Skip to main content

Είναι αλήθεια;

Η Τράπεζα της Ελλάδος θεωρεί τον «δείκτη» για τις επισφάλειες 30 ημερών πρόβλημα, οι τράπεζες, από την άλλη, όχι.

O δείκτης της υπερβολής

Ο δείκτης για τις επισφάλειες 30 ημερών φαίνεται να ερμηνεύεται διαφορετικά από τραπεζίτες και εποπτικές αρχές. Πιο συγκεκριμένα, η Τράπεζα της Ελλάδος κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για νέα κόκκινα δάνεια τα οποία προκύπτουν κυρίως από καθυστερήσεις έως 30 ημέρες. Ο κ. Παύλος Μυλωνάς, CEO της Εθνικής, από την πλευρά του, διαβεβαίωνε μόλις προχθές τους αναλυτές πως παρά την έκρηξη του πληθωρισμού δεν προκύπτουν αυξήσεις σε καθυστερήσεις δανείων άνω των 30 ημερών. Κοινώς η εποπτεία θεωρεί τον «δείκτη» των 30 ημερών πρόβλημα, οι τράπεζες, από την άλλη, όχι. Πρόκειται τελικώς για «δείκτη της υπερβολής» ή για αξιόπιστο μέγεθος σε ό,τι αφορά τα κόκκινα δάνεια;

Στην Ελευσίνα μια φορά

Επιτέλους συζητήθηκε και ψηφίστηκε από την Ολομέλεια της Βουλής η σύμβαση παραχώρησης του εμπορευματικού κέντρου στο Θριάσιο Πεδίο. Το ανάδοχο σχήμα των ΕΤΒΑ ΒΙΠΕ – Goldair Cargo θα έχει πολλή δουλειά προκειμένου να καταστήσει το συγκεκριμένο εμπορευματικό κέντρο το μεγαλύτερο και πιο σύγχρονο στην Ελλάδα. Εκείνο ωστόσο που παραμένει ως απορία είναι το γιατί έπρεπε να περάσουν κοντά επτά μήνες για να πάει η σύμβαση στη Βουλή, ενώ οι υπογραφές του υπουργείου με την Commission για τις αλλαγές είχαν «μπει» από τον Μάρτιο.

Νέες εξαγορές από τη Sarantis

Σε διαπραγματεύσεις για νέες εξαγορές επί ευρωπαϊκού εδάφους βρίσκεται η διοίκηση της Sarantis. Ωστόσο, δεν πρέπει να έχουμε νεότερα πριν από την εκπνοή του 2022. Το επενδυτικό πρόγραμμα του Ομίλου για φέτος θα είναι περίπου 45 εκατ. ευρώ. Τα 40 εκατ. ευρώ αφορούν το καινούργιο εργοστάσιο της Polipak στην Πολωνία, που εδώ και λίγα εικοσιτετράωρα άρχισε να λειτουργεί. Για να καταλάβετε περί τίνος πρόκειται, μιλάμε για μια μονάδα 24.000 τ.μ., με παραγωγή 10 εκατ. σακούλες απορριμμάτων, η οποία είναι πλήρως αυτοματοποιημένη και μπορεί και παράγει προϊόντα φιλικότερα προς το περιβάλλον.

Στον δρόμο των MREL

Αν και τα επιτόκια ζαλίζουν, η μία τράπεζα φαίνεται να παρασύρει την άλλη. Έτσι, μετά την Alpha Bank, και παρά το τι θα χρειαστεί να πληρώσουν -δηλαδή πολλά-, θα ακούσουμε νέα σύντομα (για να μην πω άμεσα) τόσο για Πειραιώς όσο και για Εθνική σε ό,τι αφορά νέες εκδόσεις στο πλαίσιο των MREL. Πόσο; Όσο το δυνατόν λιγότερο, αλλά πρέπει…. Αυτή είναι η απάντηση των τραπεζιτών. Ο κ. Μεγάλου (που δήλωσε πως βολιδοσκοπεί την αγορά) και ο κ. Μυλωνάς ετοιμάζονται. Senior bonds και άμεσα.