Skip to main content

Αλ. Πατέλης στο Naftemporiki TV: Η στήριξη πρέπει να εστιάζει στους πιο ευάλωτους

Την πεποίθηση ότι η ελληνική οικονομία θα αντεπεξέλθει στις προκλήσεις που έρχονται τον χειμώνα εξέφρασε ο Αλέξης Πατέλης σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Naftemporiki TV και τον Μιχάλη Ψύλο. Όπως εξήγησε ο επικεφαλής του οικονομικού γραφείου του πρωθυπουργού το γεγονός ότι η Ελλάδα βρισκόταν για πολλά χρόνια σε κρίση, την καθιστά σήμερα πιο ανθεκτική, της προσφέρει ένα πλεονέκτημα  έναντι άλλων ευρωπαϊκών χωρών. Διαβεβαίωσε επίσης ότι η κυβέρνηση θα συνεχίσει να στηρίζει νοικοκυριά και επιχειρήσεις με έμφαση στους πιο ευάλωτους.  

Τα τραπεζικά stress tests δεν θα αναδείξουν νέες δυσκολίες

Κληθείς να σχολιάσει το σημερινό δημοσίευμα της Ναυτεμπορικής για πιο αυστηρά τραπεζικά stress tests, ο κ. Πατέλης εκτίμησε πως «δεν θα αναδείξουν κάποιο νέο πρόβλημα ή κάποια νέα δυσκολία στις ελληνικές τράπεζες». Υπενθύμισε πως οι ελληνικές τράπεζες έχουν ανακεφαλαιοποιηθεί ενώ με τον Ηρακλή μείωσαν τα κόκκινα δάνειά τους. Επιπλεόν σημείωσε πως οι καταθέσεις συνεχίζουν να αυξάνονται από νοικοκυριά και επιχειρήσεις παρά την ενεργειακή κρίση, ενώ εξήγησε πως το γεγονός ότι δεν είχαμε μεγάλη πιστωτική επέκταση τα τελευταία χρόνια λόγω της πολυετούς κρίσης, σημαίνει ότι  σε μία προσομοίωση του τι συμβαίνει όταν αυξάνονται τα επιτόκια, δεν αλλάζει δραστικά η εικόνα.

Ο δύσκολος χειμώνας και τα στηρίγματα της οικονομίας 

Ερωτηθείς από τον διευθυντή του naftemporiki.gr αν φοβάται κάτι για τον χειμώνα, που έρχεται ο οικονομικός σύμβουλος του πρωθυπουργού απάντησε: «Οι αγορές πανικοβάλλονται όταν οι υπεύθυνοι πολιτικής είναι ήρεμοι και ηρεμούν ότι οι υπεύθυνοι πολιτικής πανικοβάλλονται. Ένα οικονομικό επιτελείο πρέπει πάντα να ανησυχεί. Ας βλέπουμε όμως το ποτήρι μισογεμάτο. Είχαμε στο πρώτο εξάμηνο ανάπτυξη 7,8%. Αυτό οφείλεται και στην οικονομική πολιτική της κυβέρνησης: μεταρρυθμίσεις και μειώσεις φόρων».

Πρόσθεσε πως το γεγονός ότι ήμασταν σε κρίση για πολλά χρόνια μας διαφοροποιεί από τους άλλους αφού δεν βλέπουμε ξαφνικά να συσσωρεύονται νέα προβλήματα. Εξέφρασε δε την πεποίθηση πως ο τουρισμός και εν γένει οι υπηρεσίες θα συνεχίσουν να προσφέρουν στήριγμα στην ανάπτυξη: «Ο τουρισμός πάει πολύ καλά, η χώρα μας έχει πολύ καλή βάση στις υπηρεσίες και αυτό θα τη στηρίζει για ένα διάστημα. Γιατί μετά την πανδημία έχουμε υποκατανάλωση αγαθών και υπερκατανάλωση υπηρεσιών» είπε χαρακτηριστικά. 

