αεροπορικών εταιρειών. Το δυναμικό για περαιτέρω εξάρσεις της βίας, εν τω μεταξύ, αντιπροσωπεύει απειλή για την εμπιστοσύνη των ευρωπαίων καταναλωτών».
Χάος στα αεροδρόμια
Φέτος ήταν η χρονιά των μεγάλων καθυστερήσεων, ή και ακυρώσεων. «Ένα hangover μετά την πανδημία, κατά τη διάρκεια της οποίας πολλά αεροδρόμια και αεροπορικές εταιρείες απέλυσαν σημαντικό αριθμό εργαζομένων, δημιούργησε χάος τον Μάιο ενόψει της καλοκαιρινής περιόδου, όταν η ταξιδιωτική ζήτηση άρχισε να ξεπερνά την προσφορά… Οι εικόνες που κυριάρχησαν στις τηλεοπτικές οθόνες αποθάρρυναν πολλούς».
Πιο αργή ανάκαμψη στην περιοχή Ασίας-Ειρηνικού
Τα αεροδρόμια στην περιοχή Ασίας-Ειρηνικού δεν βίωσαν το ίδιο χάος όπως στην Ευρώπη – κυρίως επειδή η περιοχή έχει ακολούθησε μια πιο προσεκτική προσέγγιση για την επαναλειτουργία μετά την παγκόσμια κρίση υγείας και η ταξιδιωτική της αγορά κατά συνέπεια αναρρώνει με πιο αργό ρυθμό.