Θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης, αν και αισθητά βραδύτερους σε σχέση με φέτος, προβλέπει ο ΟΟΣΑ για την ελληνική οικονομία το 2023 και συνιστά προσοχή στα μέτρα στήριξης.
Ειδικότερα, ο Οργανισμός αναμένει ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας 6,7% φέτος και 1,6% τόσο το 2023 όσο και το 2024. Η εκτίμηση είναι πολύ κοντά σε εκείνη του ελληνικού οικονομικού επιτελείου για ανάπτυξη 1,8% το 2023 και πιο αισιόδοξη από εκείνη της Κομισιόν, που έχει ρίξει τον πήχυ στο 1%. Ο πληθωρισμός προβλέπεται να υποχωρήσει στο 4,3% την επόμενη χρονιά από 9,7%. Το 2024 εκτιμάται ότι θα βρεθεί λίγο πάνω από τον στόχο του 2% (2,3%).
Όπως επισημαίνει ο Οργανισμός αν οι τιμές της ενέργειας συνεχισθούν και μετά τα μέσα του 2023 ή είναι υψηλότερες από ό,τι προβλέπεται, θα πλήξουν την κατανάλωση και την παραγωγή και θα ασκήσουν μεγάλη πίεση στα δημόσια οικονομικά. Στην έκθεση αναφέρεται ακόμη ότι η Ελλάδα εμφανίζει ελλείψεις εργατικού δυναμικού, από τις μεγαλύτερες μεταξύ των χωρών της ΕΕ, ιδιαίτερα σε τομείς που ανακάμπτουν ισχυρά. «Ο πληθωρισμός αποκτά ευρύτερη βάση καθώς οι αυξημένες ελλείψεις εργατικού δυναμικού συμβάλλουν σε μισθολογικές πιέσεις», σημειώνεται.
Σήμα για κλαδικές συμβάσεις
Ο μηχανισμός προσαρμογής των μισθών θα πρέπει να μετατοπισθεί από τον διοικητικό καθορισμό του κατώτατου μισθού σε κλαδικές συλλογικές διαπραγματεύσεις, που αντανακλούν τις συνθήκες στους διάφορους κλάδους και την παραγωγικότητα της εργασίας, ώστε να στηριχθούν τα πραγματικά εισοδήματα και παράλληλα να μετριασθούν οι πληθωριστικές πιέσεις.
Για τα δημόσια οικονομικά, ο ΟΟΣΑ προβλέπει μείωση του συνολικού ελλείμματος της γενικής κυβέρνησης στο 2,5% του ΑΕΠ το 2023 και στο 1,5% το 2024 από 4,3% εφέτος. Με τα δημοσιονομικά μέτρα για το 2023 θα συνεχιστεί η στήριξη στην οικονομία, με το κόστος τους να ανέρχεται στο 1,6% του ΑΕΠ έναντι 1,9% εφέτος.
Αποκλιμάκωση του χρέους, αλλά καμπανάκι για την επενδυτική βαθμίδα
Σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ μία βραδύτερη δημοσιονομική προσαρμογή ενέχει τον κίνδυνο να καθυστερήσει η αναβάθμιση του αξιόχρεου της Ελλάδας και κατά συνέπεια να αργήσουμε να πιάσουμε την επενδυτική βαθμίδα.
Συνιστά να σταματήσουν τα οριζόντια μέτρα στήριξης των μέτρων για τον περιορισμό του ενεργειακού κόστους και να υπάρξει στροφή σε εισοδηματικές ενισχύσεις ευάλωτων νοικοκυριών καθώς και μεγαλύτερη στήριξη για τη βελτίωση της ενεργειακής αποδοτικότητας των κτιρίων.
Για το δημόσιο χρέος προβλέπεται ότι θα συνεχισθεί η πορεία αποκλιμάκωσής του, υποχωρώντας στο 170,7% του ΑΕΠ το 2023 από 175,4% που εκτιμάται εφέτος.
Αντί της επιδότησης των επιτοκίων των στεγαστικών δανείων, ο ΟΟΣΑ προτείνει τη διάθεση των σχετικών πόρων για τη διεύρυνση των προγραμμάτων που στηρίζουν την πρόσβαση σε κατοικίες υψηλότερης ποιότητας, με ανακαινίσεις για τη βελτίωση της ενεργειακής αποδοτικότητάς τους.
Οι προβλέψεις για την παγκόσμια οικονομία
Ο ΟΟΣΑ προβλέπει σημαντική επιβράδυνση της ανάπτυξης της παγκόσμιας οικονομίας το 2023 στο 2,2% από 3,1% που εκτιμάται εφέτος, λόγω του αντίκτυπου από τον πόλεμο στην Ουκρανία, ενώ για το 2024 αναμένεται μία ενίσχυση της ανάπτυξης στο 2,7% καθώς θα αρχίσουν οι πρώτες μειώσεις επιτοκίων σε πολλές χώρες.
Σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ, οι κεντρικές τράπεζες εάν θέλουν καταπολεμήσουν τον αυξανόμενο και διάχυτο πληθωρισμό, πρέπει να συνεχίσουν να αυξάνουν το κόστος δανεισμού ακόμη και αν η παγκόσμια οικονομία επιβραδυνθεί σημαντικά.
Η καταπολέμηση του πληθωρισμού αποτελεί «ύψιστη πολιτική προτεραιότητα», ανέφερε ο ΟΟΣΑ, καθώς οι αυξανόμενες τιμές διαβρώνουν την αγοραστική δύναμη των καταναλωτών παγκοσμίως. Γι’ αυτό και συνέστησε αυστηρότερη νομισματική πολιτική στις χώρες όπου οι αυξήσεις τιμών παραμένουν υψηλές και στοχευμένα μέτρα στήριξης για τα ευάλωτα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις, ώστε να αποφευχθεί η όξυνση των πληθωριστικών πιέσεων, με το ενεργειακό κόστος «πιθανόν να παραμείνει υψηλό και ασταθές για κάποιο χρονικό διάστημα».