Την εντυπωσιακή δυναμική του ελληνικού τουρισμού επιβεβαιώνουν τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος για το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών τον Σεπτέμβριο και συνολικά στο πρώτο 9μηνο του έτους. Μάλιστα τον πρώτο μήνα του φθινοπώρου οι ταξιδιωτικές εισπράξεις έφτασαν μία ανάσα από τα προ πανδημίας επίπεδα. Τα «κέρδη» του τουρισμού πάντως αντισταθμίζει το αυξημένο κόστος των εισαγωγών ενέργειας.
Αναλυτικότερα, το Σεπτέμβριο του 2022, το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών κατέγραψε αύξηση κατά 515,1 εκατ. ευρώ σε σχέση με το Σεπτέμβριο του 2021 και διαμορφώθηκε σε 811,4 εκατ. ευρώ.
Η αύξηση του ελλείμματος του ισοζυγίου αγαθών οφείλεται στην αύξηση των εισαγωγών, η οποία ήταν μεγαλύτερη από εκείνη των εξαγωγών. Οι εξαγωγές αυξήθηκαν κατά 25,7% σε τρέχουσες τιμές (-1,8% σε σταθερές τιμές) και οι εισαγωγές κατά 39,1% σε τρέχουσες τιμές (15,1% σε σταθερές τιμές). Ειδικότερα, οι εξαγωγές αγαθών χωρίς καύσιμα σημείωσαν αύξηση κατά 20,4% σε τρέχουσες τιμές (3,0% σε σταθερές τιμές) και οι εισαγωγές αγαθών χωρίς καύσιμα σημείωσαν αύξηση κατά 18,2% σε τρέχουσες τιμές (9,4% σε σταθερές τιμές). Σημειώνεται ότι η μεγάλη αύξηση των εξαγωγών και των εισαγωγών καυσίμων οφείλεται κυρίως στην άνοδο των αντίστοιχων τιμών.
Πλεόνασμα στις υπηρεσίες χάρη στον τουρισμό
Η αύξηση του πλεονάσματος του ισοζυγίου υπηρεσιών οφείλεται στη βελτίωση πρωτίστως του ισοζυγίου ταξιδιωτικών υπηρεσιών και δευτερευόντως του ισοζυγίου λοιπών υπηρεσιών, ενώ το ισοζύγιο μεταφορών επιδεινώθηκε. Οι αφίξεις μη κατοίκων ταξιδιωτών αυξήθηκαν κατά 52,3% και οι σχετικές εισπράξεις κατά 35,1% σε σχέση με το Σεπτέμβριο του 2021. Σημειώνεται ότι σε σύγκριση με το Σεπτέμβριο του 2019 οι αφίξεις ανήλθαν στο 89,3% και οι εισπράξεις έφθασαν οριακά το αντίστοιχο επίπεδο (98,9%). Το πλεόνασμα του ισοζυγίου μεταφορών μειώθηκε παρά τη βελτίωση του ισοζυγίου θαλάσσιων μεταφορών.
Το ισοζύγιο πρωτογενών εισοδημάτων κατέγραψε πλεόνασμα, έναντι ελλείμματος τον αντίστοιχο μήνα του 2021, κυρίως λόγω της αύξησης των εισπράξεων από τόκους, μερίσματα και κέρδη. Το έλλειμμα του ισοζυγίου δευτερογενών εισοδημάτων μειώθηκε σε σχέση με το Σεπτέμβριο του 2021.
Η εικόνα στο 9μηνο
Την περίοδο Ιανουαρίου-Σεπτεμβρίου 2022, το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών αυξήθηκε κατά 4,7 δισεκ. ευρώ σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2021 και διαμορφώθηκε σε 10,8 δισεκ. ευρώ.
Η αύξηση του ελλείμματος του ισοζυγίου αγαθών οφείλεται στην αύξηση των εισαγωγών με ρυθμό ταχύτερο αυτού των εξαγωγών. Οι εξαγωγές σημείωσαν αύξηση κατά 41,0% σε τρέχουσες τιμές (5,9% σε σταθερές τιμές) και οι εισαγωγές κατά 46,9% σε τρέχουσες τιμές (20,8% σε σταθερές τιμές). Ειδικότερα, σε τρέχουσες τιμές οι εξαγωγές και οι εισαγωγές αγαθών χωρίς καύσιμα αυξήθηκαν κατά 26,6% και 28,9% αντίστοιχα (9,5% και 20,0% σε σταθερές τιμές).
Η αύξηση του πλεονάσματος του ισοζυγίου υπηρεσιών οφείλεται στη βελτίωση κυρίως του ισοζυγίου ταξιδιωτικών υπηρεσιών, καθώς και των ισοζυγίων μεταφορών και λοιπών υπηρεσιών. Οι αφίξεις μη κατοίκων ταξιδιωτών αυξήθηκαν κατά 103,9% και οι σχετικές εισπράξεις κατά 78,3% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2021, αντιπροσωπεύοντας το 87,9% και το 96,9% των αντίστοιχων επιπέδων τους το 2019. Οι καθαρές εισπράξεις από μεταφορές παρουσίασαν αύξηση κατά 23,0%.
Το πλεόνασμα του ισοζυγίου πρωτογενών εισοδημάτων μειώθηκε έναντι της ίδιας περιόδου του 2021, κυρίως λόγω της μείωσης των καθαρών εισπράξεων από λοιπά πρωτογενή εισοδήματα. Το πλεόνασμα του ισοζυγίου δευτερογενών εισοδημάτων μειώθηκε, λόγω της μείωσης των εισπράξεων του τομέα της γενικής κυβέρνησης.