300 δισ. για την πολιτική αστάθεια
Ξέρετε πόσο μπορεί να κοστίσει μια ενδεχόμενη πολιτική αστάθεια στη χώρα μας; Σε μεγέθη περιουσίας έως και 300 δισ. ευρώ. Αυτό είπε χθες στο συνέδριο Ceo Initiative o κ. Μιχάλης Σάλλας μιλώντας για τους κινδύνους που ελλοχεύουν από τον πληθωρισμό σε Ευρώπη και Ελλάδα. Η πολιτική αστάθεια είναι παράγοντας που μπορεί να οδηγήσει σε μια συνολική μείωση της περιουσίας μας κατά 20%-25%, στοιχείο το οποίο μεταφράζεται σε 300 δισ. ευρώ, υπογράμμισε ο έμπειρος τραπεζίτης.
Στους δύο τρίτος δεν χωρεί…
Ο επικοινωνιακός χειρισμός του υπ. Ανάπτυξης για το «καλάθι του νοικοκυριού» δημιούργησε σύννεφα στις σχέσεις με την οργανωμένη λιανική, ενώ η πρόβλεψη για επιβολή προστίμων σε περίπτωση ελλείψεων στο ράφι κάποιου κωδικού που συμμετέχει στην πρωτοβουλία προκαλεί δυσαρέσκεια στις αλυσίδες. Την ίδια ώρα, η βιομηχανία δεν φέρεται να χαρίστηκε στο χθεσινό τετ α τετ με τον υπουργό, επισημαίνοντας τα κακώς κείμενα που «συνοδεύουν» το εγχείρημα. Η σχέση λιανεμπόρων-προμηθευτών παραδοσιακά κουβαλάει εντάσεις, αλλά η αγορά πάντα συμβαδίζει. Δεν χρειάζεται υποδείξεις. Έτσι έμαθε, έτσι θα συνεχίσει να κάνει. Κι ως γνωστόν στους δύο τρίτος δεν χωρεί…
Πινκ πονγκ για νέα κόκκινα δάνεια
Άλλη μια φορά κρούει τον κώδωνα ο κ. Στουρνάρας στην έκθεσή του για τον κίνδυνο να δημιουργηθούν νέα κόκκινα δάνεια. Αυτό λέει η λογική. Οι τράπεζες ωστόσο επιμένουν πως μέχρι στιγμήs τούτο δεν διαφαίνεται για τρεις κυρίως λόγους: Η οικονομική δραστηριότητα λόγω τουρισμού ανθεί, οι χρηματοδοτήσεις που δόθηκαν αποτελούν «αφρό» και κλείνοντας το μάτι αναφέρονται και σε μια παραοικονομία που στη χώρα μας παραμένει παρούσα, για να μην πω ανθούσα. Μακάρι να έχουν δίκιο οι τράπεζες… Πάντως με την κερδοφορία -η αλήθεια είναι πως τα αποτελέσματά τους δείχνουν πολύ γυαλιστερά- το DTC, που αποτελούσε ανησυχία του πρόσφατου παρελθόντος και του παρόντος στις εκθέσεις της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας, δείχνει να καλύπτεται.
Η στατιστική μιας φτωχής αγοράς
Από τον Αύγουστο του 2020, όταν δηλαδή οι αγορές είχαν βρεθεί σε κλοιό, ο φετινός Οκτώβριος ήταν ο χειρότερος μήνας από πλευράς συμμετοχής επενδυτών στο Χρηματιστήριο. Τον Οκτώβριο, ο αριθμός των ενεργών μερίδων, εκείνων δηλαδή στις οποίες καταγράφεται έστω μία πράξη μέσα στον μήνα, περιορίστηκε στις 15.635. Το μέγεθος αυτό μεταφράζεται σε περίπου 820 κωδικούς ανά συνεδρίαση. Σε μια πιο ελεύθερη ακόμη μετάφραση, τα παραπάνω σημαίνουν πως καθημερινά ο μέσος όρος των επενδυτών που δραστηριοποιήθηκε στο Χ.Α. τον περασμένο μήνα δεν ξεπέρασε τα 820 άτομα. Τον Φεβρουάριο του 2022 οι ενεργές μερίδες ήταν στις 31.533, δηλαδή διπλάσιες από εκείνες του Οκτωβρίου. Μένει να δούμε αν η παρουσία του πρωθυπουργού στο road show του Λονδίνου, στο τέλος του μήνα, θα αναθερμάνει το ενδιαφέρον για το Χ.Α