Όσο για το εάν φοβάται κοινωνικές αντιδράσεις τον χειμώνα; «Αν κάνουμε σωστά τη δουλειά μας δεν θα έχουμε αντιδράσεις. Η χώρα μας πέρασε πολλά για πάρα πολλά χρόνια. Είμαστε μαθημένοι στα δύσκολα. Φυσικά δουλειά της κυβέρνησης είναι να κάνει τα πράγματα πιο εύκολα για τους πολίτες» τόνισε. 

Συνέχεια στη στήριξη

Αναφερόμενος στα μέτρα στήριξης, διαβεβαίωσε πως η κυβέρνηση θα συνεχίσει στηρίζει επιχειρήσεις και νοικοκυριά. «Αν αφήσουμε τις τιμές ενέργειας ανεξέλεγκτες, θα χρεοκοπήσουν επιχειρήσεις και το κόστος θα είναι πολύ υψηλότερο από εκείνο της στήριξης» σημείωσε. 

Για τη μεγάλη πρόκληση του πληθωρισμού, υπογράμμισε πως το μεγάλο ζητούμενο είναι να μην γίνει ενδημικός. «Το θυμάστε αυτό το σίριαλ που ζήσαμε στη δεκαετία του 1980 και σε κάποιον βαθμό 1990. Το πληρώσαμε πολύ ακριβά αυτό, με προγράμματα λιτότητας από διαδοχικές κυβερνήσεις» ανέφερε.  

Το τέλος επιτηδεύματος

Ερωτηθείς γιατί δεν καταργήθηκε το τέλος επιτηδεύματος για αυτοαπασχολούμενος και ελεύθερους επαγγελματίες χωρίς προσωπικό, είπε: «Εδώ έχει να ισορροπήσει κανείς ανάμεσα σε διαφορετικές βάρκες. Από τη μία οι επιχειρήσεις παραμένουν πολύ μικρές σε σχέση με άλλες χώρες. Η κυβέρνηση θέλει να δίνει κίνητρα για να μεγαλώσουν οι επιχειρήσεις. Δόθηκαν αρκετά κίνητρα με το νομοσχέδιο του καλοκαιριού όπου μικρομεσαίες επιχειρήσεις που συγχωνεύονται ή συνεργάζονται θα έχουν μείωση 30% στον εταιρικό φόρο και άλλα προνόμια,και αυτό το επεκτείνουμε με την παρέμβαση στο τέλος επιτηδεύματος».

Όχι σε μείωση του ΦΠΑ 

Κληθείς να απαντήσει γιατί η κυβέρνηση δεν μειώνει τον ΦΠΑ στα βασικά είδη κατανάλωσης, εξήγησε πως η στήριξη πρέπει να εστιαστεί στους πιο ευάλωτους. «Μία οριζόντια μείωση του ΦΠΑ θα είχε τεράστιο δημοσιονομικό κόστος και δεν είναι σίγουρο ότι θα είχε τα ίδια οφέλη. Θα ευνοούσε περισσότερο τα πιο εύπορα νοικοκυριά που καταναλώνουν και περισσότερο. Είναι πιο σημαντικές οι παρεμβάσεις για τα νοικοκυριά που πραγματικά υποφέρουν» είπε ο κ. Πατέλης χαρακτηριστικά. 

Παραμένει ο στόχος της επενδυτικής βαθμίδας για το 2023

Αναφερόμενος στον στόχο να ανακτήσουμε την επενδυτική βαθμίδα μέσα στο 2023, τόνισε πως αυτός παραμένει, καθώς είναι μία σφραγίδα αξιοπιστίας. Θύμισε δε πως η ελληνική οικονομία αναβαθμίστηκε πολλές φορές μέσα στην πανδημία, αλλά και αμέσως μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. «Τι ζητούν οι οίκοι; μείωση χρέους, μείωση κοκκινων δανείων, συνέχιση μεταρρυθμίσεων. Αυτά τα κάνουμε» σημείωσε. «Το βασικό ερωτηματικό είναι η πολιτική σταθερότητα. Οι οίκοι ίσως περιμένουν να δουν ότι θα υπάρχει συνέχεια του χρόνου με μία ισχυρή κυβέρνηση» κατέληξε. 

naftemporiki.gr