Skip to main content

Λογαριασμοί ρεύματος: Οι επιδοτήσεις Δεκεμβρίου

Στα 221 ευρώ/ΜWh η επιδότηση για έως 500 κιλοβατώρες. Ισχύει και πάλι μπόνους για όσους μειώσουν την κατανάλωση.

Τις νέες επιδοτήσεις στα τιμολόγια για την κατανάλωση ηλεκτρικού ρεύματος ανακοίνωσε ο υπουργός Ενέργειας και Περιβάλλοντος Κώστας Σκρέκας.

Σε τρεις κλίμακες η επιδότηση για τους οικιακούς καταναλωτές:

  • Για κατανάλωση έως 500 κιλοβατώρες, η επιδότηση διαμορφώνεται στα 221 ευρώ ανά μεγαβατώρα. Η κατηγορία αυτή αφορά το 90% των νοικοκυριών στην Ελλάδα.
  • Για κατανάλωση από 501 έως 1000 κιλοβατώρες, η επιδότηση διαμορφώνεται στα 171 ευρώ ανά μεγαβατώρα.
  • Για κατανάλωση πάνω από 1001 κιλοβατώρες, η επιδότηση διαμορφώνεται στα 81 ευρώ ανά μεγαβατώρα.Η κατηγορία αυτή αφορά το 2% των νοικοκυριών στην Ελλάδα.

Να σημειωθεί ότι ισχύει και πάλι μπόνους μειωμένης κατανάλωσης. Έτσι εάν ένα νοικοκυριό μειώσει την κατανάλωση κατά 15% σε σχέση με το 2021 η επιδότηση αυξάνεται κατά 50 ευρώ ανά μεγαβατώρα.

Για τα νοικοκυριά που είναι ενταγμένα στο Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο, η επιδότηση διαμορφώνεται στα 269 ευρώ ανά μεγαβατώρα. Απορροφάται σχεδόν το 100% της αύξησης.

Το συνολικό κόστος της επιδότησης για τα νοικοκυριά ανέρχεται στα 282 εκατ. ευρώ.

Αναφορικά με τα επαγγελματικά τιμολόγια:

  • Για κατανάλωση έως 35 KVa και 2000 κιλοβατώρες κατανάλωση, η επιδότηση διαμορφώνεται στα 183 ευρώ η μεγαβατώρα
  • Για κατανάλωση έως 35 KVa και πάνω από 2.000 κιλοβατώρες αλλά και για τα υπόλοιπα μη οικιακά τιμολόγια, η επιδότηση διαμορφώνεται στα 34 ευρώ η κιλοβατώρα

Για τους αγρότες, η επιδότηση θα είναι οριζόντια και θα ανέρχεται σε 221 ευρώ ανα μεγαβατώρα.

Το συνολικό ποσό όλων των επιδοτήσεων για τον Δεκέμβριο φτάνει τα 435 εκατ. ευρώ.

Για το φυσικό αέριο, η ΔΕΠΑ Εμπορίας σε συνεργασία με τους υπόλοιπους παρόχους θα δώσει μία οριζόντια επιδότηση που ανέρχεται στα 15 ευρώ ανά θερμική μεγαβατώρα για όλους τους οικιακούς καταναλωτές του φυσικού αερίου. Η επιδότηση αφορά 700.000 καταναλωτές ανεξαρτήτως μεγέθους, εισοδήματος και παρόχων.

Οι χρεώσεις για τα τιμολόγια ρεύματος για τον Δεκέμβριο διαμορφώθηκαν στα επίπεδα των 280-380 ευρώ /MWh, σύμφωνα με τις ανακοινώσεις των παρόχων που έγιναν τα  μεσάνυχτα της Κυριακής. Ο leader του κλάδου ΔΕΗ ανακοίνωσε χρέωση 380 ευρώ/MWh, ελαφρά μειωμένη σε σχέση με την ισχύουσα για το Νοέμβριο (397 ευρώ/MWh), δίνοντας κατεύθυνση και στις μεγαλύτερους εκ των εναλλακτικών παρόχων.

Οι μεγαλύτερες εταιρείες του κλάδου να κινούνται στο εύρος των 350-380 ευρώ/MWh, με τις εκπτώσεις συνέπειας που προσφέρουν κάποιες εταιρείες να αλλάζουν πάντως την εικόνα.  Οι τιμές αυτές αντιστοιχούν σε μικρότερη των αρχικών εκτιμήσεων αποκλιμάκωση σε σχέση με τα επίπεδα του Νοεμβρίου, όταν η χαμηλότερη χρέωση (χωρίς τις εκπτώσεις) ξεκινούσε από τα 37 λεπτά.

Παραδείγματα

Στις 13 Δεκεμβρίου νέο συμβούλιο υπουργών Ενέργειας- «Δύσκολη μάχη» για το πλαφόν

Σύμφωνα με τον κ. Σκρέκα, για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης η χώρα μας δρα σε δύο μέτωπα:

  1. Με τη δημιουργία συμμαχιών και την άσκηση πίεσης στην Ευρώπη για την επιβολή ενός «ρεαλιστικού πλαφόν»
  2. Με τις άμεσες επιδοτήσεις για την απορρόφηση του μεγαλύτερου ποσοστού των αυξήσεων

Αναφερόμενος στο χθεσινό έκτακτο συμβούλιο των υπουργών Ενέργειας, στο οποίο δεν επετεύχθη συμφωνία για το πλαφόν στο φυσικό αέριο, ο κ. Σκρέκας είπε ότι η Ελλάδα ηγήθηκε μεγάλης ομάδας κρατών-μελών που ζήτησε να ορισθεί ένα ρεαλιστικό πλαφόν για κοινή αγορά φυσικού αερίου από την ΕΕ, αρκετά χαμηλότερο από την πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

«Έτσι η Ευρώπη θα μπορέσει να μειώσει τις τιμές φυσικού αερίου, και κατά συνέπεια του ρεύματος», σημείωσε κάνοντας λόγο για «δύσκολη μάχη» η οποία θα συνεχιστεί στις 13 Δεκεμβρίου, οπότε και αποφασίστηκε να πραγματοποιηθεί έκτακτο συμβούλιο υπουργών Ενέργειας στις Βρυξέλλες.

Η μετάθεση των αποφάσεων για τα νέα μέτρα αντιμετώπισης της ενεργειακής κρίσης στις 13 Δεκεμβρίου  «κρύβει» έντονο παρασκήνιο.  Και τούτο διότι οι χώρες που τάσσονται υπέρ ενός «ρεαλιστικού και εφαρμόσιμου» πλαφόν –κατά την διατύπωση του Ελληνα ΥΠΕΝ Κώστα Σκρέκα– χρησιμοποίησαν ως διαπραγματευτικό όπλο για να επιτύχουν ουσιαστικές βελτιώσεις στην  πρόταση της Κομισιόν για πλαφόν στα 275 ευρώ/MWh (και με όρους που το καθιστούν ουσιαστικά ανεφάρμοστο) την άρνησή τους να εγκρίνουν τις υπόλοιπες προτάσεις για τις οποίες υπάρχει ευρεία συναίνεση: Ο λόγος για τον Κανονισμό για τις fast-track αδειοδοτήσεις σε ΑΠΕ και αυτόν που περιείχε όλα τα υπόλοιπα μέτρα για την αγορά φυσικού αερίου (μηχανισμοί αλληλεγγύης, κοινές προμήθειες κλπ.). Διαβάστε εδώ περισσότερα.