Πέντε ακόμα έργα ύδρευσης και αντιπλημμυρικά προωθεί το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών, εγκρίνοντας τις σχετικές πιστώσεις, συνολικού ύψους 379 εκατ., στο πλαίσιο του Ταμείου Ανάκαμψης, σε μια προσπάθεια να προλάβει τις ασφυκτικές ημερομηνίες δημοπράτησης και υλοποίησης.
Το πρώτο και μεγαλύτερο (προϋπολογισμός 140 εκατ. ευρώ συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ) αφορά την κατασκευή έργων ύδρευσης στους νομούς Πρέβεζας, Άρτας και Λευκάδας. Μεταξύ άλλων περιλαμβάνει αγωγούς μεταφοράς υδάτων, έργα σύνδεσης με τις υφιστάμενες δεξαμενές υδροληψίας, καθώς και έργα ταμίευσης για την αποθήκευση και διανομή του νερού.
Ως εθνικού επιπέδου, ειδικό και σημαντικό χαρακτηρίζεται το έργο “κατασκευή συμπληρωματικών έργων ταμιευτήρα Μπραμιανού, αντιπλημμυρικών έργων Γρα Λύγιας και φράγματος Μύρτου στην Περιφέρεια Λασιθίου Κρήτης” για το οποίο η δέσμευση δαπάνης είναι ύψους περίπου 53,5 εκατ. ευρώ. Η δημοπράτηση και η υλοποίηση του έργου αναφέρεται ως απολύτως αναγκαία και επείγουσα δεδομένου ότι με το εν λόγω έργο θα αυξηθούν οι δυνατότητες παροχέτευσης αρδευτικού νερού στην περιοχή της Ιεράπετρας, με πιθανή την επέκταση των αρδευομένων εκτάσεων.
Στην αντιπλημμυρική προστασία της ευρύτερη περιοχής του Δήμου Λουτρακίου αποσκοπεί το έργο με τίτλο “έργα αντιπλημμυρικής προστασίας του δήμου Λουτρακίου Περαχώρας – Αγίων Θεοδώρων για το οποίο εγκρίθηκε ποσό ύψους 23 εκατ. ευρώ.
“Εγγειοβελτιωτικά έργα παραλίμνιων περιοχών Αμβρακίας – Αμφιλοχίας και Βάλτου α’ φάση Νομού Αιτωλοακαρνανίας” επιγράφεται το 4ο έργο για το οποίο αποφασίστηκε η ένταξή του στο Ταμείο Ανάκαμψης. Με την ολοκλήρωσή του θα επιτευχθεί εκσυγχρονισμός των υφιστάμενων αρδευτικών μεθόδων και μέσων, αειφορικός σχεδιασμός στη διαχείριση των υδάτινων πόρων, απελευθέρωση ποσοτήτων νερού από τους υπόγειους υδροφορείς προς άλλες χρήσεις και βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης των κατοίκων.
Με προϋπολογισμό 98 εκατ. ευρώ θα προχωρήσει διαγωνιστική διαδικασία για τη σύναψη δημόσιας σύμβασης για την κατασκευή του φράγματος Τσικνιά του νομού Λέσβου και των εγκαταστάσεων επεξεργασίας νερού και δικτύων. Το προαναφερόμενο έργο θεωρείται απολύτως αναγκαίο για την κάλυψη των άμεσων αναγκών ύδρευσης του Νομού Λέσβου.