Στο 7,75% τοποθετείται το ποσοστό της αύξησης που θα δουν οι συνταξιούχοι από τον Ιανουάριο του 2023 με βάση το σχέδιο του προϋπολογισμού του 2023, που κατατέθηκε χθες στη Βουλή. Η αύξηση βασίζεται στην πρόβλεψη ότι ο πληθωρισμός φέτος θα διαμορφωθεί στο 9,9% και ο ρυθμός ανάπτυξης στο 5,6% (εκτίμηση η οποία σύμφωνα με πληροφορίες θεωρείται και πάλι σχετικά συντριπτική από το οικονομικό επιτελείο).
Το κόστος για τον κρατικό προϋπολογισμό από την αύξηση αυτή ανέρχεται σε 909 εκατ. ευρώ. Αν προστεθεί όμως και η κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης για τους συνταξιούχους από τον Ιανουάριο του 2023 (το ίδιο ισχύει και για τους δημόσιους υπαλλήλους) κόστους 250 εκατ. ευρώ, τότε το συνολικό κονδύλι ανεβαίνει σε 1,16 δισ. ευρώ.
Το συγκεκριμένο ποσοστό αύξησης εκτιμάται ότι θα μειώσει τον αριθμό των συνταξιούχων οι οποίοι, με βάση τις αρχικές προβλέψεις (σ.σ. για αύξηση 7%) είχαν αποκλεισθεί από την αύξηση στις πραγματικές αποδοχές, καθώς η προσωπική διαφορά τους ήταν πάνω από 7%. Η πλειοψηφία της συγκεκριμένης κατηγορίας έχουν προσωπική διαφορά λίγο πάνω από 7%. Έτσι μία αύξηση 7,75% -σαν αυτή που καταδεικνύεται από τον προϋπολογισμό το 2023- ενσωματώνει και αυτούς στο πλήθος εκείνων οι οποίοι θα λάβουν τελικά αύξηση στις πραγματικές αποδοχές τους ενώ παράλληλα θα μηδενισθεί η αρνητική προσωπική διαφορά τους.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η πρόβλεψη του υπουργείου Οικονομικών για τον μέσο πληθωρισμό του 2022 θα επιβεβαιωθεί τον Ιανουάριο οπότε και θα ανακοινωθούν τα σχετικά στοιχεία από την Ελληνική Στατιστική Αρχή. Ωστόσο οι εκτιμήσεις για την πορεία του ρυθμού ανάπτυξης του 2022 αναμένεται να οριστικοποιηθούν το Φθινόπωρο του 2023. Εφόσον λοιπόν υπάρχει διαφορά σε σχέση με την αύξηση που θα έχει δοθεί, αυτή θα ενσωματωθεί στην αναπροσαρμογή των κύριων συντάξεων που θα ισχύσουν από τον Ιανουάριο του 2024, που θα καθοριστεί στο τέλος του επόμενου έτους.
Πρόβλεψη για αύξηση κατά 952 εκατ. ευρώ
Με βάση τα όσα προβλέπονται στον προϋπολογισμό του 2023 για τα ασφαλιστικά ταμεία, τα έσοδα τους προβλέπεται ότι θα είναι αυξημένα κατά 952 εκατ. ευρώ κυρίως λόγω:
• της αύξησης των εσόδων από ασφαλιστικές εισφορές, κατά 262 εκατ. ευρώ, γεγονός που οφείλεται κατά κύριο λόγο στην εκτιμώμενη αύξηση της απασχόλησης και
• στην αύξηση κατά 527 εκατ. ευρώ της κρατικής χρηματοδότησης αποτυπώνοντας, κατά κύριο λόγο, την αύξηση της επιχορήγησης που προορίζεται για την κάλυψη της δαπάνης για συνταξιοδοτικές παροχές κύριας ασφάλισης.
Αντίστοιχα, οι δαπάνες προβλέπεται να είναι αυξημένες κατά 1,09 δισ. ευρώ λόγω της αύξησης της δαπάνης των κύριων συντάξεων κατά 1,42 δισ. ευρώ ως επίπτωση:
• της αναπροσαρμογής των συντάξεων με βάση τον συντελεστή που προκύπτει από το άθροισμα του ετήσιου ποσοστού μεταβολής του ΑΕΠ και του ποσοστού μεταβολής του μέσου ετήσιου γενικού δείκτη τιμών καταναλωτή του προηγούμενου έτους διαιρούμενου διά του δύο (άρθρο 14 παρ. 4 του ν. 4387/2016, όπως ισχύει) ), η οποία προκαλεί επιπλέον δαπάνη ύψους 909 εκατ. ευρώ και
• της προβλεπόμενης αύξησης του ρυθμού απονομής νέων συντάξεων.
Αντίθετα, παρουσιάζεται διαφοροποίηση μεταξύ των ετών 2023-2022 κατά:
• 389 εκατ. ευρώ στις προνοιακές παροχές εξαιτίας της καταβολής εντός του έτους 2022 της έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης ύψους 377 εκατ. ευρώ σε χαμηλοσυνταξιούχους λόγω του υψηλού πληθωρισμού και
• 137 εκατ. ευρώ της δαπάνης των ΟΚΑ για μεταβιβάσεις προς τρίτους εξαιτίας κυρίως της εκτιμώμενης ολοκλήρωσης της καταβολής εντός του 2022 των αναδρομικών ποσών στους κληρονόμους των συνταξιούχων ιδιωτικού και δημοσίου τομέα.