Υπολείπονται 29 εργάσιμες ημέρες για να ολοκληρωθεί το 2022 και στο Χρηματιστήριο κυοφορούνται εξαγορές εισηγμένων, που εκτιμάται ότι θα έχουν ολοκληρωθεί μέχρι τα τέλη Δεκεμβρίου ή τις πρώτες εβδομάδες του 2023.
Η «Ν» συγκέντρωσε τις τελευταίες πληροφορίες που υπάρχουν για τις συζητήσεις που διενεργούνται στις εισηγμένες εταιρείες, οι οποίες είτε βρίσκονται στο στόχαστρο εξαγοράς από υποψήφιους αγοραστές είτε οι ίδιες ετοιμάζουν την απόκτηση επιχειρήσεων.
Η Τέρνα Ενεργειακή
Ο όμιλος της ΓΕΚ Τέρνα βρίσκεται αυτή την περίοδο σε διαπραγματεύσεις με την Ιgneo (πρώην First Sentier Investors) για τη μεταβίβαση της θυγατρικής Τέρνα Ενεργειακή, η οποία από το βράδυ της περασμένης Πέμπτης εισήλθε στον δείκτη MSCI Standard. H Ιgneo είναι ένας από τους μεγαλύτερους άμεσους επενδυτές υποδομών στον κόσμο, που έχει προβεί σε 60 εξαγορές από το 1994. Κατέχει περιουσιακά στοιχεία αξίας 14,8 δισ. δολαρίων και διεκδικεί μέσω της θυγατρικής της FS Ark μαζί με τη ΓΕΚ Τέρνα την παραχώρηση της Αττικής Οδού. Συμφωνία μέχρι σήμερα δεν υπάρχει, αν και ανεπίσημα διαρρέεται πως οι συζητήσεις είναι προχωρημένες. Επίσης, πηγές κοντά στην εταιρεία αναφέρουν πως εάν οριστικοποιηθεί η συμφωνία, θα διασφαλίζει και τα συμφέροντα των μετόχων μειοψηφίας. Δηλαδή θα υποβληθεί και δημόσια πρόταση. Υπενθυμίζεται ότι σήμερα βασικοί μέτοχοι της εταιρείας είναι η ΓΕΚ Τέρνα με 37,3%, ο Γιώργος Περιστέρης με 11% και ο Βαγγέλης Μαρινάκης με 6%. Αθροιστικά, δηλαδή, και οι τρεις ελέγχουν το 54,3% της Τέρνα Ενεργειακή.
Οι στόχοι της ΕΛΤΟΝ Η ΕΛΤΟΝ
Χημικά συνεχίζει τις κινήσεις της με στόχο μια νέα εξαγορά στο εξωτερικό. Ειδικότερα, το ενδιαφέρον της επικεντρώνεται στην Κεντρική Ευρώπη, με στόχο να αναπτύξει τις εργασίες της σε αγορές όπως η Αυστρία, η Ουγγαρία και η ευρύτερη γύρω περιοχή. Σύμφωνα με τη διοίκηση του εισηγμένου ομίλου, η ρευστότητα είναι άριστη και δεν τίθεται ζήτημα άντλησης κεφαλαίων προκειμένου να υλοποιηθεί μια τέτοια εξαγορά.
Ο όμιλος ΕΛΤΟΝ
Χημικά δραστηριοποιείται και στο εξωτερικό, καθώς διαθέτει θυγατρικές σε χώρες όπως η Ρουμανία, η Σερβία, η Τουρκία, η Βουλγαρία και η Ουκρανία. Η Δομική Κρήτης Εξελίξεις αναμένονται και στη Δομική Κρήτης, καθώς ο επιχειρηματίας Δημήτρης Κούτρας φαίνεται πως δεν παρατάει τα «όπλα» και επιθυμεί να ασχοληθεί με τη μικρή κατασκευαστική εταιρεία από την Κρήτη, που έχει βελτιώσει τα μεγέθη της το τελευταίο διάστημα και που εκτιμάται ότι θα ωφεληθεί από τα έργα που θα γίνουν στο νησί. Επιπλέον, στελέχη της αγοράς αναφέρουν πως το deal δεν είναι μόνο με τον γνωστό κατασκευαστή, αλλά έχει μαζί του μεγάλο όμιλο από την Κύπρο και επίσης επιθυμούν να έχουν «πάτημα» και στην Αθήνα, επομένως βολιδοσκοπούν και άλλη μικρή εισηγμένη του κλάδου.
Από την έντυπη έκδοση