Skip to main content

Χρ. Σταϊκούρας: Οι άμεσες ξένες επενδύσεις ανήλθαν ήδη στο 8μηνο του 2022 στο 84% του συνόλου του 2021

Dimitris Kapantais / SOOC

«Η ανακατεύθυνση του αναπτυξιακού μοντέλου της χώρας προς τις επενδύσεις και τις εξαγωγές, η οποία αποτελούσε χρόνιο ζητούμενο, γίνεται πραγματικότητα»

Οι άμεσες ξένες επενδύσεις  στην Ελλάδα ανήλθαν ήδη στο 8μηνο του 2022 στο 84% του συνόλου του 2021 -χρονιά κατά την οποία σημειώθηκε η υψηλότερη επίδοση της τελευταίας 20ετίας- και η θετική πορεία τους πιστοποιήθηκε πρόσφατα από μελέτη του ΟΟΣΑ. Αυτό έκανε γνωστό ο ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας στη σημερινή εναρκτήρια ομιλία του στο «2022 Global Innovation Summit», το οποίο οργανώνεται, για πρώτη φορά, στην Αθήνα από τον Παγκόσμιο Σύνδεσμο Συμβουλίων Ανταγωνιστικότητας (GFCC), σε συνεργασία με το Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών και το Συμβούλιο Ανταγωνιστικότητας της Ελλάδας (CompeteGr).

Παράλληλα οι εξαγωγές στο 8μηνο του 2022 ανήλθαν στο 90% της περυσινής ετήσιας επίδοσης, ενώ η εξαγωγική βάση διαφοροποιείται σημαντικά, καταγράφοντας σημαντική αύξηση στις εξαγωγές προϊόντων υψηλής τεχνολογίας, που πλησιάζουν πλέον τα ποσοστά βιομηχανοποιημένων χωρών, όπως η Γερμανία.

Όπως ανέφερε ο υπουργός, «στις σημερινές συνθήκες παρατεταμένης υψηλής αβεβαιότητας και αστάθειας, η ενίσχυση της ανθεκτικότητας και της ανταγωνιστικότητας των οικονομιών μας αποτελεί μείζονα πρόκληση. Οι κυβερνήσεις καλούνται να συνεργαστούν και να αναπτύξουν αποτελεσματικές και διορατικές πολιτικές. Στην περίπτωση της Ελλάδας, την τελευταία τριετία η κυβέρνηση σχεδιάζει και εφαρμόζει πολιτικές που αντανακλούν τις παραπάνω αρχές και οδηγούν σε σημαντικά επιτεύγματα».

Τριπλάσια ανάπτυξη από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο

Αναλύοντας αυτές τις εξελίξεις, υπογράμμισε, καταρχάς, τη διατήρηση της αναπτυξιακής δυναμικής της ελληνικής οικονομίας, η οποία, σύμφωνα με τις πρόσφατες Φθινοπωρινές Προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, θα παρουσιάσει ανάπτυξη 6% εφέτος -διπλάσια του ευρωπαϊκού μέσου όρου-, ενώ το 2023, χρονιά σημαντικής επιβράδυνσης της ευρωπαϊκής οικονομίας, και ακόμη και ύφεσης σε κάποιες χώρες, η Επιτροπή προβλέπει για την Ελλάδα τριπλάσια ανάπτυξη από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο.

Στη συνέχεια, ο υπουργός επισήμανε τη θετική μεταβολή της σύνθεσης του ΑΕΠ. «Η ανάπτυξη συνδυάζεται με τη βελτίωση της ποιότητας του ΑΕΠ, η οποία προσδίδει βιωσιμότητα στην οικονομική μεγέθυνση και συνιστά πολύτιμο εφαλτήριο για την ολόπλευρη, περαιτέρω, ισχυροποίηση της χώρας μας. Η εξέλιξη αυτή πηγάζει από την εντυπωσιακή αύξηση των επενδύσεων και των εξαγωγών. Φέτος εκτιμάται ότι, μετά την περυσινή χρονιά-ρεκόρ, θα έχουμε νέα ιστορικά υψηλή επίδοση στις άμεσες ξένες επενδύσεις και τις εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών», είπε.

«Η ανακατεύθυνση του αναπτυξιακού μοντέλου της χώρας προς τις επενδύσεις και τις εξαγωγές, η οποία αποτελούσε χρόνιο ζητούμενο, ώστε να επιτύχουμε υψηλή και βιώσιμη ανάπτυξη, να ενισχύσουμε την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας μας, να μειώσουμε το επενδυτικό κενό και να δημιουργήσουμε πολλές νέες θέσεις εργασίας, γίνεται πραγματικότητα», τόνισε ο υπουργός.

«Είναι σαφές ότι η Ελλάδα έχει γυρίσει σελίδα»

Ο κ. Σταϊκούρας επικεντρώθηκε, επίσης, στη συνεχιζόμενη αποκλιμάκωση της ανεργίας, στη δραστική μείωση των ”κόκκινων” δανείων στα χαρτοφυλάκια των τραπεζών, στη συνεχιζόμενη βελτίωση των δημόσιων οικονομικών -και, ιδίως, στον περιορισμό του πρωτογενούς ελλείμματος εφέτος και στη μείωση του χρέους ως ποσοστού του ΑΕΠ, η οποία έφθασε τις 13 ποσοστιαίες μονάδες το 2021, ήταν η μεγαλύτερη ετήσια μείωση στην ιστορία της ευρωζώνης και προβλέπεται να συνεχιστεί εφέτος- και τις 11 αναβαθμίσεις της ελληνικής οικονομίας από τους οίκους αξιολόγησης την τελευταία τριετία, εκ των οποίων οι 4 έγιναν φέτος, μετά την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία.

«Είναι σαφές ότι, παρά τις δυσκολίες και τη διεθνή αστάθεια, η Ελλάδα έχει γυρίσει σελίδα», υπογράμμισε ο υπουργός, κλείνοντας την ομιλία του. Και προσέθεσε: «Ως αποτέλεσμα της εφαρμοζόμενης πολιτικής, που περιλαμβάνει στοχευμένα, προσωρινά μέτρα στήριξης για το πιο ευάλωτο τμήμα της κοινωνίας, καθώς και μόνιμες μειώσεις φόρων και ασφαλιστικών εισφορών, μια διορατική εκδοτική στρατηγική, παρεμβάσεις ενίσχυσης της ρευστότητας στην πραγματική οικονομία, υλοποίηση διαρθρωτικών αλλαγών και αποκρατικοποιήσεων και βέλτιστη αξιοποίηση των ευρωπαϊκών πόρων, η χώρα μας αναδείχθηκε πρωταθλήτρια στη βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος την τελευταία τριετία, σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση του Economist Intelligence Unit. Είμαστε αποφασισμένοι να συνεχίσουμε τη σκληρή δουλειά, προκειμένου να ξεπεράσουμε τις δυσκολίες και να καταστήσουμε την Ελλάδα και την Ευρώπη πιο ισχυρές».