Από την έντυπη έκδοση
Θέμα ημερών είναι η κατάθεση στη Βουλή του μίνι ασφαλιστικού νομοσχεδίου με το οποίο, μεταξύ άλλων, θεσπίζεται η παραγραφή χρεών προς το ΚΕΑΟ σε βάθος 10αετίας, ενώ διπλασιάζονται σε 24 οι δόσεις της ρύθμισης οφειλών
Στις αλλαγές της «τελευταίας στιγμής» συγκαταλέγεται ειδική διάταξη για τη χορήγηση της αύξησης στις κύριες συντάξεις, με το ποσοστό να προκύπτει από το 50% του αθροίσματος πληθωρισμού και ανάπτυξης του 2022. Η αύξηση θα καταβληθεί από 1ης.1.23, σύμφωνα με τις προβλέψεις για πληθωρισμό και ΑΕΠ που θα περιέχονται στην εισηγητική έκθεση του Προϋπολογισμού του 2023 και μέσα στο επόμενο έτος θα γίνει ο απαραίτητος συμψηφισμός.
Παράλληλα, από τις υπόλοιπες διατάξεις του σχεδίου νόμου ξεχωρίζουν οι εξής παρεμβάσεις:
– Παραγραφή χρεών: Ο χρόνος παραγραφής των οφειλών προς τον ΕΦΚΑ μειώνεται από τα 20 στα 10 έτη. Η διάταξη ορίζει ότι οι εργαζόμενοι δεν θα χάσουν τον χρόνο ασφάλισης που αντιστοιχεί στα όποια χρέη πρόκειται να παραγραφούν. Με ξεχωριστή υπουργική απόφαση θα αποσαφηνίζεται πλήρως η διαδικασία παραγραφής, για την οποία θα απαιτείται η υποβολή σχετικής αίτησης από τους ενδιαφερόμενους. Επίσης θα πρέπει να ξεκαθαρίζεται τι θα συμβεί με τους εργαζόμενους που διεκδικούν διά της δικαστικής οδού ένσημα που ενδεχόμενα να παραγραφούν στο μέλλον.
– Πάγια Ρύθμιση: Δίνεται η δυνατότητα αύξησης των δόσεων ρύθμισης οφειλής προς τα ασφαλιστικά ταμεία σε 24 από 12 δόσεις, αλλά με επιτόκιο 5,95%, δηλαδή αυξημένο κατά μία ποσοστιαία μονάδα σε σχέση με τη δωδεκάμηνη ρύθμιση. Θα πρέπει η διάταξη να ξεκαθαρίζει αν η εκκίνηση υποβολής αιτήσεων ένταξης στις νέες δόσεις θα πραγματοποιείται άμεσα, με την ψήφιση του νόμου, ή αν θα απαιτείται η έκδοση ειδικής εγκυκλίου. Επίσης, θα πρέπει να γίνει πιο σαφές αν η αύξηση των δόσεων μπορεί να αξιοποιηθεί και από όσους έχουν ήδη ενταχθεί στην πάγια ρύθμιση των 12 δόσεων.
– Έκτακτη οικονομική ενίσχυση: Θα είναι ύψους 250 ευρώ και θα δοθεί τον Δεκέμβριο στους οικονομικά ασθενέστερους, με οικογενειακό εισόδημα έως 16.200 ευρώ.
– Μετατροπή συμβάσεων: Θα παρέχεται το δικαίωμα σε όσες επιχειρήσεις το επιθυμούν, εάν έχουν συμβάσεις μερικής απασχόλησης σε ποσοστό άνω του 50% να τις μετατρέψουν σε πλήρη και θα επιδοτούνται με έκπτωση 40% στις ασφαλιστικές εισφορές.
– Όρια ηλικίας Δημόσιο: Όσοι δημόσιοι υπάλληλοι είχαν θεμελιώσει συνταξιοδοτικό δικαίωμα τα έτη 2010, 2011 και 2012 (με 25 χρόνια συμπληρωμένης υπηρεσίας μέχρι τότε), έχουν δικαίωμα συνταξιοδότησης με μειωμένο όριο ηλικίας έως και την 31η Δεκεμβρίου. Σε αντίθετη περίπτωση, συνταξιοδοτούνται μόλις συμπληρώσουν το 62ο έτος της ηλικίας τους.
– Επικουρικές συντάξεις: Έχει ήδη θεσπιστεί (με το Ν. 4623/2019) ανώτατο όριο του συνολικού ακαθάριστου ποσού της μηνιαίας κύριας σύνταξης. Με τη ρύθμιση θεσπίζεται αντίστοιχο όριο και για το συνολικό ακαθάριστο ποσό της μηνιαίας επικουρικής σύνταξης, που ανέρχεται στα 6/20 του πλαφόν της κύριας σύνταξης (1.382,40 ευρώ τον μήνα).
– Ταμείο Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων: Καταργείται η ειδική εισφορά 1% των ασφαλισμένων του ΤΠΔΥ, που έχει ως αποτέλεσμα, από την 1η Ιανουαρίου 2023, να αυξηθεί αντίστοιχα ο καθαρός μισθός όλων των εργαζομένων στο Δημόσιο. Πρέπει να αποσαφηνιστεί εάν η κατάργηση αφορά και τα Μετοχικά Ταμεία των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας.
– Μάχιμη πενταετία: Επεκτείνεται σε όλους τους ένστολους το δικαίωμα της «μάχιμης πενταετίας», δηλαδή της αναγνώρισης έως και πέντε επιπλέον ετών ασφάλισης, καταβάλλοντας τις αντίστοιχες εισφορές.