Navtex εξέδωσε το Πολεμικό Ναυτικό για σεισμικές έρευνες ανοιχτά της Κρήτης και της Πελοποννήσου από το πλοίο Sanco Swift. Ειδικότερα, σύμφωνα με τη Navtex που εκδόθηκε από τον σταθμό της Υδρογραφικής Υπηρεσίας του Πολεμικού Ναυτικού Ηρακλείου Κρήτης, από 8 Νοεμβρίου μέχρι νεωτέρας θα αναπτυχθεί εξοπλισμός και θα πραγματοποιηθούν σεισμικές έρευνες από το πλοίο συγκεκριμένο, στο Ιόνιο πέλαγος, το δυτικό πέλαγος και δυτικά και νοτιοδυτικά της Κρήτης. Με την ίδια Navtex προτρέπονται τα παραπλέοντα πλοία να τηρούν απόσταση ασφαλείας.
Η χθεσινοβραδινή προαναγγελία -διά στόματος του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη– για έναρξη σεισμικών ερευνών «δυτικά και νοτιοδυτικά της Κρήτης» με σκοπό τη διερεύνηση ύπαρξης κοιτασμάτων υδρογονανθράκων, σηματοδοτεί την είσοδο της Ελλάδας στο παιχνίδι των ερευνών για φυσικό αέριο στην περιοχή της Αν. Μεσογείου.
Οι έρευνες θα διενεργηθούν από την κοινοπραξία της αμερικανικής Exxon-Mobil και της Helleniq Energy (πρώην ΕΛΠΕ). Όπως υπογράμμισε ο κ. Μητσοτάκης, «η χώρα μας, ανεξάρτητα από την προσήλωση που έχει στη γρήγορη πράσινη μετάβαση, οφείλει να διερευνήσει αν έχει αυτή τη στιγμή τη δυνατότητα να εξορύξει φυσικό αέριο, το οποίο θα συμβάλει όχι μόνο στην ενεργειακή ασφάλεια τη δική μας, αλλά και της Ευρώπης».
Οι έρευνες θα διενεργηθούν από το σεισμογραφικό σκάφος Sanco Swift της εξειδικευμένης νορβηγικής εταιρείας PGS, που βρίσκεται από τα τέλη Οκτωβρίου στη θαλάσσια περιοχή της Κρήτης.
Τα δύο οικόπεδα στα οποία αναφέρθηκε ο πρωθυπουργός καλύπτουν μία θαλάσσια περιοχή εμβαδού 40.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων καλύπτουν τα δύο οικόπεδα δυτικά και νοτιοδυτικά της Κρήτης. Και στις δύο περιοχές η πλειοψηφία των δικαιωμάτων έρευνας ανήκει στην ExxonMobil η οποία, ύστερα από την αποχώρηση της γαλλικής ΤotalEnergies, ελέγχει το 70% των δικαιωμάτων ενώ το υπόλοιπο 30% ανήκει στην Hellenic Energy (ΕΛΠΕ). Οι συμβάσεις μίσθωσης των δύο περιοχών είχαν κυρωθεί από τη Βουλή το 2019.
Τα επόμενα βήματα
Μετά την πρόσκτηση σεισμικών δεδομένων στα δύο οικόπεδα, θα ακολουθήσει η επεξεργασία των δεδομένων εντός των επόμενων 6 μηνών για την απεικόνιση των γεωλογικών δομών του υπεδάφους. Μετά την ερμηνεία των συλλεγμένων και επεξεργασμένων σεισμικών δεδομένων σε συνδυασμό με τα υπάρχοντα γεωλογικά μοντέλα και άλλα διαθέσιμα επιστημονικά δεδομένα, θα ακολουθήσουν, κατά σειρά:
- Πρώτον, η επιλογή και ιεράρχηση στόχων για διενέργεια ερευνητικών γεωτρήσεων.
- Δεύτερον, η σύνταξη μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων για ερευνητική γεώτρηση, και
- Τρίτον, η έναρξη διαγωνιστικής διαδικασίας για τη διενέργεια ερευνητικής γεώτρησης. Απώτερος στόχος είναι η λήψη απόφασης γεώτρησης εντός του 2024 και διενέργεια της πρώτης ερευνητικής γεώτρησης μέσα στο 2025.