Skip to main content

Γ. Στουρνάρας: Έρχονται νέες αυξήσεις στα επιτόκια

(ΣΩΤΗΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI)

Οι επερχόμενες εθνικές εκλογές δεν θα αποτελέσουν εμπόδιο προκειμένου η χώρα να αποκτήσει την επενδυτική βαθμίδα, εκτίμησε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος.

«Η Ελλάδα εκπλήσσει ευχάριστα με τις δημοσιονομικές εξελίξεις το 2022 και τον ρυθμό ανάπτυξης του 2022, συνεχίζοντας παράλληλα την υλοποίηση του προγράμματος μεταρρυθμίσεων», ανέφερε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας, μιλώντας σε συζήτηση στρογγυλής τραπέζης που διοργάνωσε η ΑΧΙΑ Ventrues.

Εκτίμησε δε ότι οι επερχόμενες εθνικές εκλογές δεν θα αποτελέσουν εμπόδιο προκειμένου η χώρα να αποκτήσει την επενδυτική βαθμίδα. Όπως τόνισε, παρά την αύξηση των επιτοκίων από την ΕΚΤ κατά 200 μονάδες βάσης, «απέχουμε ακόμη από την κορύφωση των επιτοκίων».

Σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία, η Ελλάδα έχει σημειώσει σημαντική πρόοδο ως προς την επίτευξη των σχετικών οροσήμων του RRF, προβαίνοντας νωρίτερα από το αρχικό χρονοδιάγραμμα σε αιτήσεις πληρωμών.

Ειδικότερα:

(α) Όσον αφορά τις επιχορηγήσεις, η Ελλάδα έχει ήδη εισπράξει περίπου το 1/4 των προγραμματισμένων πόρων του RRF. Επιπλέον, έχουν εγκριθεί επενδυτικά σχέδια ύψους 13,5 δισεκ. ευρώ, εκ των οποίων 1,7 δισ. ευρώ έχουν ήδη εκταμιευθεί στους δικαιούχους.

(β) Όσον αφορά τα δάνεια, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει μέχρι στιγμής εκταμιεύσει στην Ελλάδα 3,5 δισ. ευρώ (πάνω από 1/4 του συνολικού κονδυλίου), ενώ οι αιτήσεις για δάνεια RRF ανέρχονται σε 2,8 δισ. ευρώ.

O κ. Στουρνάρας, υποστήριξε ότι η Ελλάδα έχει επιδείξει σαφή δέσμευση και προσήλωση στην έγκαιρη και επιτυχή υλοποίηση του προγράμματος μεταρρυθμίσεων, παρέχοντας στις αγορές κεφαλαίων και στους οργανισμούς πιστοληπτικής αξιολόγησης, ένα σημαντικό μήνυμα αξιοπιστίας αναφορικά με τη μεταρρυθμιστική προσπάθεια.

Ο κ. Στουρνάρας, προανήγγειλε επίσης και νέα αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου για την Τράπεζα Αττικής τους επόμενους μήνες.

Σχετικά με την Παγκρήτια ανέφερε ότι έχει συμφωνήσει να συγχωνευθεί με τη Συνεταιριστική Τράπεζα Χανίων και να απορροφήσει το δίκτυο καταστημάτων της HSBC στην Ελλάδα.

Σύμφωνα με τον κ. Στουρνάρα, οι δύο τράπεζες (Παγκρήτια, μαζί με τη Συνεταιριστική Χανίων και Αττικής) θα κατέχουν πάνω από τα 2/3 των μη συστημικών τραπεζών στην Ελλάδα και κατά συνέπεια, όπως εκτίμησε, δεν χρειάζονται περαιτέρω συγχωνεύσεις και εξαγορές στην συγκεκριμένη αγορά.

Αναφερόμενος στην προσπάθεια των τραπεζών να μειώσουν περαιτέρω τα κόκκινα δάνεια, ο διοικητής της ΤτΕ εκτίμησε ότι δεν θεωρεί απαραίτητη την παράταση του προγράμματος παροχής κρατικών εγγυήσεων “Ηρακλής”.

Σημείωσε επίσης ότι η όποια αύξηση των κόκκινων δανείων υπό το βασικό μακροοικονομικό σενάριο, θα είναι διαχειρίσιμη από τις τέσσερις συστημικές τράπεζες.

Αναφέρθηκε ακόμη στις τρεις τιτλοποιήσεις (Frontier 2 από την Εθνική Τράπεζα, Sunrize 3 από την Πειραιώς και το Solar – η κοινή τιτλοποίηση από τις τέσσερις συστημικές τράπεζες), λέγοντας πως έχει υποβληθεί αίτηση ένταξης στο πρόγραμμα, αλλά καμία από αυτές δεν έχει ακόμα εγκριθεί από την αρμόδια επιτροπή του προγράμματος.

Όσον αφορά την περαιτέρω πορεία των επιτοκίων, επεσήμανε ότι υπάρχουν σημαντικοί κίνδυνοι για τη σταθερότητα των τιμών, της οικονομίας και του χρηματοπιστωτικού συστήματος.

«Με βάση τις μέχρι σήμερα διαθέσιμες ενδείξεις, απέχουμε ακόμα από την κορύφωση των επιτοκίων. Σε κάθε περίπτωση, ο ρυθμός αύξησης και το τελικό επίπεδο των επιτοκίων θα εξαρτηθούν από την εξέλιξη των συνθηκών του πληθωρισμού και του προϊόντος, τις οποίες θα αξιολογούμε από συνεδρίαση σε συνεδρίαση», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Στουρνάρας.