Την είσοδο της Ελλάδας στο παιχνίδι των ερευνών για φυσικό αέριο στην περιοχή της Αν. Μεσογείου σηματοδοτεί η χθεσινοβραδινή
προαναγγελία -διά στόματος του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη– για έναρξη σεισμικών ερευνών «Δυτικά της Κρήτης» και «Νοτιοδυτικά της Κρήτης».
Οι έρευνες θα διενεργηθούν από την κοινοπραξία της αμερικανικής Exxon-Mobil (που είναι και λειτουργός με πλειοψηφικό ποσοστό 70%) και της Helleniq Energy (πρώην ΕΛΠΕ). Όπως υπογράμμισε ο κ. Μητσοτάκης, «Η χώρα μας, ανεξάρτητα από την προσήλωση που έχει στη γρήγορη πράσινη μετάβαση, οφείλει να διερευνήσει αν έχει αυτή τη στιγμή τη δυνατότητα να εξορύξει φυσικό αέριο, το οποίο θα συμβάλει όχι μόνο στην ενεργειακή ασφάλεια τη δική μας, αλλά και της Ευρώπης».
Οι έρευνες θα διενεργηθούν από το σεισμογραφικό σκάφος Sanco Swift της εξειδικευμένης νορβηγικής εταιρείας PGS, που
βρίσκεται από τα τέλη Οκτωβρίου στη θαλάσσια περιοχή της Κρήτης. Μόλις εκδοθεί η NAVTEX που θα δεσμεύει τις θαλάσσιες
περιοχές στα δύο οικόπεδα, τις επόμενες ημέρες, θα ξεκινήσει την εκτέλεση δισδιάστατων σεισμικών ερευνών για τον εντοπισμό πιθανών στόχων φυσικού αερίου στα μπλοκ.
Όπως αναφέρουν αρμόδιες πηγές, μετά την πρόσκτηση σεισμικών δεδομένων στα δύο οικόπεδα, θα ακολουθήσει η επεξεργασία των δεδομένων εντός των επόμενων 6 μηνών για την απεικόνιση των γεωλογικών δομών του υπεδάφους. Μετά την ερμηνεία των συλλεγμένων και επεξεργασμένων σεισμικών δεδομένων σε συνδυασμό με τα υπάρχοντα γεωλογικά μοντέλα και άλλα διαθέσιμα επιστημονικά δεδομένα, θα ακολουθήσουν, κατά σειρά:
- Πρώτον, η επιλογή και ιεράρχηση στόχων για διενέργεια ερευνητικών γεωτρήσεων.
- Δεύτερον, η σύνταξη μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων για ερευνητική γεώτρηση, και
- τρίτον, η έναρξη διαγωνιστικής διαδικασίας για τη διενέργεια ερευνητικής γεώτρησης. Απώτερος στόχος είναι
η λήψη απόφασης γεώτρησης εντός του 2024 και διενέργεια της πρώτης ερευνητικής γεώτρησης μέσα στο 2025.
Το χρονικό
Η προσπάθεια αναστροφής του αρνητικού κλίματος που επικρατούσε για τις έρευνες υδρογονανθράκων στην Ελλάδα άρχισε να
αποδίδει τους πρώτους καρπούς τον περασμένο Φεβρουάριο, όταν η αρμόδια κρατική εταιρεία ΕΔΕΥΕΠ (πρώην ΕΔΕΥ) ξεκίνησε ένα φιλόδοξο πρόγραμμα προσέλκυσης μεγάλων διεθνών επενδυτών.
Στις αρχές Μαρτίου ολοκληρώθηκε με επιτυχία η μεγαλύτερη σεισμική έρευνα της τελευταίας δεκαετίας από τη Hellenic Energy
στο κεντρικό και νότιο Ιόνιο, με την εφαρμογή αυστηρών προτύπων ασφάλειας και προστασίας του περιβάλλοντος.
Ακολούθησε, στις αρχές Απριλίου, η δημόσια στήριξη του κ. Μητσοτάκη στις έρευνες υδρογονανθράκων -στο φόντο της ενεργειακής κρίσης και της αναζήτησης νέων ενεργειακών πόρων- με την ανάδειξη των σχετικών έργων σε έργα εθνικής σημασίας.
Ο πρωθυπουργός μάλιστα έδωσε εντολή για επιτάχυνση των εργασιών, ενώ ανακοινώθηκαν και χρονοδιαγράμματα για
όλες τις ενεργές παραχωρήσεις, στο πλαίσιο της προσπάθειας κινητοποίησης και των εταιρειών παραχωρησιούχων στον μέγιστο δυνατό βαθμό.
Μετά την επίσκεψη-ορόσημο του πρωθυπουργού στις ΗΠΑ τον Μάιο του 2022, άνοιξε ο δρόμος και για την ΕΔΕΥΕΠ να προβάλει τη νέα της στρατηγική στην αντίπερα όχθη του Ατλαντικού.
Η θετική αποδοχή της ελληνικής στρατηγικής επιβεβαιώθηκε με την ψήφο εμπιστοσύνης των επενδυτών στις παραχωρήσεις της
Κρήτης, όταν στα τέλη Ιουλίου η ExxonMobil σχεδόν διπλασίασε τη συμμετοχή της, καλύπτοντας το κενό που άφησε η αποχώρηση της γαλλικής Total Energies από την κοινοπραξία.
Στις αρχές Νοεμβρίου, με την εκκίνηση του προγράμματος σεισμικών ερευνών στα δυτικά και ΝΔ της Κρήτης, αλλά και ΝΔ της Πελοποννήσου, στα όρια της Ελληνικής ΑΟΖ με την Ιταλία, η Ελλάδα θα εκτελέσει για πρώτη φορά παράλληλες έρευνες στα βορειοδυτικά και στα νοτιοδυτικά της σύνορα.